Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Nu putem spune că-l iubim pe Dumnezeu dacă nu-i iubim pe cei săraci"

De Andrea Tornielli

"Vrei să fii afabil, milostiv cu cei săraci, cu toți cei nevoiași?". Aceasta era una din întrebările pe care la 28 decembrie 1958, în ziua consacrării sale episcopale în "Sfântul Petru", Albino Luciani, a auzit adresându-i-se. "Vreau", a răspuns cu voce scăzută. Și iubirea față de cei săraci avea să caracterizeze episcopatul la Vittorio Veneto, la Veneția și în Cetatea Eternă. Se înțelege asta recitind câteva texte din omiliile și din discursurile acestui păstor, care ca episcop de Roma, ales în urmă cu treizeci și șase de ani, a fost așa de aproape de modelul de papă paroh întruchipat de Pius al X-lea.

Luciani, preot departe la o mie de mile de virusul carierismului ecleziastic, devenit episcop prin voința hotărâtă a lui Roncalli, nu era unul care "era încrezut", pentru a folosi o expresie a Papei Francisc. Spunea despre sine: "Unii episcopi se aseamănă cu acvilele, care planează cu documente magisteriale de înalt nivel; eu aparțin categoriei sărmanelor păsărele care, în ultima ramură a copacului ecleziastic gânguresc".

Fiu al unui emigrant socialist, în biletul pe care i l-a scris tatăl său din Franța dându-i consimțământul de a intra în seminar se citea: "Sper că atunci când tu vei fi preot, vei fi de partea săracilor, deoarece Cristos era de partea lor". Nu i-a fost greu să pună în practică acele cuvinte.

"Frații mei", a spus ca patriarh de Veneția în 1974, "nu putem spune că-l iubim pe Cristos, dacă nu împărtășim această pasiune față de cei săraci". În orașul lagunar episcopatul său a fost marcat imediat de două linii de angajare: cunoașterea și apropierea de cei mai săraci - atât material cât și spiritual - și atenția față de lumea muncii. A rămas uimit văzând câte persoane se îngrămădeau în sala de așteptare a patriarhiei: nevoiași, șomeri, vagabonzi, alcoolici. Nu au găsit niciodată închisă ușa sa. Și el a vândut inelul său și câteva obiecte din aur pentru a dărui banii săracilor, invitându-i pe parohi să facă la fel.

Nu a avut niciodată simpatie față de comunism nici față de clerul care pentru a apărea ? la page citea Evanghelia cu ochelarii deformați ai ideologiei. Dar a chemat comunitatea creștină la angajare încă de la prima întâlnire cu consiliul pastoral diecezan: "Este adevărat că mai ales muncitorii trebuie să rezolve în mod autonom propriile probleme, dar este adevărat și că toată comunitatea creștină în care muncitorii sunt inserați trebuie să fie alături de ei. Deoarece muncitorii suferă atunci când frați catolici refuză să recunoască faptul că are mari vine capitalismul și cu multă ușurință îl numesc "comunist" pe orice muncitor care se bate cu energie pentru recunoașterea propriilor drepturi".

Știa bine că orice schimbare a societății pornește de la schimbarea inimii omului: "Nu intenționez să le neg marxiștilor - sau cel puțin multora dintre ei - o sinceră sete de pace și de dreptate. Problema vine mai de departe. Structura cea mai profundă nu este între bogați și săraci, între dominatori și dominați: este în inima omului înclinată să aibă tot mai mult. Așadar, trebuie să ne preocupăm înainte de toate de inimă". Însă asta nu însemna a pune în ordine conștiințele credincioșilor de salon sau ale tradiționaliștilor, dimpotrivă: "Există pericolul - preciza el - ca noi creștinii să ne mulțumim să avem explicația cea mai corectă a fenomenului discordie, violență, război și să ne oprim aici. Marxiștii greșesc, neglijând cauzele profunde și interne ale suferinței sociale, dar au meritul de a lucra și de a lucra mult pentru cauză. Noi riscăm invers: avem explicația corectă, dar confundăm explicația cu soluția și rămânem cu mâinile în mână".

La Crăciunul din 1976, într-o perioadă în care fabricile polului industrial Marghera erau ocupate, a spus cuvinte care fotografiază perfect realitatea actuală: "A etala lux, a irosi bani, a refuza investirea lor, ducându-i în străinătate, nu constituie numai insensibilitate și egoism: poate să devină provocare și să îndesească asupra capetelor noastre ceea ce Paul al VI-lea numea «supărarea săracilor cu consecințe imprevizibile»".

În unica sa ieșire din Vatican, în timpul celor 33 de zile ale pontificatului său foarte scurt, în timp ce mergea la "Sfântul Ioan din Lateran" pentru a lua în posesie canonică sediul său episcopal, a primit salutul administrației capitoline și al primarului comunist Giulio Carlo Argan. În scurtul său salut de răspuns la salutul primului cetățean al Romei a spus că vorbele sale i-au amintit de o rugăciune recitată cu mama sa când era copil: "Păcatele, care strigă răzbunare în fața lui Dumnezeu, sunt... a-i oprima pe săraci, a fura salariul just muncitorilor". Păcate dintre cele mai grave și funeste deoarece, spus cu Catehismul sfântului Pius al X-lea, "sunt direct contrare binelui omenirii și foarte odioase, așa încât provoacă, mai mult decât altele, pedepsele lui Dumnezeu". A adăugat: "Roma va fi o adevărată comunitate creștină, dacă Dumnezeu va fi cinstit în ea nu numai cu afluența credincioșilor la biserici, nu numai cu viața privată trăită moderat, ci și cu iubirea față de cei săraci".

Și la ultima audiență generală, cu două zile înainte de moarte, a revenit la citarea textelor din Populorum progressio a Papei Montini: "Popoarele foamei interpelează astăzi în manieră dramatică popoarele opulenței. Biserica tresare în fața acestui strigăt de angoasă și cheamă pe fiecare să răspundă cu iubire propriului frate... În acest moment la caritate se adaugă dreptatea, pentru că - cum spune tot Paul al VI-lea - «proprietatea privată nu constituie pentru nimeni un drept necondiționat și absolut. Nimeni nu este autorizat să rezerve pentru folosul său exclusiv ceea ce depășește nevoia sa, când ceilalți duc lipsă de ceea ce este necesar». Prin urmare «orice cursă extenuantă a înarmărilor devine un scandal»".

(După Vatican Insider, 26 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat