Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Francisc acționează în Gaza ca Ioan al XXIII-lea în Cuba în 1962"

De Giacomo Galeazzi

"Și despre mesajul lui Ioan al XXIII-lea adresat americanilor și sovieticilor în timpul crizei rachetelor trimise spre Cuba în '62 s-a spus că era inutil. Istoria a demonstrat contrariul". Episcopul Ambrogio Spreafico, președinte al comisiei CEI pentru cooperare și al fundației "Missio", asistent spiritual al Comunității "Sfântul Egidiu" și membru al Congregației Cauzelor Sfinților, ilustrează la "Vatican Insider" perspective și finalități care în acest moment tragic pentru Orientul Mijlociu determină Vaticanul să miște diplomația pentru sfârșitul ostilităților la Gaza și căutarea unei pacificări și pentru a solicita atenția internațională asupra situației tragice a creștinilor în țara lui Isus.

Secretariatul de Stat a trimis ambasadelor acreditate pe lângă Sfântul Scaun o "notă verbală" pentru a aminti recentele apeluri cu privire la Orientul Mijlociu adresate de Papa la ultimele întâlniri de Angelus. Care sunt obiectivele acestei inițiative?

"Conflictul a ajuns la o fază de mare complexitate, cu numeroși actori internaționali și mese dificile cum ar fi medierea încercată de Egipt. Cu privire la escaladare situației în Orientul Mijlociu și îndeosebi cu privire la intensificarea violenței în Fâșia Gaza, Papa Francisc a adresat multe apeluri de a continua să ne rugăm. Mobilizarea conștiințelor pentru pace nu este inutilă. Rugăciunea are o forță a sa și nu trebuie să ne dăm înapoi de la o asumare spirituală a responsabilității. Apelurile de credință și munca diplomatică concură la interpelarea părților aflate în conflict și solicită comunitatea internațională să aibă la inimă această problemă".

Există angajare scăzută a religiilor în favoarea păcii?

"Religiile ar fi putut să facă mai mult. E suficient să punem piciorul la Sfântul Mormânt și la subdiviziunile milimetrice ale spațiilor pentru a ne da seama cât de mult rivalitățile dintre creștini nu constituie un exemplu bun în acea zonă a lumii așa de chinuită. În fața măcelului atâtor nevinovați, femei, copii, bătrâni, nu se poate rămâne ca și cum n-ar fi nimic. Indiferența alimentează sentimente de răzvrătire și de ură. Copiii care cresc în Orientul Mijlociu în acest climat de contrapoziție frontală își formează un sentiment de dușmănie care va fi apoi foarte greu de șters din suflet în decursul vieții".

Care este remediul posibil?

"Trebuie pornit de la educație. Nu va fi posibilă nicio conviețuire pașnică dacă în școli copiii israelieni și palestinieni nu încep să învețe înțelegerea reciprocă. Nimeni nu este legitimat să cedeze în fața furiei, a spiritului de răzbunare sau a violenței ulterioare. Nu există justificări. Când mor oamenii în acest mod nu se poate să nu se simtă oroare și indignare. Atitudinea de repugnanță este singura posibilă. Schimbarea pornește de la noi înșine".

Ce pot face catolicii?

"Nu se poate limita totul la activitatea diplomației. Schimbarea situației trebuie să pornească de la conștiințele noastre. Și între noi se înmulțește intoleranța. Și în orașele noastre așa de îndepărtate de scenariile de război din Orientul Mijlociu au loc episoade alarmante de ură și închidere. Sunt consecința unei culturi a disprețului care s-a răspândit în acești ani: dispreț față de străini și față de rromi îndeosebi, dar și dispreț în general față de alții, mai ales față de cei mai slabi. Există o violență răspândită și printre noi, violență de sentimente, de cuvinte, de atitudini, care se manifestă în certuri continue, în supărări, în lipsă de respect, în agresivitate gata să explodeze imediat ce unul te atinge sau te rănește. Fiecare spirit de antagonism orb este distructiv și steril și amenință însăși bazele comunității".

Pericolul este un climat de ostilitate răspândită?

"Riscul, în acest moment dificil, este căutarea țapului ispășitor cu iluzia că asta poate să constituie o soluție: ne salvăm numai împreună. Rasismul și intoleranța sunt boli care desfigurează imaginea unei comunități și o fac mai urâtă și mai de netrăit pentru toți. Intoleranța face să revină în minte timpuri întunecate din istoria noastră care aduc numai durere și distrugere. Este nevoie de o nouă cultură a dialogului, nu a disprețului. Este nevoie mai ales de o renunțare totală la violența verbală: prea des în acești ultimi ani cuvintele au contribuit la crearea acelei culturi a refuzului care a produs actualul climat social contaminat și apăsător".

(După Vatican Insider, 2 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat