Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia lungește viața

De Antonio Gaspari

În timpuri în care divorțurile cresc, timpuri de atacuri la adresa familiei și presiuni pentru a schimba căsătoria dintre bărbat și femeie, încălzește inima să descoperi că în lista recordurilor Guinnes este și acela al unui cuplu care a trăit împreună în căsătorie timp de 87 de ani.

Este vorba despre Herbert și Zelmyra Fisher din North Carolina (SUA), căsătoriți în 1924. Herbert s-a născut în 1905 și Zelmyra în 1907. S-au întors la casa Domnului la vârsta de 105 ani: el în 2010, ea în 2013.

În 87 de ani de căsătorie au văzut familia lor crescând: 5 copii, 10 nepoți, 9 strănepoți și un stră-strănepot. Cu privire la acest eveniment merită de prezentat reflecția de pe situl spaniol Religion en Libertad care a scris: "O anumită ideologie răspândită în lumea modernă ar vrea să demonstreze că a sta împreună în căsătorie timp de atâția ani este plictisitor și o solemnă nebunie. Și totuși dacă sunt întrebați cei care trăiesc această experiență se descoperă că o căsătorie între două persoane, deși prin mii de dificultăți, este obiect de mângâiere, bucurie, iubire. Și suferă mult mai mult cel care din vreun motiv sau nenorocire pierde familia".

În cursul vieții lor, Herbert și Zelmyra au trăit crize dramatice, un război mondial, atâtea războaie duse de țara lor. Au trebuit să înfrunte probleme, dificultăți zilnice, suferințe. Dar au făcut asta mereu împreună, găsind în unirea lor și în credința creștină forța pentru a înfrunta totul în modul cel mai bun.

Cei doi soți au povestit experiența lor într-un interviu (http://www.epicdash.com/their-marriage-broke-a-world-record-but-their-secret-is-simple-everyone-needs-to-know-this/) difuzat în rețea. La întrebarea cu privire la motivul care l-a convins să se gândească să-și trăiască propria viață împreună cu Zelmyra, Herbert a afirmat: "Ceea ce m-a asigurat este că în fiecare zi pe care o petreceam împreună cu Zelmyra, relația noastră era mai solidă și sigură. Divorțul - a adăugat el - n-a fost niciodată o opțiune și nici un gând posibil".

"Cum ai înțeles că Zelmyra avea să fie soția potrivită pentru tine?", a fost apoi întrebat bărbatul. "Noi am crescut împreună - răspunde el - eram mari prieteni înainte de a ne căsători. O prietenie este pentru viață. Căsătoria noastră a durat toată viața".

Și în această viață nu există niciun regret. De fapt, când jurnalistul îl întreabă pe Herbert dacă ar fi existat ceva ce ar fi voit să fie altfel în acești 87 de ani de căsătorie, el nu se gândește nici măcar un pic: "Eu n-aș vrea să schimb nimic din ceea ce s-a întâmplat. Nu este niciun secret deosebit care explică a noastră căsătorie. Am făcut ceea ce era necesar, unul pentru alta și pentru necesitățile familiei noastre".

"Căsătoria - a adăugat el - m-a învățat respectul, sprijinul și buna comunicare unul cu celălalt. Și apoi m-a determinat să fiu încrezător, cinstit și adevărat. Regula este să ne iubim unul pe altul și să-i ținem pe toți în inimă".

Dulce, îndrăgostită, dar în același timp sigură și decisă este și Zelmyra, care este întrebată care sunt calitățile cele mai importante ale soțului. "Este un mare muncitor și un om bun - răspunde cu promptitudine -. În anii '20 situația era foarte dură, însă Herbert a muncit pentru a asigura ca noi să avem ceea ce este mai bun. M-am căsătorit cu un mare om".

Femeia povestește și "cea mai bună zi de sfântul Valentin": "Am gătit paste în fiecare zi - spune ea -. Herbert s-a învoit de la muncă și m-a uimit, pentru că a gătit pentru mine. Și am descoperit că este un bucătar foarte bun". "I-am spus că aș fi gătit și am văzut că era fericită - îi face ecou «bucătarul» -. A privi chipul ei senin și farfuria fără să rămână nimic în ea m-a umplut de bucurie!".

O viață din bucurii mici și simple, dar și din preocupări și jertfe. Ca atunci când - amintește Herbert - "a trebuit să stau două luni departe de ea. Era în spital pentru niște complicații legate de al cincilea copil al nostru. A fost momentul cel mai dificil din viața mea. Mama lui Zelmyra m-a ajutat pentru îngrijirea casei și a celorlalți patru copii, altminteri aș fi intrat în panică".

"În afară de iubirea voastră umană ce anume v-a ajutat să înfruntați dificultățile?", este ultima întrebare adresată cuplului. "Căsătoria nu este un meci pentru a obține un punctaj", răspund unanimi, "Dumnezeu pune două persoane împreună pentru a învinge dificultățile. Noi suntem amândoi creștini și credem în Dumnezeu. Căsătoria este o angajare comună în fața lui Dumnezeu. Noi ne rugăm și ne-am rugat cu și pentru fiecare, în fiecare zi".

(După Zenit, 22 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat