Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Războiul, ONU și "ingerința umanitară" conform papei Wojtyła

De Andrea Tornielli

Cuvintele rostite în urmă cu o săptămână de Papa Francisc în zborul care readucea la Roma la sfârșitul călătoriei în Coreea au readus în atenție tema "războiului just" și a intervenției umanitare. Au fost unii care au crezut că văd o ruptură cu trecutul în cuvintele Papei Bergoglio și n-au lipsit din aceia care i-au imputat Pontifului - și mai în general Sfântului Scaun - o anumită reticență în a numi "dușmanul" islamic pe nume. Chiar dacă, fiind vorba despre Irak, ar putea să vină spontană asocierea la apelurile lui Ioan Paul al II-lea împotriva războiului anglo-american dus împotriva dictatorului Saddam Hussein în 2003, în realitate masacrele și curățenia etnică făcută de ISIS în autoproclamatul Califat se aseamănă mai mult cu situația creată în Balcani la începuturile și apoi la sfârșitul anilor Nouăzeci.

Merită de amintit că pentru a opri masacrarea armenilor deja Benedict al XV-lea, prin secretarul de stat Gasparri și nunții din Germania și din Austria-Ungaria, a cerut o intervenție a acelor guverne "pentru a face să înceteze prompt actele de barbarie care dezonorează nu numai pe cel care le comite, ci și pe cel care, putând, nu le împiedică". Pius al XII-lea, după al doilea război mondial, avertizase că, în fața repetării de noi barbarii, comunitatea internațională nu putea rămâne "într-o atitudine de neutralitate impasibilă" și nu putea "lăsa abandonat poporul agresat". O adevărată cotitură de intervenție a avut loc în cursul lungului conflict din Vietnam, cu Paul al VI-lea: grație mijloacelor de comunicare în masă, papa Montini a alăturat tot mai mult de munca diplomatică și de contactele cu părțile în cauză și apeluri publice adresate beligeranților și liderilor lor, implicând într-un fel opinia publică mondială.

O moștenire luată în vedere de Papa Wojtyła. Când, după prăbușirea regimului, cazuri de barbarie au avut loc în războiul din Iugoslavia, cu bombardamente asupra civililor, cardinalul secretar de stat Angelo Sodano, la 7 august 1992, a făcut această declarație importantă, desigur gândită și concordată cu Ioan Paul al II-lea: "Pentru a frâna acest război, pentru a aduce ajutoare populațiilor și pentru a investiga cu privire la acuzele de atrocități în lagărele de concentrare, pentru care Sfântul Scaun are știri mai mult decât sigure... statele europene și Națiunile Unite au obligația și dreptul de ingerință, pentru a-l dezarma pe cel care vrea să ucidă...".

La 5 decembrie în același an, în discursul de la FAO, Ioan Paul al II-lea a spus: "Să fie făcută obligatorie intervenția umanitară în situațiile care compromit grav supraviețuirea popoarelor și a întregi grupuri etnice". La 17 ianuarie 1993, în discursul adresat corpului diplomatic, cu privire la războiul din Iugoslavia a precizat: "Odată ce toate posibilitățile oferite de negocierile diplomatice... au fost puse în aplicare și, cu toate acestea, întregi populații sunt pe punctul de a muri sub loviturile unui agresor nedrept, statele nu mai au «dreptul la indiferență». Chiar pare că obligația lor este de a-l dezarma pe acest agresor". Iarăși, după un an, în ianuarie 1994, tot diplomaților, Papa Wojtyła a explicat: "Scaunul Apostolic, la rândul său, nu încetează să amintească principiul intervenției umanitare. Nu în primul rând o intervenție de tip militar, ci orice tip de acțiune care să aibă ca țintă o «dezarmare» a agresorului".

Dacă se recitesc toate intervențiile Papei Wojtyła ne dăm seama cum Papa, în enunțarea magisteriului ingerinței umanitare, a folosit un limbaj extrem de clar, dar în același timp prudent: condamnarea războiului de agresiune a fost mereu explicită, dar fără ca vreodată să fie numiți agresorii, împotriva cărora îndeosebi trebuia realizată intervenția umanitară.

Acestea sunt cele patru caracteristici fundamentale ale intervenției umanitare care se pot scoate din intervențiile lui Ioan Paul al II-lea. prima: o asemenea intervenție nu însemna imediat acțiuni militare. A doua: era o operațiune defensivă, care avea ca țintă ocrotirea populațiilor și a ajutoarelor umanitare și dezarmarea agresorului. A treia: când s-ar ajunge și la o acțiune militară, n-ar fi trebuit să provoace rele mai mari decât cele provocate deja de războiul în curs. A patra: ar fi fost condusă de ONU, adică de organizația care reprezenta toate națiunile din lume.

Intervenind la Palatul de Sticlă cu ocazia celei de-a cincizecea aniversări a instituirii Națiunilor Unite, la 5 octombrie 1995, Ioan Paul al II-lea a spus: "Este nevoie ca Organizația Națiunilor Unite să se ridice tot mai mult de la stadiul rece de instituție de tip administrativ la cel de centru moral, în care toate națiunile să se simtă ca acasă, dezvoltând conștiința comună că sunt, ca să spunem așa «familie de națiuni» în care nu există dominarea celor mai puternici".

Atât în războiul din Balcani cât și în curățenia etnică din Kosovo, cei care au intervenit n-au fost Națiunile Unite, ci NATO, prin atacuri cu bombardiere din cer: acțiuni militare care au ajuns să adauge victime civile. În 1999, când au început să cadă bombele, Papa Wojtyła n-a ezitat să condamne atât violența sârbilor împotriva kosovarilor cât și violența americanilor împotriva sârbilor: "Ca răspuns la violență, o ulterioară violență nu este niciodată o cale viitoare pentru a ieși dintr-o criză", a spus în fața membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la 29 martie din acel an. Și "L'Osservatore Romano" - pe coloanele căruia în acel timp erau mereu prezente editoriale autoritare care explicau poziția Pontifului - a făcut același lucru, denunțând de mai multe ori inutilitatea și drama "războiului dublu, cel care... însângerează Kosovo și cel început de NATO".

Papa Wojtyła n-a tăcut în fața violențelor cauzate de masacrele sârbești împotriva albanezilor, dar și a așa-numitelor "bombe inteligente" care inteligente nu sunt niciodată. Însă ceea ce a mișcat acțiunea sa concretă a fost mereu tentativa de a salva cât mai multe vieți umane. Preocuparea față de suferințele populațiilor și voința de a pune în aplicare orice inițiativă pentru a-și face simțită concret apropierea sa de victimele conflictului au fost constant prezente în intervențiile lui Wojtyła, de la prima la ultima zi de război. Au rămas dezamăgiți cei care cereau o pronunțare mai clară a lui Ioan Paul al II-lea împotriva lui Miloševiæ, supranumit "Hitler din Balcani" sau o aliere a sa în apărarea bombardamentelor.

În sfârșit, este semnificativă dezamăgirea Papei și a Sfântului Scaun care transpare din această evaluare exprimată de "L'Osservatore Romano" cu privire la ascunderea Europei și subalternitatea sa excesivă față de Statele Unite: "Europa este chemată la o tresăltare de responsabilitate. Schimbările epocale din acest sfârșit de secol, sfârșitul bipolarismului nu permit rămânerea delegărilor date Statelor Unite de apărare a intereselor comune, nu permit ascunderea din locurile crizelor. Europa să-și asume istoria sa, să asume rolul pe care îl pretinde neliniștea popoarelor sale de la instituțiile comune. Europa să schimbe direcția împotriva tentațiilor «profilului scăzut»".

(După Vatican Insider, 26 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat