Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (3 august 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această duminică, Evanghelia ne prezintă minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor (Mt 14,13-21). Isus a făcut-o pe malul lacului Galileii, într-un loc izolat unde se retrăsese cu discipolii săi după ce a aflat despre moartea lui Ioan Botezătorul. Dar atâtea persoane i-au urmat și au ajuns la ei; și Isus, văzându-le, a simțit milă față de ele și i-a vindecat pe bolnavi până seara. Atunci discipolii, preocupați datorită orei târzii, i-au sugerat să dea drumul mulțimii pentru ca să poată merge în sate și să-și cumpere de mâncare. Însă Isus, liniștit, a răspuns: "Dați-le voi să mănânce" (Mt 14,16); și zicând să-i aducă cinci pâini și doi pești, a binecuvântat și a început să le frângă și să le dea discipolilor, care le distribuiau oamenilor. Toți au mâncat pe săturate și chiar a mai prisosit!

În acest eveniment putem percepe trei mesaje. Primul este compasiunea. În fața mulțimii care-l urmează și - ca să spunem așa - "nu-l lasă în pace", Isus nu reacționează cu iritare, nu spune: "Acești oameni mă deranjează". Nu, nu. Ci reacționează cu un sentiment de compasiune, pentru că știe că nu-l caută din curiozitate, ci din necesitate. Dar să fim atenți: compasiune - ceea ce simte Isus - nu este pur și simplu a simți milă; este mai mult! Înseamnă con-patire, adică a se întruchipa în suferința altuia, până acolo încât a o lua asupra sa. Așa este Isus: suferă împreună cu noi, suferă cu noi, suferă pentru noi. Și semnul acestei compasiuni sunt numeroasele vindecări făcute de el. Isus ne învață să punem înaintea necesităților noastre necesitățile săracilor. Exigențele noastre, deși legitime, nu vor fi niciodată așa de urgente ca acelea ale săracilor, care nu au necesarul pentru a trăi. Noi vorbim adesea despre cei săraci. Dar când vorbim despre cei săraci, simțim că bărbatul acela, femeia aceea, copiii aceia nu au necesarul pentru a trăi? Că nu au de mâncare, nu au cu ce se îmbrăca, nu au posibilitatea de medicamente... Și că copiii nu au posibilitatea de a merge la școală. Și pentru aceasta, exigențele noastre, deși legitime, nu vor fi niciodată așa de urgente ca acelea ale săracilor, care nu au necesarul pentru a trăi.

Al doilea mesaj este împărtășirea. Primul este compasiunea, ceea ce simțea Isus, al doilea este împărtășirea. Este util a confrunta reacția discipolilor, în fața acestor oameni trudiți și înfometați, cu aceea a lui Isus. Sunt diferite. Discipolii gândesc că este mai bine să le dea drumul, pentru ca să poată merge ca să-și procure mâncarea. În schimb Isus spune: dați-le voi înșivă să mănânce. Două reacții diferite, care reflectă două logici opuse: discipolii raționează conform lumii, prin care fiecare trebuie să se gândească la sine însuși; raționează ca și cum ar spune: "Descurcați-vă singuri". Isus raționează după logica lui Dumnezeu, care este aceea a împărtășirii. De câte ori noi ne întoarcem într-o altă parte numai să nu-i vedem pe frații nevoiași! Și acest a privi într-o altă parte este un mod educat pentru a spune, cu mănuși albe, "descurcați-vă singuri". Și asta nu este a lui Isus: acesta este egoism. Dacă ar fi dat drumul mulțimilor, atâtea persoane ar fi rămas fără să mănânce. În schimb acele puține pâini și pești, împărtășite și binecuvântate de Dumnezeu, au ajuns pentru toți. Și atenție! Nu este o magie, este un "semn": un semn care invită să avem credință în Dumnezeu, Tată purtător de grijă, care nu lasă să ne lipsească "pâinea noastră cea de toate zilele", dacă noi știm s-o împărtășim ca frați.

Compasiune, împărtășire. Și al treilea mesaj: minunea pâinilor prevestește Euharistia. Se vede asta în gestul lui Isus care "a rostit binecuvântarea" (v. 19) înainte de a frânge pâinile și a le împărți oamenilor. Este același gest pe care Isus îl va face la Ultima Cină, când va institui memorialul perpetuu al Jertfei sale răscumpărătoare. În Euharistie Isus nu dăruiește o pâine, ci pâinea vieții veșnice, se dăruiește pe Sine însuși, oferindu-se Tatălui din iubire față de noi. Dar noi trebuie să mergem la Euharistie cu acele sentimente ale lui Isus, adică compasiunea și acea voință de a împărtăși. Cine merge la Euharistie fără a avea compasiune față de cei nevoiași și fără a împărtăși, nu se găsește bine cu Isus.

Compasiune, împărtășire, Euharistie. Acesta este drumul pe care ni-l indică Isus în această Evanghelie. Un drum care ne face să înfruntăm cu fraternitate necesitățile din această lume, dar care ne conduce dincolo de această lume, pentru că pornește de la Dumnezeu Tatăl și se întoarce la El. Fecioara Maria, Mama Providenței divine, să ne însoțească pe acest drum.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Adresez salutul meu vouă tuturor - curajoși, sub ploaie! - credincioși din Roma și pelerini din diferite țări.

Salut ștafeta din Parohia "Stella Maris al Lido" din Latina, în colaborare cu Jandarmeria Vaticană și Garda Elvețiană, și binecuvântez flacăra care va rămâne aprinsă în timpul lunii august în semn de devoțiune față de Sfânta Fecioară Maria.

Salut tinerii din Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Pontedera, dieceza de Pisa, care au venit la Roma parcurgând pe jos Via Francigena.

Și îi salut pe scoutiștii din AGESCI prezenți astăzi, cu o binecuvântare pentru miile de scoutiști italieni în drum spre marea adunare națională la San Rossore.

Amintiți-vă: compasiune, împărtășire, Euharistie.

Tuturor doresc o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat