Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coreea de Sud

"Aici turma i-a precedat pe păstorii săi"

De Daniele Rocchi

"O Biserică vie, cu numeroase vocații, bogată în martiri, în care laicii au un nivel înalt de participare". Până în 1880 catolicii coreeni erau 10 mii, în timp ce acum sunt 10% din populație, peste 5 milioane. O creștere, trecută prin persecuții și violențe, care nu s-a oprit mereu. Dacă există o țară care reprezintă un exemplu de rodnicie a Evangheliei pentru om și societate, aceasta este Coreea de Sud. Împărțită între inovație tehnologică și tradiție confucianistă, străbătută de dezechilibre sociale care sunt un tribut apăsător pentru creșterea sa (a patra economie asiatică), Coreea de Sud se pregătește să-l primească pe Papa Francisc (13-18 august). O călătorie așteptată înc are Pontiful îi va întâlni pe tinerii din Asia, se va ruga pentru pacea și reconcilierea cu Coreea de Nord după războiul din 1950-1953, va beatifica 124 de martiri. Așadar, o mare oportunitate de reînnoire a țării. "Singurul exemplu de evanghelizare pornită nu de la misionari ci de la laici, simpli oameni de cultură este cel al Bisericii din Coreea - explică Cristian Martini Grimaldi, autorul cărții «Creștinii din Coreea» (Edizioni Messaggero Padova) - cu ani înainte de sosirea misionarilor rolul acestor intelectuali a fost să ia act despre existența unei religii străine necunoscute, până la răspândirea preceptelor sale în propria țară, făcând-o să devină baza unei mari dezvoltări umane și economice. Când primul misionar, un preot chinez, a intrat în Coreea în 1794, a găsit deja patru mii de botezați. Coreea este unica țară în care turma i-a anticipat pe păstori".

Din acel moment au pornit persecuțiile?

"Învățătura Bisericii a găsit imediat o puternică reacție din partea guvernului pentru că se situa la antipozii confucianismului care în acea perioadă domina toată societatea coreeană bazată pe o rigidă distincție între clasele sociale. Persecuțiile se vor dezvolta între 1791 și 1888. O treime dintre martirii coreeni sunt născuți în dieceza de Daejeon unde Papa va celebra, la 15 august, liturghia cu tinerii asiatici".

Papa Francisc va beatifica pe Paul Yun Ji-Chung și 123 de însoțitori martiri. Ce valoare îmbracă martirii în Biserica din Coreea?

"Au fost modele de sfințenie care l-au iubit pe aproapele fără niciun gen de discriminări. Fermentul Bisericii locale se hrănește din istoria martirilor. Papa Francisc va vizita locuri legate de amintirea lor cum ar fi castelul din Haemi, centru al persecuțiilor catolicilor din toată regiunea Chungchong. Aici, la 17 august, Francisc și tinerii din toată Asia se vor întâlni. Pe atunci militarii prezenți în fortăreață erau 15 mii, torționari ai prizonierilor. Peste o sută de ani după, 30 de mii de moștenitori ai acelor martiri se vor întoarce la Haemi, dublul călăilor de atunci".

Papa va merge în Coreea și pentru Ziua tinerilor asiatici...

"Tinerii tind să frecventeze puțin Biserica, secularizarea lovește noile generații și în Coreea. Criza economică se face simțită la aceste latitudini răspândind un sentiment de precaritate mai ales printre tineri. De fapt, nivelul de creștere economică este în jur de 3%, cu mult sub performanțele din urmă cu câțiva ani. Lumea muncii și a școlii este la competiție foarte înaltă și generează însemnate nivele de neliniște. Printre cauzele numărului mare de sinucideri în țară este stresul datorat căutării unui loc de muncă. Odată găsit locul de muncă, lucrurile nu se îmbunătățesc: coreenii au cele mai lungi orare de muncă din lume și cei cu mai puțin zile de concediu. Timpul de odihnă este puțin ca acela de dedicat familiei și prietenilor. Acest gol, fiu al derivelor unei societăți frenetice, este umplut de virtuțile catolice".

Papa Francisc, între diferitele întâlniri din program, va vizita Kkttongnae...

"Este vorba despre un centru unde voluntarii se îngrijesc de persoanele în vârstă, bolnave, chiar tinere, rămase singure pentru că au fost abandonate de familie. Una dintre acele periferii umane, existențiale, atât de iubite de Pontif. Aici îl va întâlni pe părintele Vincenzo Bordo, distins cu Premiul Ho-Am 2014, un soi de Nobel din Coreea de Sud, pentru slujirea adusă celor fără casă, bătrânilor singuri și tinerilor străzii. Persoane ca el sunt coloana vertebrală a Bisericii catolice din Coreea".

Caracteristică a Bisericii coreene este aceea de a fi în largă parte la feminin. Se estimează că 60% dintre toți catolicii sunt femei. De ce?

"Coreea, așa cum amintește și cardinalul Andrew Yeom Soo-jung, arhiepiscop de Seul, este o țară cu puternică tradiție confucianistă care vrea societatea subîmpărțită în clase. Femeile sunt în poziția care suferă mai mult discriminarea, vin după tați, după soți și chiar după fii. Creștinismul le-a dat ocazie de a găsi forța de a reclama demnitate egală și egalitate cu celelalte elemente ale societății".

Vizita lui Bergoglio ar putea da impuls drumului de apropiere între Coreea de Nord și Coreea de Sud după războiul din 1950-1953?

"Aș fi atent să vorbesc despre pace și despre reconciliere. Cred că Papa nu va insista prea mult în atingerea problemei raporturilor dintre cele două Coree. Sunt două realități foarte diferite. Viitorul de pace și de reconciliere rămâne în întregime de construit.

Schița

Coreea se extinde pe o suprafață de 99.268 km2, cu o populație de 50.220.000 locuitori, dintre care 5.393.000 catolici, 10,7% din populație. Țara are 16 circumscripții ecleziastice, 1.673 parohii și 843 centre pastorale.

Episcopii sunt 35, preoții 4.261, călugării 516 și călugărițele 9.016; diaconii permanenți 10. Membrii laici ai institutelor seculare sunt 56; 123 misionari laici și 14.195 cateheți. Seminariștii din Seminarul mic sunt 395 și din Seminarul mare 1.489.

Biserica catolică din Coreea are 328 centre de instruire, de la grădinițe la școli superioare și universități, în care studiază 221.020 studenți, și 49 centre de instruire specială. Există și 200 centre caritative și sociale în proprietatea și/sau conduse de ecleziastici sau călugări, 40 spitale, 4 ambulatorii, 9 leprozerii, 513 case pentru bătrâni, invalizi și neputincioși, 277 orfelinate și creșe și 83 consultanți familiali și alte centre pentru ocrotirea vieții.

(După agenția SIR, 23 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat