Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu al pontifului acordat unui post de radio argentinian

De la evlavia populară latinoamericană la vocații, de la importanța rugăciunii la necesitatea unei Biserici în mișcare. Sunt principalele teme tratate de papa Francisc în interviul telefonic acordat postului de radio argentinian, radio Virgen del Carmen, care transmite pe canalul 99.9 fm, prin inițiativa comunităților parohiale Campo Gallo și Huachana.

Contactându-se la 12.30 ora locală, când în Vatican era 17.30, Pontiful a răspuns la întrebările adresate lui de doi curas villeros pe care-i cunoaște din timpurile în care era arhiepiscop de Buenos Aires: pr. Joanquín Giangreco și pr. Juan Ignacio Li?bana. "Vă port în inimă", a început el, asigurând propria binecuvântare către cei doi preoți, către enoriași și către toți locuitorii din zonă la două sute de kilometri de Santiago del Estero, capitala provinciei omonime, una dintre cele mai sărace din nordul țării.

Invitat să vorbească despre evlavia populară, Francisc s-a declarat convins că ea are o amprentă în mod esențial mariană. "Așa cum noi toți o iubim și o cinstim pe mama noastră", a afirmat el, poporul este conștient că Maria din cer se preocupă de fiii săi. "Poporul nostru - a adăugat el - nu este orfan, are o mamă, și unul dintre lucrurile cele mai frumoase este afectul unui fiu față de mamă". Pentru asta oamenii "se reunesc pentru a-l adora pe Dumnezeu și pentru a o aminti pe mama sa. Acesta este nucleul evlaviei populare latinoamericane". Pentru că, a explicat el cu o imagine foarte eficace, așa cum "un copil fără mamă are sufletul mutilat", tot așa "un popor fără o mamă este un popor orfan, în singurătate, uscat, probabil fără idei și fără acea duioșie pe care numai o mamă o poate da".

Însă Biserica trăiește, în afară de evlavia credincioșilor, și din rugăciune, din liturghie și din euharistie. Oamenii care merg la biserică să se roage și să primească împărtășania, a amintit episcopul de Roma, îi susțin concret pe preoți și parohia. De aici mulțumirea Pontifului adresată credincioșilor, în special celor care se privează de vreun bun pentru a ajuta Biserica. De la Francisc un gând special adresat bătrânilor și copiilor. "Câte bunice și bunici se roagă pentru voi - a spus el celor doi preoți - câți copii se roagă pentru voi și susțin munca voastră".

În interviu, retransmis de diferite media locale și postat pe social networks, Papa a lărgit apoi discursul la întreaga Biserică, reafirmând că în interiorul ei "fiecare are un rol, o misiune de desfășurat, o vocație". Important este, a clarificat el, ca toți să se lase conduși de imaginea pelerinului. Pentru că "Biserica este peregrină. Isus a întemeiat o Biserică în mișcare. Atunci când Biserica rămâne pe loc, încetează să fie Biserică și devine o asociație civilă. Ea nu trebuie să înceteze să meargă, pentru că pe drum găsește sensul a ceea ce Dumnezeu cere poporului său". Dimpotrivă, "atunci când o comunitate nu merge și nu menține o inimă peregrină pentru a-l adora pe Dumnezeu și a-i ajuta pe proprii frați", devine "muribundă și trebuie înviată în grabă". Așadar unei Biserici care nu merge i se întâmplă ceea ce se petrece "cu apa stătută: se împuțește". De aici invitația de a fi comunitate deschisă și dialogantă, care "lucrează pentru unitate" și știe să evite criticile distructive: "Vor exista mereu diferențe între noi, vor fi ciocniri, dar trebuie vorbit despre asta și trebuie vorbit cu Dumnezeu despre asta. Ceea ce dăunează mai mult comunității este critica distructivă. A bârfi mereu nu este creștinesc".

În sfârșit Papa a tratat tema vocațiilor, cerând rugăciune "pentru ca Dumnezeu să trimită păstori". Și tinerilor care simt chemarea lui Isus le-a adresat îndemnul să nu le fie frică și să fie conștienți de valoarea mesajului creștin pe care îl pot transmite răspunzând afirmativ. De fapt, "viața este făcută pentru a fi dată, nu pentru a fi păstrată". Numai "așa devenim rodnici. Dacă Domnul îi cere cuiva să-și dea viața în preoție, să nu-i fie frică! Este nevoie să se parieze pe lucruri mari, nu pe cele mici". În timp ce aceluia care se simte chemat să formeze o familie Pontiful a cerut ca să se angajeze să dea viață "unei familii creștine mari, frumoase, cu mulți copii care să transmită credința". Și în momentul de rămas bun a concluzionat: "Dumnezeu ne-a făcut pentru a fi fericiți și ne însoțește". Chiar și, a adăugat el, "în momentele dificile, de durere".

(După L'Osservatore Romano, 10 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat