Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Unde suntem înainte de a ne naște?

De Maria Cristina Corvo

"Înainte de a mă naște, unde eram?".

Într-o dimineață Nicola, de 21 de ani, mi-a trimis acest sms. Unui copil i se poate răspunde: "Erai în inima tatălui tău și a mamei tale", sau: "Înainte de a te naște erai în gândurile lui Dumnezeu", dar unui tânăr nu se poate simplifica așa discursul, pentru că după aceea întrebarea următoare este: "Ce înseamnă a fi în gândurile lui Dumnezeu? Că Dumnezeu deja mă imagina? Deja mă vedea, deși eu încă nu existam?". Deci, să ne pregătim cu toții să urcăm la cotă înaltă (și dacă suferiți de amețeală, nu continuați să citiți). Să ne echipăm bine pentru că vom respira greu (se știe, la înălțime este mai puțin oxigen) și nu va fi ușor să înțelegem bine. Gata? Porniiiim!

Începem cu conceptul de timp. Noi ne-am cufundat și concepte ca "ieri, astăzi și mâine" ne sunt clare. Timpul se scurge în clipe, puse una după alta. Clipa în care, cu puțin timp în urmă, ai citit primul rând din această postare, a trecut deja. Și momentul în care vei termina să citești această scriere, încă trebuie să vină. Este în viitor. Dar peste puțin timp, în consecință, va veni și clipa aceea când, imediat după aceea, se va transforma în trecut.

Dacă trebuie să răspundem la întrebarea: "Unde eram înainte de a ne naște", primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne imaginăm (lucru foarte dificil pentru mintea umană) o realitate fără timp în succesiune. Încă nu eram intrați în dimensiunea "temporală"! Boetius afirma că în timp avem existența în manieră succesivă, în veșnicie în schimb avem existența în manieră simultană. Este ca și cum în veșnicie noi am putea citi primul și ultimul rând din această postare, în același timp. Veșnicia este "posesia simultană și perfectă a unei vieți fără sfârșit". Dumnezeu are existența în mod simultan (îl numim "Veșnic Prezent"). Sfântul Toma spunea că "conceptul de veșnicie este dat de aceste două lucruri: primul, de faptul că veșnicia însăși exclude orice succesiune, existând toată împreună". Ca o destăinuire: acesta este unul din conceptele care mă zăpăcește, pe cât de mult mă fascinează!

Ascultă ce scrie Camilla (o femeie care a trăit un raport de intimitate extraordinară cu Dumnezeu): "Primul lucru pe care l-am perceput despre viața trinitară a lui Dumnezeu este că ea era foarte diferită de a mea. Viața oricărei ființe în toate manifestările sale are o dimensiune temporală; în schimb, în cea a lui Dumnezeu totul este ca să spunem așa simultan, totul se desfășoară într-un veșnic prezent, care-i dă dimensiunea de veșnicie.

Dacă ne deschidem suficient lui Dumnezeu pentru a împărtăși viața sa, vom împărtăși și dimensiunea sa de veșnicie. Acesta trebuie să fie unul din motoarele vieții noastre, care nu este un sărman lucru finit care se împiedică de moarte, dar care se va desfășura fără sfârșit în prezentul veșnic al lui Dumnezeu" (din Drumul spiritual al lui Camilla - Acțiunea Duhului Sfânt în cotidianitate).

Dar nu sunt o adiere de aer proaspăt aceste cuvinte? Nu se percepe libertatea Duhului divin care suflă unde vrea și chiar dincolo de timp? În preștiința sa, totul este prezent. Acesta este motivul pentru care putem spune că totul "pre-există". Și acum ține minte cuvințelul "participare".

Când Dumnezeu creează o ființă, această nouă creatură este desigur diferită de Dumnezeu și pentru aceasta se spune că este creată ex nihilo, din nimic, de fapt nimicul este diferit de Dumnezeu. Dar tocmai pentru aceasta, creatura este părtașă de ființa divină pentru a exista deoarece nu există altă ființă decât însuși Dumnezeu. Este un concept un pic complicat cel de participare, dar într-un fel înseamnă că Dumnezeu pentru a ne face să existăm ne "altoiește" în el însuși. "Eu sunt vița și voi sunteți mlădițele"... nu-ți amintește nimic? "Fără mine nu puteți face nimic"... ai auzit vreodată asta? Noi într-un fel existăm în mintea divină și nu numai ca ființe, ci și ca istorie a întregii noastre vieți!

Dumnezeu are prezent cine suntem și ce vom face, ce vom gândi și ce vom alege, pentru că totul este prezent în mintea divină, până acolo încât în mintea divină suntem și mai prezenți decât suntem noi înșiși pentru noi. Așadar este adevărat că înainte de a ne naște nu existăm în mod concret, dar a exista în mintea lui Dumnezeu și a fi deja prezenți și obiect al iubirii, al voinței, al deliberării divine probabil este deja o existență mai mult decât reală. Și în cele din urmă (dacă încă mă mai citește cineva, supraviețuind puținului oxigen de pe vârfurile pe care ne-am cățărat) aș vrea să mai extind un pic discursul la măreția, lărgimea și adâncimea iubirii divine.

În mod misterios Dumnezeu a ales să facă să vină la lumină atâtea suflete (sau atâția copii) chiar din situații violente, absurde, datorită erorilor și răutăților. Nu numai atât; a ales chiar pe acei copii care nu s-au născut niciodată. Ba chiar avea în minte toate acestea și atunci când delibera să "creeze" suflete care, abia create, aveau să se întoarcă imediat la el, datorită răutății umane. Așa cum spune Toma: "Dumnezeu este capabil să scoată binele din orice formă de rău pe care omul o poate proiecta și practica, pentru că în inima divină nimic nu este întâmplător, nimic nu este eronat și nimic nu este fără sens".

Motiv pentru care răutatea umană nu poate contrasta binele divin. În inima divină, deci, răul este anticipat și transformat în bine! Asta înseamnă a fi prezenți în Dumnezeu cu mult înainte de naștere, chiar dacă nu încă existenți în mod concret. Deci, dragă Nicola, tu și frumusețea ce ești!!! Ce 21 de ani!!!

Pentru orice aprofundare: http://www.intemirifugio.it.

(După Zenit, 4 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 99.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat