Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc, iezuiții și acea pasiune veche față de Asia

De Lucio Brunelli

Director al Tv2000

Dacă n-ar fi existat acel plămân bolnav, astăzi părintele Jorge Mario Bergoglio nu ar fi papă. Ar fi misionar în Asia. Imediat ce a plutit în viața sa chemarea la preoție prima sa dorință a fost, de fapt, să plece misionar în Japonia. Acea urâtă infecție pulmonară s-a interpus, între tânărul Bergoglio și marea națiune a Soarelui Răsare. Deși restabilit, cu o bucățică de plămân în minus, superiorii săi nu l-au considerat potrivit pentru acțiune. Lui Bergoglio nu i-a rămas decât să asculte. Nu-și putea imagine, în acel timp, că într-o zi ca papă avea să poată da formă nouă visului tinereții sale.

Fascinația Extremului Orient este în ADN-ul iezuiților. De la sfântul Francisc Xaveriu la Matteo Ricci primii discipoli din Societatea lui Isus au fost imediat atrași de aceea pe care mulți o considerau o misiune imposibilă, să ducă noutatea creștinismului într-o civilizație foarte veche ce apărea refractară la orice influență externă. Pasiune față de o "periferie" geografică și culturală pe care iezuiții o intuiau că este destinată să conteze tot mai mult în întreaga lume. Popoare la care priveau cu aceeași privire cu care sfântul Paul a înfruntat călătoriile sale cele mai dificile și aventuroase făcându-se "grec cu grecii, iudeu cu iudeii" pentru a cuceri noi suflete la Cristos.

Discipolii sfântului Ignațiu au reușit să ajungă acolo unde alte ordine călugărești nu au îndrăznit vreodată, până în inima orașului interzis, la Pechin. Bazându-se pe toate, chiar și pe studiul astronomiei care îl fascina pe împăratul chinez. Au fost admirați și au fost urâți. Zeci au murit martiri. Uneori au trebuit să lupte și împotriva rigidităților curiei romane. Exemplară controversa cu privire la riturile chineze. Noilor convertiți cu ochii de formă alungită misionarii iezuiți nu le puneau drept condiție, pentru a îmbrățișa credința creștină, de a renunța la practica confucianistă a cultului strămoșilor.

Inițial, în 1656, Sfântul Oficiu a dat dreptate iezuiților. Apoi a prevalat o poziție mai "talibană" și tentativele înțelepte de "înculturare" promovate de Societatea lui Isus au fost retractate; practica riturilor chineze considerată "superstiție" incompatibilă cu învățătura catolică. Consecințele asupra acțiunii misionare au fost devastatoare. Numai după trei secole, în 1939, prin voința lui Pius al XII-lea, un decret al Propaganda Fide a reabilitat abordarea iezuiților.

De fapt, Asia în ansamblul său a rămas, între cele cinci continente, cel mai impermeabil la creștinism. Și astăzi catolicii, deși în creștere cu procente superioare mediei europene, nu depășesc trei la sută din întreaga populație asiatică. Populație imensă: în această parte a lumii trăiesc 50% din locuitorii întregii planete.

Dacă tânărul preot Bergoglio n-a putut să plece misionar din cauza unui plămân, tot o problemă de sănătate precară l-a împiedicat pe Benedict al XVI-lea să pună piciorul în Asia în cursul pontificatului său. Douăzeci și patru de călătorii apostolice în străinătate, dintre care patru intercontinentale (inclusiv Australia pentru o ZMT), dar niciodată în Asia. Când colaboratorii săi au început să proiecteze o vizită, problemele de presiune și de fus nu au recomandat o călătorie așa de lungă în avion.

Acum îi revine lui Francisc să meargă spre Orient. Coreea de Sud de la 13 la 18 august. Apoi, în ianuarie 2015, Sri Lanka și Filipine. O prioritate, Asia, a pontificatului său. Pe fundal, deocamdată departe dar nu în inima și în mintea papei iezuit, marea China.

Un pic de Coreea Bergoglio a cunoscut-o deja la Buenos Aires. La începutul lui februarie l-a numit pe Han Lim Moon, preot coreean de douăzeci de ani în Argentina, episcop auxiliar în zona foarte săracă din San Martin, unde lucrează părintele Pepe, paroh în favela (cartierul sărac) Carcova, unul dintre preoții îndrăgiți de Bergoglio.

Coreea nu este numai unul dintre tigrii economiei asiatice. Este și unul dintre tigrii ai evanghelizării în continent așa cum bine povestește Vincenzo Faccioli Pintozzi în cartea sa despre "Misiunea Papei Francisc în Coreea". Catolicii au crescut într-un ritm amețitor în ultimele decenii, acum formează zece la sută din populație. Caz mai mult unic decât rar evanghelia în "țara dimineții calme" n-au implantat-o misionari străini ci laici locali, convertiți de ecoul, ajuns până aici, al sugestivei predici a lui Matteo Ricci la Pechin.

Coreea este o țară rănită. Împărțită în mod nenatural în două state, de logicile violente ale războiului rece. Însă rănile nu sunt numai geopolitice. Disciplina confucianistă și spiritul capitalist au format în Coreea de Sud un amestec neobișnuit, carburant al unei economii care a impus mărcile sale de succes în toată lumea, de la Samsung la Hunday. Prețul este adesea acela al unei vieți complet strivite în orizontul muncii. Fiecare persoană aproape anulată pe altarul producției și al profitului.

Iată deci posibilul interes față de creștinism: nu atât moda intelectuală a unei "religii occidentale", ci experiența posibilă a unui orizont diferit în viață. Toată această istorie, toată această posibilitate, o va duce cu sine misionarul Francisc care din cauza unui plămân bolnav a trebuit să întârzie câteva decenii plecarea sa în Asia.

(După Vatican Insider, 10 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat