Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Persecuții anti-creștine: patriarhii din Orient uniți împotriva tăcerii arabe și internaționale

Patriarhii Bisericilor orientale, reuniți în ședință comună, la 27 august 2014, au deplorat cu putere "tăcerile" țărilor arabe și a comunității internaționale cu privire la masacrele împotriva creștinilor în Orientul Mijlociu. De asemenea ei au invocat emiterea de fatw? (= o opinie pe teme religioase privind legea islamică, n.t.) împotriva takfirismului (= tafkiri sunt extremiști islamici adepți ai unei ideologii violente. Termenul tafkiri înseamnă literalmente "excomunicare". Tafkiri îi consideră apostați pe musulmanii care nu împărtășesc punctul de vedere, deci ținte pentru atacurile lor, n.t.) și blocarea oricărui tip de sprijin dat grupurilor teroriste. Episcopul Boulos Sayyah, trimis personal al patriarhului maronit Bechara Rai, a subliniat la sfârșitul întâlnirii cu patriarhii din Orient la Bkerke (Liban), că "este de acum cunoscut că atacurile împotriva creștinilor au asumat de acum o derivă care riscă să le amenințe chiar existența". Prelatul a pus accentul îndeosebi pe Egipt, Siria și Irak, unde ei sunt "victime ale crimelor și sunt constrânși cu forța să plece [din casele lor]".

La întâlnirea patriarhilor erau prezenți cardinalul și capul Bisericii maronite Bechara Rai, patriarhul armeno-catolic Nersès Bedros al XIX-lea, patriarhul siro-catolic Ignace Youssef al III-lea Younan, patriarhul caldeu Louis Raphael I Sako, patriarhul siro-ortodox Epherm al II-lea Karim, armen-ortodoxul Aram Ier Kéchichian, greco-catolicul Grégoire al III-lea Laham și conducătorul Bisericii evanghelice, pastorul Sélim Sahiouni, precum și un reprezentant al Bisericii greco-ortodoxe.

Episcopul Boulos Sayyah a explicat că "creștinii din Irak au fost sechestrați de miliția Statului Islamic și alungați din casele lor. Sfințenia bisericilor lor a fost încălcată și casele lor bombardate. Erau cel puțin 120.000 și acum 60.000 sunt la Erbil, capitala regiunii autonome a Kurdistanului irakian".

Însă ceea ce îndurerează mai mult este lipsa unei poziții clare și puternice a autorităților islamice și a comunității internaționale. Patriarhii subliniază că "comunitatea internațională este responsabilă de creșterea IS și statele arabe trebuie să exercite o presiune bazându-se pe domeniul financiar al acestor grupuri... Pentru aceasta cerem o fatw? care să interzică atacurile împotriva altora".

Pentru patriarhii din Orient comunitatea internațională "trebuie să acționeze și să dezrădăcineze" Statul Islamic, așa cum cer "Națiunile Unite și Consiliul de Securitate ONU". În afară de asta, comunitatea internațională și Uniunea Europeană trebuie să coopereze cu guvernul irakian și autoritățile din Kurdistan pentru a elibera câmpia Ninive și a asigura o întoarcere sigură la Mosul a refugiaților. Ei adaugă în afară de asta că o rezoluție a crizei nu poate exclude "motivele care au produs atâta mizerie în Orientul Mijlociu". "Trebuie restabilită armonia - avertizează patriarhii - între diferitele suflete din aceste țări și trebuie încetat să fie folosiți teroriștii, să fie susținuți și să fie înarmați".

Conferința patriarhilor invită la "garantarea prezenței creștine" în Orientul Mijlociu, pentru a păstra "conviețuirea între culturi" într-o optică de "deschidere, pluralism și respect", dat fiind faptul că creștinii lucrează din totdeauna pentru a promova "libertatea religioasă, de opinie". În afară de asta, ei amintesc comunitatea internațională datorită "atenției scăzute" arătate în cazul celor doi episcopi sechestrați, Yohanna Ibrahim și Boulos Yaziji, răpiți la sfârșitul lunii aprilie 2013 în Kafr Dael, fortăreață a rebelilor din Aleppo, în nordul Siriei.

Cât privește amenințarea Statului Islamic în Liban, episcopii avertizează că "sunt conștienți de importanța sistemului politic libanez" care separă religia și statul și care recunoaște principiul libertății religioase. Și cer să nu se amestece alegerile prezidențiale cu conflictele pe bază regională și internațională, pentru a ajunge "cât mai curând posibil" la alegerea unui nume. La întâlnirea de ieri de la Bkerke erau prezenți diplomați străini, între care ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii și Rusiei în Liban, precum și însărcinații cu afaceri din Franța și China. Derek Plumbly, coordonator special pentru Liban de la Națiunile Unite, prezent și el, afirmă că a fost "uimit de ceea ce a ascultat" cu privire la persecutarea creștinilor în Orientul Mijlociu. "Aceasta nu este numai o chestiune umanitară - avertizează el - și știu că, împreună cu colegii mei, vom prezenta în mod detaliat ceea ce am ascultat [de la patriarhi]". De asemenea el a adăugat că secretarul general ONU [Ban Ki-moon] a condamnat în mai mult rânduri persecutarea creștinilor în Irak din partea milițiilor Statului Islamic și în sfârșit a elogiat Libanul, exemplu de "coexistență și unitate" într-o panoramă regională aflată în tulburare.

(După AsiaNews, 28 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat