Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O pagină nouă

Surpriză în Internet: tinerii chinezi caută cuvintele "Dumnezeu" și "Isus"

De Umberto Sirio

Creșterea numărului de credincioși în marea țară asiatică pune la încercare guvernul chinez, care are intenția de a construi o "teologie creștină chineză, adaptată la condiția națională chineză și care să se integreze în cultura sa". Cuvintele Papei în brazda trasată de Matteo Ricci și de misionarii de ieri și de astăzi.

Salutul Papei adresat Chinei și reacțiile. "Întorcându-mă la Roma după vizita mea în Coreea, doresc să reînnoiesc dumneavoastră excelență și cetățenilor dumneavoastră asigurarea celor mai bune salutări și invoc binecuvântarea divină asupra țării dumneavoastră". Acestea sunt cuvintele pe care Papa Francisc le-a adresat președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, în timp ce avionul de întoarcere din Coreea survola - a fost vorba de prima dată pentru un pontif - teritoriul marii țări asiatice. În discursul adresat episcopilor asiatici, Papa afirmase că el speră "cu fermitate că acele națiuni care încă nu au relații depline cu Sfântul Scaun nu vor ezita să promoveze un dialog în folosul tuturor", adăugând: "Nu vorbesc aici numai despre dialogul politic, ci despre un dialog fratern. Acești creștini nu vin ca niște cuceritori, ei nu caută să șteargă identitatea voastră". Au fost imediate răspunsurile. Cel al guvernului chinez - "China a fost mereu sinceră în îmbunătățirea relațiilor sale cu Vaticanul și a făcut mereu eforturi pozitive în acest sens", a comentat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe - și cel al părintelui Mathw Zhen Xuebi, purtător de cuvânt al Asociației Patriotice care se contrapune Bisericii subterane în comuniune cu Roma, care a declarat ceea ce este prezentat de "Vatican Insider": "Avem speranța că într-o zi China și Vaticanul să poată stabili raporturi diplomatice și că Papa va fi în măsură să viziteze China".

Ateism, materialism și credință religioasă. Condiționări, dificultăți și persecuții - să ne gândim la atâția preoți, episcopi și cardinali din Biserica Catolică subterană ținuți în închisoare, dintre care unii dispăruți - au fost determinați din punct de vedere istoric în China de politica anti-religioasă urmată încă din 1949 de Partidul Comunist - ateu, materialist și totalitar - care a pus statul (și partidul) în vârful valorilor care trebuie urmărite pentru cetățeni. Deși încă rămâne intactă acest mod de a pune lucrurile - așa încât guvernul chinez, prin mijloacele media de stat, a difuzat intenția de a construi o "teologie creștino-chineză care să se adapteze la condiția națională chineză și să se integreze în cultura sa", după cum a afirmat Wang Zuoan, director al administrației statale pentru problemele religioase - multe sunt faptele care documentează consolidarea interesului față de credință și a practicii religioase.

"Drumul" posibil. Un studiu din acest an referitor la folosirea internetului demonstrează că pentru tinerii chinezi cuvântul "Dumnezeu" este cel mai căutat în mod absolut, cuvântul "Isus" depășește pe președintele Xi Jinping, Papa este "mai interesant" decât Mao, cercetările despre Biblie "maltratează" pe cele despre "broșura roșie". Conform estimărilor difuzate de "China Daily", în fiecare zi în țară sunt botezate 500 de mii de persoane și se asistă la o creștere de neoprit a numărului de credincioși protestanți: actualmente ar fi între 23 și 40 de milioane și unii studioși consideră că vor ajunge la 160 de milioane în 2025. În regiunea Zhejiang - capitala, Wenzhou, este supranumit "Ierusalimul ceresc" și creștinii, aproape toți protestanți, reprezintă 15% din populație - n-a lipsit reacția autorităților, care au decis demolarea a 130 de hectare de edificii religioase. Pentru motive "urbanistice", s-a spus. Și catolicii sunt în creștere constantă: vor ajunge la 12 milioane și conform surselor oficiale ar fi peste 4.600 de biserici catolice deschise, gestionate de Asociația Patriotică, la care se adaugă locurile de cult secrete ale Bisericii subterane. Acesta este contextul în cadrul căruia se coboară cuvintele pe care Papa le-a adresat în timpul călătoriei sale în Coreea poporului și guvernului chinez, "punându-se la dispoziție - așa cum a scris Bernardo Cervellara la AsiaNews - fără apărări și fără arme: este drumul lui Matteo Ricci și cel al atâtor misionari din trecut și din prezent în China".

(După agenția SIR, 27 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat