Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Gabriele, te aștept în Vatican"

De Giacomo Galeazzi

Papa Francisc a invitat în Vatican o palermitană și pe fiul neputincios după ce femeia, Monica Di Maria, îi scrisese o scrisoare pentru a relata istoria sa. "Fiul meu Gabriele are 13 ani și este neputincios, bolnav de o encefalopatie - explică Di Maria -. Soțul meu primește subvenție este un fost Gesip. Viața m-a privat și de un copil când avea numai doi ani. De la Papa Francisc căutam numai o binecuvântare".

Explică la "Vatican Insider" directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi: "În fiecare zi ajung foarte multe scrisori și Papa nu este în măsură să urmărească personal toată această corespondență enormă, însă la el ajung diferite scrisori și, atunci când el crede, răspunde". Un mod de a comunica ce este pentru el obișnuință. "A avut mereu o intensă corespondență personală și păstrează acest obicei și acum când este Papă". Este emblematică, întocmai , evenimentul familiei palermitane. "Ieri surpriza - adaugă Monica Di Maria -. Mi-a venit o scrisoare a Papei, în care mă invita să merg în Cetatea Vaticanului pentru a-l întâlni, lăsându-mă liberă să aleg când să merg. Cred că întâlnirea va avea loc în octombrie. Îmi cere scuze pentru ceea ce a trebuit să trec prin viață și îmi mulțumește că m-am destăinuit lui - continuă ea -. L-am pierdut pe copilul meu la doi ani și astăzi ar fi împlinit nouă. Faptul că am primit această scrisoare în ziua dinaintea aniversării zilei sale de naștere l-am interpretat ca un cadou al copilului meu care nu mai este".

Din fiecare colț al planetei vin în Vatican scrisori către Francisc. Uneori sunt simple bilete de urări pentru zile personale sau sărbători religioase. "Este rezultatul unei așteptări reale: înainte de fumul alb - spune istoricul creștinismului Giovanni Maria Vian, director al L'Osservatore Romano - la Sfântul Petru stătea în genunchi în fiecare zi un om desculț care prezenta o pancartă cu scrierea «Francisc» și care apoi a dispărut. În evul mediu era răspândită dorința de un «Papa angelicus», astăzi crește căutarea de paternitate și de primire milostivă. Eventual chiar numai «un preot pentru a discuta», așa cum cântă Celentano. Și ca preot autentic, Bergoglio ascultă și oferă direcțiune spirituală.

Un alt simptom al acestei nevoi este că vin cutii de scrisori și lui Benedict al XVI-lea". În multe cazuri speranțele expeditorului nu rămân dezamăgite. Este emblematic răspunsul lui Francisc făcut cunoscut de mama lui Gustavo Cerati, muzician rock argentinian în comă de trei ani datorită unui ictus cerebral: "Dependența ne face să arhivăm viața însă viața continuă, dispare și apare din nou".

(După Vatican Insider, 8 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat