Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria Papei

ZMT coreeană pentru puțini intimi. Dar vor face istoria

De Maria Chiara Biagioni

Vor fi 6 mii tinerii care din tot continentul asiatic vor participa în dieceza coreeană Daejeon la a VI-a Zi a Tineretului Asiatic. Evenimentul se va desfășura de la 13 la 17 august 2014 și va avea ca temă "Asian youth! Wake up! The glory of the martyrs shines on you!" (Tineri din Asia, treziți-vă! Gloria martirilor să strălucească asupra voastră!). Din acești 6 mii, o mie vor fi tinerii delegați care provin din 23 de țări din continentul asiatic. "Costul călătoriei și dificultatea tinerilor adesea provenind din țări extrem de sărace din Asia - explică agenției SIR părintele Woo Suk Jeong, responsabil al pastorației vocaționale din dieceza de Daejeon - au împiedicat o participare mai numeroasă". În schimb se presupune că vor fi 5 mii tinerii catolici coreeni care vor participa la Ziua Tineretului. Două sunt întâlnirile speciale pe care tinerii cu toții împreună le vor trăi cu Papa Francisc: întâlnirea de vineri, 15 august, la Sanctuarul din Solmoe și duminică, 17 august, pentru celebrarea conclusivă a celei de-a VI-a Zi a Tineretului Asiatic în Castelul Haemi. Altă întâlnire foarte așteptată este "tradiționalul" prânz pe care un grup de tineri îl va avea cu Sfântul Părinte. Se va ține la Seminarul Mare din Daejeon și vor avea norocul de a lua prânzul cu Papa 23 de reprezentanți din tot atâtea țări din continentul asiatic.

Întâlnirea tinerilor la Daejeon se va desfășura în manieră foarte dinamică. De fapt nu sunt multe programele "în sală". Tinerii se vor mișca în pelerinaj de la un sanctuar la altul vizitând locurile persecuției și mergând la rădăcina pe care această dieceză, astăzi extrem de vitală, își înfige istoria sa, adică pe martiriul sfântului Andrei Kim Dae Gon, originar chiar din acea zonă căruia îi este dedicat Sanctuarul din Salmoe. Însă sângele martirilor creștini irigă în adâncul acestui ținut: în secolul al XVIII-lea și al XIX-lea această regiune a fost teatrul unei persecuții foarte violente care a costat viața la 10 mii de credincioși. În mod oficial există în dieceză 19 sanctuare dedicate lor, dar sunt multe alte locuri în care oasele martirilor sunt înmormântate și nimeni nu știe exact unde, motiv pentru care întreaga dieceză de Daejeon poate fi numită un loc sacru. "Este important - spune părintele Woo Suk Jeong - ca tinerii să intre la școala martirilor și a sfinților, să cunoască istoria lor de credință pentru a învăța să privească cu speranță și la viața lor, în care vor exista mereu dureri și momente de întuneric".

O Coree puternic dezvoltată îl va primi pe Papa Francisc. Patria tehnologiei care călătorește pe digital. Sediu istoric al lui Samsung Group, firmă care are astăzi filiale în 58 de țări, dar care a fost întemeiată la 1 martie 1938 de Lee Byung-chul la Taegu, în actuala Coree de Sud. Însă din cuvintele părintelui Woo Suk Jeong se înțelege că totul, chiar și extraordinara creștere economică a țării, are un preț. Între timp în termeni existențiali: "Tinerii mai ales - explică preotul - trăiesc sub presiunea unui stres foarte puternic, pentru că sunt fii ai unei culturi puternic competitive. Există stres pentru a intra la universitate, stres pentru a intra în lumea muncii, stres pentru a rămâne în ea. Și nu este o întâmplare că Coreea este una din țările care are cele mai înalte cote de sinucidere din continentul asiatic". În 2005, mai puțin din jumătatea populației sud-coreene nu a exprimat nicio preferință religioasă. Și "familia se prăbușește": cota de natalitate este foarte joasă (1,2 copii pentru un cuplu), deoarece "copiii costă". "Mulți tineri - adaugă preotul - s-au îndepărtat de credință Dumnezeu pare pentru mulți să fi dispărut din viața lor. Așadar a propune în acest context Cuvântul lui Dumnezeu și credința creștină înseamnă aici a indica faptul că este posibil a trăi o altă viață, cu siguranță mai liberă, mai adevărată".

(După agenția SIR, 5 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat