Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Comemorarea sfintei Monica

În spatele lui Augustin

De Inos Biffi

"M-a născut cu trupul la această viață vremelnică - declară Augustin vorbind despre mama sa - și cu inima la viața veșnică". Nu se înțelege viața lui Augustin despărțită de cea a Monicăi. Înainte de toate o găsim pe Monica, în a cărei inimă se observa prezența Domnului, ca soție fidelă a unui soț infidel, suportat cu răbdare și la sfârșit dus la convertire. Conducea cu sfințenie casa sa, crescându-și copiii născându-i de atâtea ori, de câte ori îi vedea îndepărtându-se de Domnul (Confesiuni, 9, 9, 22). Reușește să-l ducă la convertire pe soț, Patriciu, creează raporturi între rude și trezește stima celor care stau în jurul ei: "Oricine o cunoștea, găsea în ea motiv pentru a te lăuda, a te onora și a te iubi mult, observând prezența ta în inima sa din mărturia roadelor unei conduite sfinte"; "I-a crescut pe copiii săi născându-i de atâtea ori, de câte ori îi vedea îndepărtându-se de tine" (ibidem). Mai ales veghea cu îngrijorare asupra fiului Augustin, urmându-l când acesta merge la Milano. Aici Monica îl întâlnește pe episcopul Ambroziu și este îndrăgită de el: "Îl iubea pe Ambroziu mai ales din cauza mântuirii mele. El apoi o iubea pe mama mea din cauza vieții sale foarte religioase"; "Adesea întâlnindu-mă - scrie Augustin - nu se reținea să-mi țese elogiul și să mă felicite că aveam o asemenea mamă. Ignora ce fiu avea ea, convins de imposibilitatea de a găsi calea vieții" (6, 2, 2).

Monica lua parte din plin la vicisitudinile Bisericii din Milano, care era atunci obiect al prepotențelor lui Iustina, dar în care tocmai în acele timpuri Ambroziu repera și exalta trupurile martirilor Protasiu și Ghervasiu găsiți de el: "Mama mea, în primul rând în privegheri, trăia din rugăciuni" (Confesiuni, 9, 7, 15). Augustin rămânea îndeosebi fascinat de predica lui Ambroziu, pe care totuși nu reușea să-l întâlnească personal cu lungime de timp; îi asculta predica, rămânând fascinat. Grație acelei ascultări începe convertirea lui Augustin, care părăsește ocupațiile sale și se retrage în vila de la Cassiciaco, unde este prezentă Monica, "feminină în aspect, bărbătească în credință, bătrână în calm, maternă în iubire, creștină în evlavie" (9, 4, 8). Mama este în sfârșit cu el la Ostia Tiberina, unde așteaptă să navigheze spre Africa. Sprijiniți la o fereastră care dădea spre grădina casei care îi găzduia, se întrețin singuri pentru a conversa despre Înțelepciunea veșnică la care suspinau doritori, "deschizând cu aviditate gura inimii" (9, 10, 23). "Și în timp ce vorbeam și tânjeam spre ea, am perceput-o un pic cu elanul total al minții și suspinând am lăsat cuprinse de ea primele roade ale spiritului" (9, 10, 24).

Monica simte, apoi, că orice atracție față de această lume este apusă. L-a văzut pe fiul Augustin creștin catolic și se întreabă: "Ce anume fac aici?". "Veți îngropa acest trup - adaugă ea - oriunde ar fi, fără să vă faceți griji. Un singur lucru vă rog: amintiți-vă de mine, oriunde ați fi, în fața altarului Domnului". "În ziua a noua a bolii sale, în al cincizeci și șaselea an al vieții sale, al treizecilea al vieții mele, acest suflet credincios și evlavios a fost eliberată de trup" (9, 11, 28). Primește înmormântarea și în ajutorul ei este oferită "jertfa răscumpărării noastre" (9, 12, 32).

Augustin simte toată durerea acelei plecări, care sfâșia o "așa de dulce și dragă cutumă de viață comună" (9, 11, 30) și lăsa "profundă mâhnire în secretul inimii", alinată la amintirea unor versuri din Deus, creator omnium a lui Ambroziu (9, 12, 32). Monica - încheie Augustin - "a trăit aducând cu credința sa și cu obiceiurile sale laude numelui tău, o, Doamne". Și adaugă: "Apropiindu-se ziua eliberării sale, mama mea nu s-a preocupat ca trupul său să fie îmbrăcat cu haine somptuoase sau îmbălsămat cu arome, n-a căutat un monument ales, nu s-a îngrijit să aibă o înmormântare în patrie. Ne-a cerut numai să o amintim în fața altarului tău, căruia îi slujise infailibil în fiecare zi, conștientă că de acolo se împarte victima sfântă" (9, 13, 36).

Amintirea filială emoționată a lui Augustin se termină cu rugăciunea ca aceia care citesc cuvintele sale cu evlavie să-și amintească de cei care "în această lumină trecătoare" au fost părinții săi. Astfel, încheie el, "extrema invocație pe care mi-a adresat-o mama mea va fi satisfăcută" (9, 13, 37).

După cum se vede, în spatele lui Augustin, păstor și învățător incomparabil al Bisericii, o găsim pe mama, pe Monica, legați de o indisolubilă comuniune și concordie de viață și de spirit.

(După L'Osservatore Romano, 27 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat