Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințenia căsătoriei: Luigi și Maria Beltrame Quattrocchi

De Osvaldo Rinaldi

La sfârșitul lunii august și în pragul Sinodului despre familie din octombrie, Biserica sărbătorește, la 26 august 2014, nașterea pentru cer a lui Maria Corsini, soția lui Luigi Beltrame Quattrocchi.

Soții Beltrame Quattrocchi au fost beatificați la 21 octombrie 2001 de sfântul Ioan Paul al II-lea. Pentru prima dată doi soți au fost beatificați împreună în timpul unei celebrări liturgice. Acest fapt asumă o semnificație relevantă pentru că ne arată că viața de căsătorie creștină este o cale sigură pentru a ajunge la sfințenia personală și de cuplu.

În mod normal când auzim vorbindu-se despre sfinți ne gândim la martiri, la episcopi, la preoți, la surori, sau la persoanele consacrate. Beatificarea acestor soți ne amintește că familia creștină este leagănul sfințeniei unde se naște, se maturizează și se răspândește vocația de a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele.

Luigi și Maria au trăit o iubire rodnică nu numai în căsătoria lor, prin primirea celor 4 copii ai lor, ci și în apostolatul pe care fiecare l-a desfășurat în locul unde Domnul i-a chemat.

În timpul primului război mondial, cei doi soți s-au dedicat asistenței soldaților, răniților și familiilor în dificultate. Amândoi erau obișnuiți să se apropie în mod obișnuit de Sacramentul Spovezii și al Împărtășaniei. Liturghia și împărtășania zilnică au devenit fundamentul pe care edificau fiecare activitate din ziua lor.

Luigi și Maria s-au remarcat în multele activități de apostolat laical. S-au angajat în Acțiunea Catolică și în sprijinirea Universității Catolice, în afară de practicarea multelor inițiative în slujba tinerilor, a muncitorilor și a săracilor.

Maria, infirmieră voluntară la Crucea Roșie, în timpul celor două războaie s-a dedicat în mod neobosit pentru soldații răniți. Maria s-a angajat cu mare dăruire drept catehetă în parohie, organizând cursuri pentru logodnici, o noutate pastorală absolută în acele timpuri în care formarea la viața matrimonială era considerată superfluă.

Maria a fost o scriitoare angajată, dedicându-se scrierii de cărți cu caracter educativ, pentru a răspândi o cultură a iubirii familiale înrădăcinate în doctrina eclezială și în învățăturile evanghelice. Printre beneficiarii acestor scrieri Maria se gândea și la copiii săi, pentru a le lăsa un memorial al învățăturii sale creștine pline de adevărată umanitate și de simț practic iluminat.

Mărturia lui Luigi și Maria a fost într-adevăr luminoasă pentru cei 4 copii ai lor, care au îmbrățișat cu toții viața ecleziastică: Filippo (părintele Tarcisio) preot diecezan, Stefania (sora Maria Cecilia) călugăriță benedictină, Cesare (părintele Paolino) călugăr trapist și Enrichetta, ultima născută, consacrată seculară.

Soții Beltrame Quattrocchi sunt un exemplu luminos și pentru zilele noastre. Ei ne învață că prima vocație creștină în cadrul familiei este aceea de a-l iubi pe propriul soț cu o iubire tandră, respectuoasă și perseverentă. Credința lui Luigi a primit un mare impuls grație exemplului și cuvintelor Mariei. Și aceasta este prima învățătură valabilă și astăzi pentru noi: fiecare soț este chemat înainte de toate să-l tragă pe celălalt pe calea sfințeniei. Între soție și soț este greu ca să există o echitate de credință, de speranță și de caritate. Dumnezeu a dat fiecăruia dintre cei doi soți credința suficientă pentru a-l susține pe celălalt. Acesta este harul sacramental al căsătoriei: a rămâne uniți cu Domnul pentru a primi gratuit forța spirituală suficientă pentru a susține viața de credință a soțului sau a soției.

Exemplul lor vrea să ne spună că iubirea nu provine prin autoreferențialitate sau prin eforturi personale deosebite. Iubirea sfinților își are izvorul său în inima milostivă a lui Dumnezeu. După cum apa trebuie luată din izvor înainte de a fi băută, tot așa iubirea autentică, gratuită și dezinteresată are nevoie să fie alimentată de izvoarele unei vieți de rugăciune și de izvoarele participării la sacramente.

Când familia urmează ritmurile liturgice ale vieții Bisericii, ea însăși devine Biserică familială unde se formează noi vocații. Transmiterea credinței la copii este o consecință a mărturiei de viață creștină a părinților. Soția, soțul, copiii sunt primii destinatari ai mărturiei iubirii familiale și la rândul lor devin misionari ai acestei iubiri.

Asta nu înseamnă că iubirea familială trebuie să rămână închisă între zidurile casei. Multele activități de apostolat ale lui Luigi și Maria ne învață că iubirea creștină conține forța de a trece pragul propriei case și are potențialitatea de a se răspândi în diferitele locuri ale vieții unde Domnul va deschide porțile misiunii.

Pentru aceasta familia creștină este tot mai mult chemată în timpurile noastre să iasă pe străzile din lume și să fie martor coerent cu un exemplu de viață aderentă la Evanghelie. Sinodul despre familie va ști să ne sugereze locurile și modalitățile de intervenție a apostolatului familial.

Ocrotirea vieții de cursele avortului și de eutanasie, o apropiere deosebită de copii care au părinții despărțiți, construirea unei rețele de solidaritate pentru a susține condițiile economice precare din atâtea familii, angajarea socială și politică pentru a favoriza o societate mai dreaptă, ascultarea și apropierea de orice situație de durere și de marginalizare, vor fi fundamentele pe care trebuie așezate următoarele inițiative pastorale familiale. A cere mijlocirea de la acești doi fericiți va fi un ajutor valoros pentru un bun rezultat al următorului Sinod despre familie.

(După Zenit, 26 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat