Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Pentru Francisc săracii sunt Biserica, nu un apendice al Evangheliei"

De Giacomo Galeazzi

"Pentru Francisc săracii sunt inima creștinismului și nu un apendice al Evangheliei". Andrea Riccardi, fondator al Comunității "Sfântul Egidiu" și istoric al Bisericii în perioada modernă și contemporană, este convins că Jorge Mario Bergoglio vrea să "provoace, prin predicare, schimbarea stiluri de viață și de consum". Deci "combate cultura risipei: când era episcop de Buenos Aires și acum când este episcop de Roma".

Profesor Riccardi, la Angelus de duminica trecută, Papa a afirmat că a ne întoarce în altă parte și a simți deranj față de săraci înseamnă a urma "logica lumii". Evanghelia socială este în centrul pontificatului?

"Evanghelia lui Francisc este Evanghelie evanghelică, nu socială. Adesea în istoria bimilenară a Bisericii săracii și problema socială au fost considerate ca apendice ale creștinismului. Dimpotrivă, papa Bergoglio reafirmă că săracii sunt în inima creștinismului, deci a ne întoarce în altă parte este ca și cum am renunța la inimă. Pentru el, a privi la săraci nu este exclusivist, ci este chiar premisa unei priviri universale. Este ceva ce trebuie început să se înțeleagă. Nu numai războiul este mama atâtor sărăcii, ci foamea și sărăcia sunt mame ale războiului și violenței".

Este o alegere teologică?

"În săraci Francisc vede prezența lui Isus. Pentru a-și desfășura misiunea papa Bergoglio pornește de la săraci în mod foarte concret și nu ideologic și făcând așa biciuiește sistemul economic, politic și social cu forță profetică. În furtuna crizei argentiniene n-a trăit niciodată tentația ideologică a marxismului revoluționar. Însă, în același timp, Jorge Mario Bergoglio nu s-a ascuns niciodată pe acea aripă a Bisericii care în Argentina justifica inegalitățile și exploatarea. Francisc situează Biserica din Roma, sensibilă și milostivă, pe frontierele dificultății".

Când se naște sensibilitatea sa socială?

"Chiar înainte de a deveni episcop, Bergoglio era foarte sensibil față de cei săraci. Asta derivă din centralitatea mesajului evanghelic în viața sa. De fapt, în Evanghelie au o parte extrem de relevantă săracii, cei înfometați. Cheia pentru a-l înțelege pe Francisc este primatul umanului asupra economicului. El a judecat mereu capitalismul după roade și acestei lipse de prejudecăți Bergoglio datorează faptul că el nu este ideologic. Prin predică, ar vrea să provoace o mișcare împotriva culturii consumiste a risipei. Așadar, cum a intitulat o carte a sa părintele Joseph Wresinski, săracii sunt Biserica. În acest mod manifestă unei opinii publice mondiale adesea distrate că lupta împotriva sărăciei și a foamei este un fapt decisiv și o realitate cu care trebuie să se măsoare constant. Nu este vorba numai despre o urgență, ci din păcate despre o constantă dramatică a istoriei timpului nostru".

Francisc îndeamnă și la primirea celui care fuge de războaie și de foame...

"Acesta este un pas pe care Italia trebuie să-l facă împreună cu Europa, spre care sunt îndreptați cea mai mare parte a refugiaților. Este nevoie de o asumare europeană a responsabilității față de fluxurile îndreptate spre continent. Italia, Spania, Grecia și Malta sunt țările de intrare în Europa. Pentru prima sa călătorie în afara Romei, Bergoglio a ales Lampedusa care este în mod real și simbolic poarta unei case comune europene. Astăzi Mediterana înseamnă lipsuri, războaie, fundamentalism, dar și contradicție între mari bogății și sărăcii. Durerii migranților și a celor nevoiași le corespund atenția și grija unei Biserici sărace, prietenă a săracilor".

Nu există pace fără dreptate?

"Lupta împotriva foamei înseamnă și o investiție în pace. De fapt, adesea hărțile geografice ale foamei și războiului se suprapun în mod impresionant. A sătura lumea o eliberează de poluarea războiului. Conflictele sociale sunt mai probabile atunci când beneficiile creșterii economice nu ajung la cei mai săraci. Și această sărăcie se datorează mai ales lipsei de investiții în agricultură. Agricultura este prin excelență sectorul luptei împotriva sărăciei. Știm că pentru a hrăni o populație mondială care va ajunge în 2050 la 9 miliarde, producția agricolă va trebui să crească 70%. Este o provocare enormă. Numai o prevăzătoare acțiune preventivă va permite să reziste impactului".

(După Vatican Insider, 5 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat