Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Aniversarul morții lui Giovanni Battista Montini

Între băncile din biserică la psalmodierea călugărilor

De Giovanni Battista Re

Papa Paul al VI-lea va rămâne în istorie datorită rolului pe care l-a avut în Conciliul al II-lea din Vatican. De fapt, dacă este al Papei Ioan al XXIII-lea meritul de a-l fi convocat și deschis, se datorează lui Paul al VI-lea faptul de a-l fi dus înainte cu mână sigură, respectând în toate libertatea deplină a părinților conciliari, însă intervenind oportun ca Papă acolo unde era necesar să intervină. El a fost adevăratul timonier al conciliului.

Chiar dacă n-a fost înțeles mereu, Paul al VI-lea va rămâne și ca Papa care a iubit lumea modernă, i-a admirat bogăția culturală și științifică și a acționat pentru ca să deschidă inima lui Cristos, Răscumpărătorul omului.

Marea preocupare a lui Paul al VI-lea a fost aceea de a sluji pe omul de astăzi, susținându-l în drumul pe pământ și indicându-i în același timp ținta veșnică, singura în care poate găsi plinătate de semnificație și de valoare efortul pe care el zilnic îl exprimă aici pe pământ.

Sensibilitatea față de așteptările și față de neliniștile omului modern l-a făcut pe Papa Paul al VI-lea să caute dialogul cu toți, neînchizând niciodată porțile la întâlnire.

Pentru Paul al VI-lea dialogul a fost expresia spiritului evanghelic care caută să se apropie de toți, care caută să-i înțeleagă pe toți și să se facă înțeles de toți, așa încât să instaureze un stil de conviețuire umană caracterizat de deschidere reciprocă și respect deplin în dreptate, în solidaritate și în iubire. Dialog și cu cel rătăcit, cu scopul de a obține corectarea sa.

În această întâlnire de rugăciune, îmi este drag să spun că el n-a fost numai un Papă mare, care a știut să facă alegeri curajoase chiar dacă nepopulare, dar a fost și un om de o spiritualitate genuină și profundă, care rămâne un exemplu din care să ne inspirăm.

În adâncul gândirii și acțiunii lui Paul al VI-lea este o adevărată spiritualitate, făcută din rugăciune, din meditație, din iubire nemărginită față de Cristos, față de Sfânta Fecioară Maria, față de Biserică. Atracția pe care el o avea față de rugăciunea liturgică l-a determinat să se îngrijească și să ușureze participarea credincioșilor, angajându-se în reforma liturgică ce îi poartă numele. El era o persoană aparent fragilă, fizic slabă și cu probleme continue de sănătate, însă înzestrat cu o inteligență extraordinară, cu o singulară forță de voință și cu o înaltă tensiune spirituală, caracterizată de înclinația spre reculegere, spre viața interioară și spre reflecție. Era în el o tendință mistică, ce îl făcea să se cufunde în misterul lui Dumnezeu contemplat și gustat. Asta s-a manifestat în el deja în anii adolescenței când, mergând la Chiari, urca la mănăstirea benedictinilor și rămânea acolo îndelung, fascinat de celebrările călugărilor. Uneori el era singura persoană în băncile bisericii în timp ce călugării benedictini erau în cor pentru a psalmodia.

Încă din primii ani de preoție, monseniorul Montini s-a dovedit un pasionat educator care simțea o ardoare deosebită în a se dedica formării și maturizării studenților și a universitarilor. În anii în care, în afară de a lucra la Secretariatul de Stat, a fost asistent ecleziastic al FUCI, el a avut ca scop să formeze conștiințele, făcându-le capabile să ofere apoi o puternică mărturie creștină, care să ajute ca să-l apropie pe omul modern de mesajul lui Cristos. A încercat să-i implice pe tineri în căutarea adevărului, în truda gândirii, în autonomia de judecată și în simțul de responsabilitate. S-a străduit să formeze laici care să fie protagoniști în evanghelizarea societății și în angajarea de apostolat, precum și să fie coerenți în alegeri cu propria apartenență creștină. Și atunci când, după un deceniu, a lăsat funcția de asistent general al FUCI, a continuat contactele personale cu cei din FUCI și cu absolvenții catolici. În acest mod el a dat o contribuție valoroasă formării aceleia care va deveni clasa conducătoare catolică italiană la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Monseniorul Montini a lucrat și la vindecarea diviziunii dintre credință și cultură și la restabilirea unei punți între Biserică și lumea modernă. Aceasta a fost o angajare care l-a însoțit în întreaga viață.

Într-o lume săracă în iubire și brăzdată de probleme și violențe de orice gen, el a lucrat pentru a instaura o civilizație inspirată de iubire, în care solidaritatea și colaborarea să ajungă acolo unde dreptatea socială, deși importantă, nu putea să ajungă.

"Civilizația iubirii" de construit în inimi și în conștiințe a fost pentru Papa Montini mai mult decât o idee sau decât un proiect: a fost călăuza și efortul întregii sale vieți.

În orizontul civilizației iubirii trebuie înțeles înaltul său magisteriu social, prin care s-a făcut avocat al săracilor și a denunțat situațiile de nedreptate. A fost aproape de muncitori și a fost foarte sensibil la problema foamei în lume, la strigătul de angoasă al săracilor, la gravele inegalități sociale și la disproporția în accesul la bunurile pământului.

În afară de asta, pontificatul lui Paul al VI-lea a fost caracterizat de unele inițiative și de unele gesturi care merită să fie amintite.

El a fost primul Papă care a zburat cu avionul și primul Papă care s-a întors în Palestina, de unde venise sfântul Petru. A fost o călătorie cu valoare simbolică înaltă, care exprima lumea sa interioară, spiritualitatea sa și teologia sa. Făcând după abia șase luni de la alegerea la pontificat și în timp ce era în desfășurare conciliul, el a voit să indice Bisericii drumul pentru a se regăsi pe deplin pe ea însăși și a se orienta în marea tranziție aflată în desfășurare în conviețuirea umană. De fapt, Biserica poate să fie autentică și să-și împlinească misiunea sa numai dacă merge pe urmele lui Cristos.

A fost primul Papă care, cu gest desigur semnificativ, a voit să renunța la tiara, luând-o public de pe cap la 13 noiembrie 1964 și dăruind-o săracilor. Voia, cu acest gest, să dea de înțeles că autoritatea Papei nu trebuie confundată cu o putere de tip politico-uman.

După puțin săptămâni avea să întreprindă călătoria apostolică în India, care atât de mult a influențat magisteriul său social. Renunțarea la tiara căpăta valoarea unui gest programatic de umilință și de împărtășire, simbol al unei Biserici care îi pune pe săraci în centrul atenției sale și se apropie de ei cu respect și iubire, văzând în ei pe Cristos.

A fost primul Papă care a mers la ONU, unde s-a prezentat ca un pelerin care de două mii de ani avea un mesaj de încredințat tuturor popoarelor, Evanghelia iubirii și a păcii, și în sfârșit putea să-i întâlnească pe reprezentanții tuturor națiunilor și să le încredințeze acest mesaj. A fost primul Papă care a mers în Africa, în America Latină și în extremul Orient.

Paul al VI-lea este și Papa care a abolit curtea pontificală și care a voit ca Vaticanul și Curia Romană să aibă un stil de viață mai simplu și o orientare mai pastorală și mai internațională, pentru ca Biserică să fie mai mult ca oricând în slujba întregii omeniri.

(După L'Osservatore Romano, 7 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat