Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coreea de Nord, credința rămâne vie

De Paolo Affatato

Guvernul dictatorial nord-coreean n-a reușit să extirpe credința și simțul religios în Coreea de Nord. Dorința spre transcendență înnăscută în inima omului nu se satisface cu cultul divin al lui "dragă lider" Kim Jong-II, nici nu este sufocată de ideologia socialistă a lui "Juche", singura admisă oficial la Pyiongyang. Evidențele "rezistenței religioase" în Coreea de Nord există toate și vizita Papei, care va celebra o liturghie pentru pacea și reconcilierea Coreilor, vrea să fie o încurajare spirituală și pentru creștinii care trăiesc dincolo de paralela 38o.

Probabil că niciunul din acei credincioși nu va fi prezent la liturghia lui Bergoglio. În afară de cazul unor răzgândiri de ultimă oră, Pyongyang a negat permisiunea reprezentanților Asociației Catolicilor Nord-Coreeni, organism care-i cuprinde pe cei circa 3 mii de catolici "oficiali", motivând refuzul cu exercitările militare unite între Coreea de Sud și Statele Unite.

Conform organizațiilor internaționale țara este codașă în lume în ceea ce privește respectarea libertății. De mulți ani ONG "Open Doors", care monitorizează condiția comunităților creștine, pune Coreea de Nord în fruntea listei țărilor persecutoare, definind-o "un iad" pentru credincioși. Și ediția 2014 a "Raportului despre libertatea religioasă", publicat de Departamentul de Stat SUA la sfârșitul lui iulie, semnalează națiunea printre țările de "preocupare deosebită" pentru că abuzuri și crime împotriva libertății de crez sunt promovate de stat.

"În Coreea de Nord am fost învățat că religia are efecte negative asupra persoanelor", a povestit sitului Nk news dizidentul Ji-Min Kang, fugit din țară. "Mulți nord-coreeni sunt agnostici - a adăugat el - și mulți se roagă în ascuns. Mulți cred mai degrabă în viața după moarte decât în partid. Comunicarea cu spiritele, prin vrăjitori și șamani, este foarte populară. Partidul comunist n-a reușit să extirpe din poporul nord-coreean simțul religios și cetățenii sunt atrași de religiile tradiționale".

Pentru episcopul sud-coreean Andreas Choi Chang-mou, membri al Comisiei Episcopilor pentru Reconciliere, supraviețuirea credinței, în pofida represiunii, este o certitudine: "În Coreea de Nord - a explicat el - după persecuțiile din deceniile trecute, există așa-numita «Biserică a tăcerii»: o comunitate de persoane care nu lasă să se stingă luminița Duhului Sfânt, deși nu au libertatea de a se mărturisi creștini. Este o Biserică ce trebuie încurajată și încet-încet trezită, nu abandonată. Construind punți, nu ridicând ziduri".

În semnul acestei engagement, grupuri catolice sud-coreene intensifică eforturile pentru a-i implica pe coreligionarii de dincolo de cortina de bambus. O delegație a grupului "Peace3000" a mers în zilele trecute la Kaesong, oraș de graniță, pentru a organiza cu credincioșii din nord celebrarea unei liturghii, inițiativă realizată deja în noiembrie 2013, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la construirea domului din Changchung, singura biserică catolică rămasă în capitala nord-coreeană.

Tentativele de a păstra o amintire a trecutului - când în nord credința era înfloritoare și Pyongyang era numit "Ierusalimul din Orient" datorită celor 3 mii de biserici ale sale - continuă: Bisericii coreene îi place să amintească aniversarea înființării diecezei de Pyongyang, exprimând speranța de a putea revitaliza comunitatea catolică locală.

Prefectura apostolică de Pyongyang a fost înființată de Sfântul Scaun în 1927, devenind vicariat apostolic în 1939 și dieceză în 1962. Astăzi Seul are un vicar episcopal pentru dieceza de Pyongyang, și numeroși preoți coreeni sunt disponibili să desfășoare slujire pastorală dincolo de frontieră. Un timid pas înainte s-a înregistrat după 1989, când religia catolică a avut o recunoaștere cu nașterea "Asociației catolice din Coreea de Nord", controlată de guvern.

"Astăzi rugăciunea este unicul mijloc pentru a-i ajuta pe creștinii de acolo", afirmă opera pontificală Ajutor către Biserica ce suferă (Kirche in Not). Pentru aceasta, secțiunea franceză a lui Kirche in Not a lansat în anii trecuți o "ofensivă spirituală" prin oferirea de rugăciuni și celebrarea de liturghii. De peste 50 de ani, dictatura încearcă să dezrădăcineze credința creștină, afirmă Kirche in Not, aplicând detenția sau execuția imediată pentru credincioși. Din 1953, 300 de mii de creștini au fost asasinați sau internați în lagăre de concentrare și astăzi cel puțin 15 mii sunt în gulaguri pentru că sunt creștini. Toți preoții și misionarii au fost expulzați.

Cu toate acestea, credința rămâne vie: "Catolicii clandestini nu au niciun preot, niciun sacrament, sunt înarmați numai cu puține Biblii, pentru că a avea una poate fi pedepsită cu moartea". Un exemplu încurajator este cel din Japonia: aici, între secolul al XVI-lea și al XVIII-lea, în pofida puternicelor persecuții, credința autentică a fost transmisă din generație în generație, fără cler, timp de peste trei sute de ani.

"Reconciliere și unificare reprezintă un soi de vocație inevitabilă a Bisericii coreene", comentează la Vatican Insider Serena Kim Hae-Kyung, teologă și autoare a numeroase texte despre istoria misiunii. "Zidul dintre cele două Corei este foarte înalt datorită urii răspândite în nord dar și datorită educației anticomuniste care mulți ani a impregnat sudul. Dar astăzi mulți preoți și laici s-au străduit să depășească problemele ideologice", afirmă ea. Redând centralitate fraternității între membrii unuia și aceluiași popor și adesea ale acelorași familii.

(După Vatican Insider, 10 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat