Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De partea celor persecutați

Din România, apelul cardinalului Sandri

"Să alergăm cu gândul și cu rugăciunea la frații și surorile noastre din Irak, din Siria, din Ucraina care sunt puși la încercare din cauza credinței lor, smulși din casele lor marcate cu numele Nazarineanului, privați adesea de afectele cele mai dragi, încălcați în nevinovăția copiilor și în dimensiunea nupțială a femeilor".

Acesta este apelul pe care, din România, cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, l-a lansat duminică dimineața, 31 august 2014, celebrând Liturghia în catedrala latină "Sfântul Iosif" din București.

Celor care trăiesc persecuția, a cerut cu putere cardinalul, "să le fie dat să cunoască, mai puternic decât fiecare dintre aceste tulburări teribile, focul devorator al iubirii lui Dumnezeu, care ne-a sedus și a cucerit inima noastră". Și, a adăugat el, "să le fie permis ca flăcările carității și solidarității internaționale să acopere și să învingă pe cele ucigătoare și iraționale ale celui care fură și face violență în numele lui Dumnezeu, ajungând chiar să violenteze mințile copiilor pentru a-i învăța distrugerea, ura și violența împotriva fraților în umanitate".

"Ne unim astfel - a mai afirmat cardinalul Sandri - cu sentimentele și cu forța mijlocirii Papei Francisc care, neobosit, ne cheamă la exercitarea speranței și a carității fraterne". În iminența primei aniversări a rugăciunii pentru pace în Siria, "iarăși cu el ne rugăm, postim, mijlocim".

Primul motiv al vizitei la București a prefectului Congregației pentru Bisericile Orientale a fost, sâmbătă 30 august 2014, inaugurarea eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare" și întronarea primului episcop. În aceeași zi cardinalul l-a întâlnit și pe patriarhul ortodox Daniel, ducând salutul Pontifului și manifestând dorința de a continua pe drumul de dialog și de colaborare fraternă întreprins. Și de fapt, în omilia de la Liturghia duminicală în catedrala latină, cardinalul a arătat ca "prim semn al credibilității uceniciei noastre" tocmai "armonia trăită împreună cu Biserica Greco-Catolică, deschiderea la dialogul transparent și sincer cu frații din Biserica Ortodoxă din România și întrecerea comună în stima reciprocă și în slujirea carității, îndeosebi față de cei mai săraci, cei suferinzi și cei care au pierdut speranța datorită dramelor familiale, a muncii și a singurătății".

De altfel, a remarcat el, "în ziua Domnului ne-am adunat să celebrăm Euharistia, pentru a primi darul cuvântului Domnului și să fim hrăniți cu trupul său și cu sângele său: grație acestor daruri se retrezește în noi conștiința că suntem poporul celor înviați cu Cristos, purtători ai unei speranțe noi neîntemeiate pe proiecte umane, ci pe fidelitatea lui Dumnezeu față de alianța sa". În afară de asta, a continuat cardinalul, "în comuniunea sfinților, îl simțim aproape pe sfântul Ioan Paul al II-lea, canonizat la 27 aprilie 2014, care a vizitat iubita țară România în urmă cu cincisprezece ani". De asemenea, "o amintire emoționată ne pătrunde pe noi toți celebrând prima aniversare a beatificării martirului Vladimir Ghika, martor sublim de iubire față de unitatea Bisericilor în Cristos, care cu siguranță ieri s-a bucurat și pentru evenimentul inaugurării eparhiei «Sfântul Vasile cel Mare», în a cărei catedrală mică el a dedicat câțiva ani de apostolat la întoarcerea sa de la Paris. Mijlocirea sa - a spus cardinalul - să ajute mai ales drumul de comuniune între Bisericile Catolice latină și orientală cu frații ortodocși". Cristos, "lumina adevărată care luminează pe orice om să ne conducă, așa cum îi plăcea fericitului Ghika să repete: «Lumina este silențioasă. Aproape că nu se vede. Dar numai ea, lumina, ne permite să-l recunoaștem pe cel care ne vorbește»".

"Să ne lăsăm provocați - este concluzia cardinalului - de cuvântul Domnului: numai dacă ne prezentăm la el cu sinceritate el poate să ne vindece, numai așa vom putea oferi trupurile noastre ca jertfă spirituală, sfântă și plăcută lui Dumnezeu, numai așa întreaga noastră viață va fi un cult plăcut lui Dumnezeu".

(După L'Osservatore Romano, 1-2 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat