Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaj adresat Meeting-ului pentru prietenia dintre popoare (Rimini, 24-30 august 2014)

Cu ocazia celei de-a 35-a ediții a Meeting-ului pentru prietenia dintre popoare, care se deschide mâine duminică 24 august la Rimini despre tema "Spre periferiile lumii și ale existenței. Destinul nu l-a lăsat singur pe om", Sfântul Părinte Francisc a trimis Episcopului, Mons. Lambiasi, prin intermediul Cardinalului Secretar de Stat Pietro Parolin, Mesajul pe care-l prezentăm în continuare:

Excelența Voastră,

Cu ocazia celui de-al XXXV-lea Meeting pentru prietenia dintre popoare, sunt bucuros să vă transmit dumneavoastră, organizatorilor, voluntarilor și celor care vor participa salutul cordial și binecuvântarea Sanctității Sale Papa Francisc, împreună cu urarea mea personală de tot binele pentru această inițiativă importantă.

Tema aleasă pentru anul acesta - Spre periferiile lumii și ale existenței - este ecoul unei griji constante a Sfântului Părinte. Încă de la episcopatul său la Buenos Aires, el și-a dat seama că "periferiile" nu sunt numai locuri, ci și mai ales persoane, așa cum a spus în intervenția sa în timpul Congregațiilor generale înainte de Conclav: "Biserica este chemată să iasă din ea însăși și să meargă spre periferii, nu numai cele geografice, ci și cele existențiale: cele ale misterului păcatului, durerii, nedreptății, cele ale ignoranței și lipsei de credință, cele ale gândirii, cele ale oricărei forme de mizerie" (9 martie 2013).

De aceea Papa Francisc mulțumește responsabililor Meeting-ului pentru că au primit și au difuzat invitația sa de a merge în această perspectivă. O Biserică "în ieșire" este unica posibilă conform Evangheliei; o demonstrează viața lui Isus, care mergea din sat în sat vestind Împărăția lui Dumnezeu și-i trimitea înaintea sa pe discipolii săi. Pentru aceasta l-a trimis Tatăl în lume.

Destinul nu l-a lăsat singur pe om este a doua parte a Meeting-ului: o expresie a slujitorului lui Dumnezeu preot Luigi Giussani, care ne amintește că Domnul nu ne-a abandonat nouă înșine, nu a uitat de noi. În timpurile antice a ales un om, pe Abraham, și l-a pus la drum către țara pe care i-a promis-o. Și la plinătatea timpurilor a ales o tânără femeie, pe Fecioara Maria, pentru a se face trup și a veni să locuiască în mijlocul nostru. Nazaret era cu adevărat un sat nesemnificativ, o "periferie" atât pe plan politic cât și religios; însă tocmai acolo a privit Dumnezeu, pentru a duce la împlinire planul său de milostivire și de fidelitate.

Creștinului nu-i este frică să se descentreze, să meargă spre periferii, pentru că își are centrul în Isus Cristos. El ne eliberează de frică; în compania sa putem înainta siguri în orice loc, chiar și prin momentele întunecate ale vieții, știind că, oriunde mergem, Domnul ne precede mereu cu harul său și bucuria noastră este să împărtășim cu alții vestea cea bună că El este cu noi. Discipolii lui Isus, după ce au împlinit o misiune, s-au întors entuziaști datorită succeselor obținute. Însă Isus le-a spus: "Nu vă bucurați pentru că diavolii vi se supun; mai degrabă bucurați-vă pentru că numele voastre sunt scrise în ceruri" (Lc 10,20-21). Nu noi mântuim lumea, numai Dumnezeu e cel care o mântuiește.

Bărbații și femeile din timpul nostru riscă mult să trăiască o tristețe individualistă, izolată chiar și în mijlocul unei cantități de bunuri de consum, de la care oricum atâția sunt excluși. Adesea prevalează stiluri de viață care induc să se pună propria speranță în siguranțe economice sau în putere sau în succesul pur pământesc. Și creștinii riscă acest lucru. "Este evident - afirmă Sfântul Părinte - că în unele locuri s-a produs o «deșertificare» spirituală, rod al proiectului de societăți care vor să se construiască fără Dumnezeu" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 86). Însă acest lucru nu trebuie să ne descurajeze, așa cum ne amintea Benedict al XVI-lea, inaugurând Anul Credinței: "În deșert se redescoperă valoarea a ceea ce este esențial pentru a trăi; astfel, în lumea contemporană sunt nenumărate, adesea exprimate în formă implicită sau negativă, semnele setei de Dumnezeu, ale sensului ultim al vieții. Și în deșert este nevoie mai ales de persoane de credință care, cu însăși viața lor, arată calea spre Țara promisă și astfel țin trează speranța" (Omilia la Sfânta Liturghie de deschidere a Anului Credinței, 11 octombrie 2012).

Papa Francisc invită la colaborare, și cu Meeting-ul pentru prietenia dintre popoare, la această întoarcere la esențial, care este Evanghelia lui Isus Cristos. "Creștinii au datoria de a o vesti fără a exclude pe nimeni, nu ca acela care impune o nouă obligație, ci ca acela care împărtășește o bucurie, semnalează un orizont frumos, oferă un ospăț dorit. Biserica nu crește prin prozelitism ci «prin atracție»" (Evangelii gaudium, 14), adică "printr-o mărturie personală, o relatare, un gest, sau forma pe care însuși Duhul Sfânt poate s-o trezească într-o circumstanță concretă" (ibid., 128).

Sfântul Părinte indică responsabililor și participanților la Meeting două atenții deosebite.

Înainte de toate, invită să nu piardă niciodată contactul cu realitatea, dimpotrivă, să fie iubitori ai realității. Și asta este parte din mărturia creștină: în prezența unei culturi dominante care pune pe primul loc aparența, ceea ce este superficial și provizoriu, provocarea este de a alege și a iubi realitatea. Părintele Giussani a lăsat ca moștenire acest lucru ca program de viață, când afirma: "Singura condiție pentru a fi mereu și cu adevărat religioși este a trăi mereu cu intensitate realul. Formula itinerarului către semnificația realității este aceea de a trăi realul fără închideri, adică fără a renega și a uita nimic. De fapt, n-ar fi uman, adică rațional, a considera experiența în mod limitat la suprafața sa, la creasta valului său, fără a coborî în adâncul mișcării sale" (Simțul religios, pag. 150).

În afară de asta, invită să țină mereu privirea îndreptată spre esențial. De fapt, problemele mai grave apar când mesajul creștin este identificat cu aspecte secundare care nu exprimă inima vestirii. Într-o lume în care, după două mii de ani, Isus a devenit din nou un necunoscut în atâtea țări și în Occident, "merită să fim realiști și să nu considerăm sigur că interlocutorii noștri cunosc fundalul complet a ceea ce spunem sau că pot lega discursul nostru cu nucleul esențial al Evangheliei care îi conferă sens, frumusețe și atracție" (Evangelii gaudium, 34).

Pentru aceasta, o lume în așa rapidă transformare cere creștinilor să fie disponibili să caute forme sau moduri pentru a comunica noutatea perenă a creștinismului cu un limbaj comprehensibil. Și în asta trebuie să fim realiști: "De multe ori este mai bine a încetini pasul, a pune deoparte anxietatea pentru a privi în ochi și a asculta, sau a renunța la urgențe pentru a-l însoți pe cel care a rămas pe marginea drumului" (ibid., 46).

Sanctitatea Sa oferă aceste reflecți drept contribuție la săptămâna Meeting-ului tuturor celor care vor participa, îndeosebi responsabililor, organizatorilor și vorbitorilor care vor veni din periferiile lumii și ale existenței pentru a mărturisi că Dumnezeu Tatăl nu-i lasă singuri pe fiii săi. Papa dorește ca mulți să poată retrăi experiența primilor discipoli ai lui Isus, care, întâlnindu-l pe malul Iordanului, au auzit întrebarea: "Ce căutați?". Fie ca această întrebare a lui Isus să însoțească mereu drumul celor care vizitează Meeting-ul pentru prietenia dintre popoare.

În timp ce cere să se roage pentru el și pentru slujirea sa, Papa Francisc invocă ocrotirea maternă a Fecioarei Maria și din inimă trimite Excelenței Voastre și întregii comunități a Meeting-ului Binecuvântarea Apostolică.

Cardinal Pietro Parolin

Secretar de Stat al Sanctității Sale

______________

Excelenței Sale

Mons. FRANCESCO LAMBIASI

Episcop de Rimini

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat