Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În Italia cu familia

Da, facem sărbătoare pentru Meriam, dar să nu uităm…

De Daniele Rocchi

"Astăzi suntem fericiți. Astăzi este numai o zi de sărbătoare…". Primul ministru italian, Matteo Renzi, a salutat astfel sosirea în Italia a lui Meriam Yahia Ibrahim Isha, tânăra creștină de 26 de ani, condamnată la moarte la Khartoum, în Sudan, când era însărcinată în luna a opta, pentru apostazie, și apoi eliberată. Momentul acestei istorii, terminate bine, este femeia pe pista de aterizare de la Ciampino, având în brațe fiica cea mai mică, Maya, născută în timp ce mama era în închisoare, la 27 mai. Pe fundal, bireactorul din Aeronautica noastră militară care, cu un zbor de stat, a adus-o în Italia. Meriam, cu un taior negru, fustă lungă, o bluză cu culorile curcubeului și sandale.

Istoria lui Meriam emoționase și, în același timp, îngrozise lumea: după condamnarea la moarte și la 100 de lovituri de bici pentru adulter (pentru că s-a căsătorit cu un creștin) dată în mai, tânăra a fost arestată și pusă în celulă împreună cu fiul mai mic, de 20 de luni, cu o sentință care mobilizase multe diplomații, in primis pe cea italiană. În prima audiență, aceea în care a fost dată condamnarea la moarte, judecătorul s-a adresat imputatei chemând-o cu numele arab, Adraf Al-Hadi Mohammed Abdullah, cerându-i să se convertească din nou la Islam. "Eu sunt creștină și nu am comis apostazie", a fost răspunsul femeii, lucru care a costat-o condamnarea la moarte și încarcerarea. Numai după câteva săptămâni, Meriam, în celulă, a dat naștere unei fetițe în condiții foarte dure. "A născut în lanțuri", a revelat Daniel Wani, cetățean sudanez și american. La 23 iunie, tribunalul sudanez a decis apoi eliberarea femeii care a fost oprită încă o dată, pentru un "control al documentelor", în aeroport, în timp ce era cu copiii pentru a pleca în Statele Unite. Eliberată după aceea, Meriam, cu familia sa, a găsit refugiu la ambasada americană din Khartoum, unde a primit pașaportul care i-a permis astăzi să părăsească țara, îndreptându-se ca primă etapă spre Italia, unde va rămâne câteva zile, înainte de a ajunge la New York. Cazul femeii sudaneze a fost citat și de premierul Renzi în discursul său de deschidere a semestrului UE. Vorbind despre Meriam, despre Asia Bibi, femeia catolică din Pakistan condamnată la moarte cu acuza că l-a ofensat pe profetul Mahomed și despre tinerele nigeriene sechestrate de islamiștii din Boko Haram, Renzi a subliniat că "dacă nu există o reacșie europeană nu putem să ne simțim demni de a ne numi Europa". Însă pentru un coșmar care se termină, cel al lui Meriam, altele rămân să amenințe viața a mii de creștini răspândiți în lume, dintre care mulți, e bine de amintit asta, reprezintă din punct de vedere politic ultimele redute de libertate religioasă și de gândire din țări întregi, ca în cazul ministrului pakistanez pentru minorități Shabaz Bhatti, ucis în 2011.

De mai multe ori papa Francisc a revenit asupra problemei persecuției din lume împotriva creștinilor. La 30 iunie, sărbătoarea sfinților protomartiri din Biserica romană, uciși cu cruzime la Colina Vaticanului din porunca lui Nero, după incendierea Romei, în anul 64, a spus: "Astăzi sunt atâția martiri, în Biserică, atâția creștini persecutați. Și ne gândim la Orientul Mijlociu, creștini care trebuie să fugă de persecuții, creștini uciși de persecutori. Și creștinii alungați în mod elegant, cu mănuși albe: și aceea este o persecuție. Astăzi sunt mai mulți martori, mai mulți martiri în Biserică decât în primele secole". Se înțeleg bine, așadar, cuvintele Pontifului adresate tinerei sudaneze, și familiei sale, primită în această dimineață la casa "Sfânta Marta". În întâlnirea care a durat circa jumătate de oră - conform celor prezentate de purtătorul de cuvânt, părintele Federico Lombardi - papa i-a mulțumit pentru "mărturia sa de credință" și "statornicia" sa. Geografia persecuțiilor anticreștine nu are limite și granițe și are loc în tăcerea și în indiferența lumii.

"Astăzi suntem fericiți. Astăzi este numai o zi de sărbătoare…". Este adevărat. Istoria cu sfârșit fericit a lui Meriam aprinde speranța și conștiința că în fața unei reacții, ca aceea invocată de premierul Renzi, dreptul, dreptatea și libertatea pot să fie refăcute. Astăzi în Italia există din aceia care vorbesc despre victoria libertății religioase. Dar într-adevăr este așa? Meriam este oglinda care îi reflectează pe creștinii care fug din Mosul pentru că sunt amenințați de integraliștii islamici din Isil, multele Asia Bibi deținute pentru credința lor, miile de credincioși care trăiesc în Kenya, Mali, Nigeria, Ciad, Tanzania, Congo, India, China, Afganistan, Pakistan, Mindanao, Vietnam, Coreea de Nord, Egipt, Siria, Iran, Turcia, Arabia Saudită, pentru o listă care cuprinde și țări din Occident unde încălcările sunt în prevalență cu caracter social și ideologic. O oglindă care pironește comunitatea internațională și guvernele în fașa propriilor responsabilități. Numai să nu fie prea târziu…

(După agenția SIR, 25 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat