Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Barticești și Gherăeștii Noi: Administrarea sacramentului sfântului Mir

Comunitățile din Barticești și Gherăeștii Noi au fost în mare sărbătoare. Un grup de 150 de copii și tineri din Barticești, respectiv 19 din Gherăeștii Noi, le-a fost conferit sacramentul Sfântului Mir. Sfânta Liturghie a avut loc duminică, 24 august 2014, începând cu ora 09.30 la Gherăeștii Noi, după care a urmat sfânta Liturghie de la ora 11.00, la Barticești, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Au mai concelebrat numeroși preoți alături fiind si pr. Mihai Enășel paroh de Piatra Neamț si decan.

După mai multe luni de pregătire despre cunoștințele legate de doctrina Bisericii si principalele adevăruri cuprinse în ea, candidații au ajuns la final. Cu mare bucurie, copiii și tinerii au așteptat această zi minunată deoarece cunoscându-l mai mult pe Dumnezeu au conștientizat marea valoare a acestui sacrament: maturitatea creștină.

În cadrul cuvântului de învățătură PS Aurel Percă a subliniat importanța prezenței Duhului Sfânt în viața creștinilor. După un dialog antrenant cu copiii și tinerii, episcopul a remarcat buna lor pregătire. Preasfinția sa i-a îndemnat ca și în continuare în viață să se pregătească mereu pentru a da mărturie despre credința lor, lăsându-se mereu conduși de prezența Duhului Sfânt.

A urmat conferirea Sfântului Mir. Candidații au așteptat cu nerăbdare ungerea sfântă din partea episcopului împreună cu nașii prezenți care, cu mare emoție au participat la această sfântă celebrare.

La finalul celebrării copiii au mulțumit Preasfințitului pentru această sfântă celebrare a sacramentului Mirului exprimând câteva gânduri cu privire la ceea ce au trăit, și promițând ca pe viitor să se angajeze să fie lumină și sare, atât pentru ei înșiși, cât și pentru cei din jurul lor. Pentru ca prezența în Parohiile Barticești și Gherăeștii Noi să rămână vie în amintirea PS Aurel Percă, i-a fost dăruit un tablou reprezentând-o pe sfânta Fecioara Maria, Maica unității, având la picioarele ei întreaga țară, fiind ca un mănunchi de trandafiri. Episcopul a mulțumit pentru gândurile frumoase și pentru angajamentul sincer pe care și l-au luat cei miruiți.

Prezența numeroasă a credincioșilor în ambele comunități, cântecele specifice acestei sărbători, precum și îmbrăcămintea frumoasă a copiilor și tinerilor au dat o notă aparte sfintei Liturghi.

Pr. Claudiu Lucian Trifescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 august: Barticești: Administrarea sacramentului sfântului Mir


 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat