Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Eu, preot catolic la Belgrad"

Născut la Belgrad în urmă cu 50 de ani, de origine sârbă, provine dintr-o familie atee: părintele Alexander Ninkovic este preot catolic și exercită slujirea sa în parohia "Cristos Regele", în capitala țării. Istoria sa este una destul de rară, dat fiind faptul că - așa cum admite el însuși - catolicii în Serbia sunt în mare parte descendenți ai străinilor: croați, unguri, germani, albanezi... "Din păcate aici se consideră imposibil ca un sârb să poată fi catolic. În percepția oamenilor, catolicii sunt în mare parte croați", mărturisește el la agenția SIR Europa. Însă, conform părintelui Ninkovic, "în secolul al douăzeci și unulea patriotismul nu poate fi legat de apartenența religioasă".

Pe drumul Damascului. Mergând pe urmele tatălui său, tânărul Alexander face facultatea la Academia aeronautică din Sarajevo și devine ofițer în Forțele armate. Apoi lucrează ca inginer informatician. "Eram ateu agnostic și chiar criticam Biserica în diferite forumuri pe internet", povestește părintele Ninkovic. "Însă gândul că Dumnezeu există mă chinuia". Cunoaște Biserica catolică prin intermediul fratelui său care decide să se convertească. "Așa l-am întâlnit pe parohul de Zemun", un cartier din Belgrad, "fratele Marco Kurolto, care mi-a dat mai multe cărți despre credință și m-a făcut să-l cunosc pe Domnul", amintește preotul. După câtva timp simte chemarea la preoție și completează studiile teologice în Ungaria. "Când m-a trimis să studiez, arhiepiscopul de atunci de Belgrad, mons. Perko, nu credea că puteam să devin preot", povestește el zâmbind.

Comunitatea catolică. Astăzi părintele Ninkovic și desfășoară slujirea în parohia "Cristos Regele" din Belgrad. "Catolicii în capitală sunt puțini", afirmă el. La Belgrad în anii dinaintea primului război mondial numărul credincioșilor era foarte mare. "Asta explică existența a șase parohii catolice, care pentru situația de astăzi sunt prea multe", comentează preotul. O părere împărtășită de arhiepiscopul de Belgrad, mons. Stanislav Hocevar: "Trebuie reorganizată slujirea parohială, și pentru că orașul a crescut în timp ce bisericile catolice sunt concentrate în centru". În afară de asta, de rezolvat este chestiunea limbii folosite pentru celebrarea liturghiei. "Până acum celebram în croată pentru că partea cea mai mare a credincioșilor era de origine croată - explică arhiepiscopul -, dar de acum avem atâția albanezi și unii sârbi convertiți".

Ecumenismul. Chiar dacă inițial era atacat de unii reprezentanți radicali, astăzi părintele Ninkovic ține diferite cursuri în facultatea ortodoxă de teologie din Universitatea statală din Belgrad. "Avem o bună colaborare cu ortodoxii", afirmă el. "Patriarhul Irineu este prezent la evenimentele importante promovate de comunitatea catolică". Însă după părerea sa "acest ecumenism de întâlniri trebuie să continue și în viața obișnuită, cu consecințe concrete pentru credincioșii înșiși". "Se simte încă multă frică și rănile istorice din trecut nu sunt vindecate", se plânge preotul.

Scriitor și muzician. În ianuarie anul acesta Ninkovic a publicat a doua sa carte, "Învățătorul a spus", o culegere de reflecții despre sensul credinței. "Așa cum spune Papa Francisc, mulți dintre catolicii practicanți, dar și călugării, nu cunosc credința noastră". Conform părintelui Alexander "o aprofundare a misterelor creștine ar duce la o angajare mai mare din partea laicilor. Pentru că ei nu se pot reduce la simpli spectatori în viața eclezială, ci trebuie să fie participativi și activi" în comunitate. Cu grupul său muzical pe care-l urmează de mulți ani, părintele Ninkovic organizează și reprezentări muzico-literare de texte din Biblie.

Familiile. Însă grija principală a preotului sârb sunt familiile, chiar dacă "în Serbia căsătoria rămâne încă o instituție destul de respectată grație influenței Bisericii ortodoxe", explică el. Și adaugă că "în țara balcanică există puțin cupluri de fapt, însă fenomenul începe să se răspândească. Uneori căsătoriile mixte cu ortodocșii devin o problemă, pentru că astfel tinerii catolici se pierd". Părintele Ninkovic relatează că "mulți credincioși care în comunism s-au căsătorit cu foști comuniști sau cu ortodocși, nu pot să aibă acces la împărtășanie deoarece soțul nu vrea să încheie o căsătorie religioasă". După drumul său lung și dificil la credință, părintele Ninkovic mărturisește că "drumurile Domnului sunt infinite" și pentru aceasta încearcă să aducă în turma sa mai multe persoane "pentru ca să poată gusta iubirea și duioșia lui Dumnezeu care le-a creat".

(După agenția SIR, 1 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat