Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Noi, misionari în Siberia unde milostivirea lui Dumnezeu topește inimile"

De Luciano Zanardini

Unde doi sau mai mulți sunt adunați în numele meu, eu sunt cu ei. Suntem în Siberia acolo unde preoții din Fraternitatea "Sfântul Carol" duc sămânța evanghelică. Suntem într-un ținut în care istoria și frigul au împietrit inimile.

La Liturghie sunt șapte/opt persoane, dar n-ar putea să fie altfel într-un loc în care cea mai mare parte a populației a avut o educație ateistă "pentru care religia era în mod substanțial inutilă vieții. Un secol de comunism a avut efectele sale". Și această moștenire se vede și cu Biserica ortodoxă frecventată puțin. "Lucrăm - explică părintele Alfredo Fecondo, din Abruzzo și filozof - cu procente ridicole, dar Dumnezeu este prezent și aici. Știu despre existența atâtor catolici care, însă, nu participă".

Părintele Alfredo, în Siberia din 1994, se ocupă de două parohii la Novosibirsk (un milion și jumătate de locuitori) și la Berdsk, un orășel universitar cu 100 de mii de locuitori. La mică distanță este Lajok, un sat unde se ridica unul dintre gulagurile cele mai feroce: prizonierii (chiar mulți preoți și surori) erau siliți să lucreze într-o exploatare de calcar și supraviețuiau, dacă erau înzestrați cu un trup robust, șase luni. Aici pastorația, dintr-o serie de motive, este prin urmare complicată, însă părintele Alfredo are o certitudine: "Cine a păstrat credința, are o mare umanitate, are speranță și pozitivitate". În bucuria întâlnirii este surpriza unui Dumnezeu care locuiește în mijlocul oamenilor. "Încercăm să-i întâlnim pe cei 15 sau 20 care vin la Liturghie duminica, propunându-le un drum. Mulți ne cer sacramentele (botezul și căsătoria). Așa cum spune Papa Francisc, Dumnezeu ne precede, însă unora le este un pic de frică. Nu-ți permit să intri cu ușurință în viața lor, cu greu te invită la masă. Totul se joacă pe planul raporturilor personale, pe acel sentiment de prietenie care se poate naște. Nu există o idee de pastorație, pentru că realitățile sunt mici și fragmentate". Este un soi de comunitate primară încorsetată în clădiri, în apartamente pentru 20 de persoane, pentru că nu există biserici. Și chiar unde totul poate să pară uscat, părintele Alfredo vede "milostivirea lui Dumnezeu".

Sâmbătă dimineața pleacă în sate și parcurge 200 km pe zăpadă și pe ghețari. Zece ore în mașină pentru a găsi o bătrână care găzduiește alte două/trei persoane pentru euharistie. "De fiecare dată am norocul să descopăr duioșia pe care Dumnezeu o are față de fiecare persoană. Dumnezeu se apropie de fiecare persoană și acest lucru mă înduioșează încontinuu". În cotidianitate, părintele Fecondo este angajat în învățământul universitar (istoria Italiei) în orășelul Berdsk unde trăiește în contact strâns cu colegi ortodocși cu care s-a născut un frumos raport de prietenie. Nu lipsesc, însă, dificultățile cu o Biserică ortodoxă care suferă o criză de participare și îi este frică de contactul/confruntarea cu Biserica catolică. "Dacă ecumenismul este apropiat în raporturile dintre persoane, la nivel instituțional este foarte îndepărtat".

Episcopul a încredințat construirea unei mici biserici de 40 de persoane părintelui Alfredo, care a cerut atunci unui preot ortodox prieten să-l pună în contact cu episcopul pentru binecuvântare, dar ca răspuns întreg a obținut o afirmație care nu lasă loc la îndoieli: "Episcopul acesta îi urăște pe catolici, nu vrea să aibă raporturi cu ei". Pașii care trebuie făcuți sunt încă mulți, dar cum ar spune părintele Fecondo, milostivirea lui Dumnezeu ne surprinde.

(După Vatican Insider, 3 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat