Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adaugă un loc la masă

Papa Francisc la masa de la centrul industrial

Nu se întâmplă în fiecare zi să poți mânca la aceeași masă cu Papa. În această dimineață li s-a întâmplat muncitorilor și angajaților din Cetatea Vaticanului, care în mod obișnuit iau prânzul la masa din zona industrială.

Vizita pe care nimeni nu și-o putea imagina a avut loc într-o dimineața de sfârșit de iulie 2014, vineri 25, când mulți angajați se pregăteau să consume prânzul zilnic de la amiază. Unii deja așezați la masă, alții la coadă ca în fiecare zi în fața vitrinelor de self-service, au văzut intrând un oaspete neașteptat, sosit pe la 12.10.

În uimirea și surprinderea tuturor, și Papa Francisc s-a pus la rând cu tava în mână. "A luat paste simple, o porție de cod (pește), legume gratinate și un pic de cartofi prăjiți. Nu am avut curajul să-i prezint chitanța", destăinuiește încă emoționată Claudia Di Giacomo, care în acel moment era de serviciu la casă.

Imediat înconjurat de cei prezenți, al căror număr continua să crească odată cu trecerea timpului, Papa a strâns multe mâini zâmbind. La masă s-a așezat alături de cinci magazioneri de la Farmacia vaticană, în salopetă albastră cu mâneci scurte. "I-am descris munca noastră, câți suntem și cum se desfășoară. Și el ne-a vorbit despre originile sale italiene", explică unul dintre comeseni. Colegii săi imediat adaugă că au vorbit și despre fotbal - Pontiful este un suporter pasionat al echipei San Lorenzo de Almagro, care joacă în campionatul argentinian - dar și despre economie. Din când în când se apropia câte unul pentru nelipsitul selfie. Aparate de fotografiat, telefoane, tablete, au luat poze în mod repetat. Papa Francisc deloc deranjat a continuat să zâmbească și să mănânce, continuând conversația cu interlocutorii săi.

La sfârșitul prânzului, pe la 12.50, Pontiful s-a ridicat de la masă și cu câțiva muncitori s-a fotografiat pentru clasica fotografie amintire într-un climat de mare familiaritate. În sfârșit, înainte de a-și lua rămas bun, încă o fotografie cu grupul personalului de la cantină în pragul ușii de intrare. Urcând din nou în mașina adjutantului său de cameră, Sandro Mariotti, care l-a însoțit, Papa Francisc s-a întors la "Sfânta Marta".

Vizita a durat în ansamblu circa patruzeci de minute. Un timp scurt, dar suficient pentru a cunoaște un alt colț din lumea vaticană și persoane care lucrează acolo, după ce la 9 august anul trecut a mers la centrul industrial, întâlnind tâmplari, croitori, instalatori, electricieni și angajați de la "L'Osservatore Romano", a cărui sediu este tocmai în micul cartier industrial vatican.

(După L'Osservatore Romano, 26 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat