Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (20 iulie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În aceste duminici liturgia propune câteva parabole evanghelice, adică scurte narațiuni pe care Isus le folosea pentru a vesti mulțimilor Împărăția cerurilor. Printre cele prezente în Evanghelia de astăzi, este una destul de complexă, a cărei explicație Isus o furnizează discipolilor: este aceea a grâului bun și a neghinei, care tratează problema răului din lume și scoate în evidență răbdarea lui Dumnezeu (cf. Mt 13,24-30.36-43). Scena se desfășoară într-un ogor în care stăpânul seamănă grâul; dar într-o noapte vine dușmanul și seamănă neghina, termen care în ebraică derivă din aceeași rădăcină a numelui "Satana" și amintește de conceptul de dezbinare. Cu toții știm că diavolul este un "neghinător", cel care încearcă mereu să dezbine persoanele, familiile, națiunile și popoarele. Servitorii ar vrea imediat să smulgă iarba rea, însă stăpânul împiedică asta cu această motivație: "Ca nu cumva, smulgând neghina, să scoateți din rădăcină și grâul" (Mt 13,29). Pentru că știm cu toții că neghina, când crește, se aseamănă mult cu grâul bun și există pericolul ca să se confunde.

Învățătura parabolei este dublă. Înainte de toate spune că răul care există în lume nu provine de Dumnezeu, ci de la dușmanul său, Cel Rău. Este curios, cel rău merge noaptea ca să semene neghina, în întuneric, în învălmășeală; el merge acolo unde nu este lumină pentru a semăna neghina. Acest dușman este viclean: a semănat răul în mijlocul binelui, așa încât ne este imposibil nouă oamenilor să le despărțim clar; dar Dumnezeu, la sfârșit, va putea face asta.

Și aici venim la a doua temă: contrapoziția dintre nerăbdarea slujitorilor și așteptarea răbdătoare a proprietarului ogorului, care îl reprezintă pe Dumnezeu. Noi uneori avem o mare grabă de a judeca, a clasifica, a pune pe cei buni aici, pe cei răi acolo... Dar amintiți-vă rugăciunea acelui om mândru: "O, Dumnezeu, îți mulțumesc pentru că eu sunt bun, nu sunt ca ceilalți oameni, răi..." (cf. Lc 18,11-12). În schimb Dumnezeu știe să aștepte. El privește în "ogorul" vieții fiecărei persoane cu răbdare și milostivire: vede mult mai bine decât noi murdăria și răul, dar vede și germenii binelui și așteaptă cu răbdare ca să se coacă. Dumnezeu este răbdător, știe să aștepte. Ce frumos e acest lucru: Dumnezeul nostru este un tată răbdător, care ne așteaptă mereu și ne așteaptă cu inima în mână pentru a ne primi, pentru a ne ierta. El întotdeauna ne iartă dacă mergem la El.

Atitudinea stăpânului este aceea a speranței întemeiate pe certitudinea că răul nu are nici primul nici ultimul cuvânt. Și grație acestei speranțe răbdătoare a lui Dumnezeu însăși neghina, adică inima rea cu atâtea păcate, la sfârșit poate să devină grâu bun. Însă atenție: răbdarea evanghelică nu este indiferență față de rău; nu se poate face confuzie între bine și rău! În fața neghinei prezente în lume discipolul Domnului este chemat să imite răbdarea lui Dumnezeu, să alimenteze speranța cu sprijinul unei încrederi neclintite în victoria finală a binelui, adică a lui Dumnezeu.

De fapt, la sfârșit răul va fi scos și eliminat: în timpul secerișului, adică al judecății, secerătorii vor respecta porunca stăpânului separând neghina pentru a o arte (cf. Mt 13,30). În acea zi a secerișului final judecătorul va fi Isus, Cel care a semănat grâul bun în lume și care a devenit El însuși "bob de grâu", a murit și a înviat. La sfârșit vom fi cu toții judecați cu același metru cu care am judecat: milostivirea pe care am folosit-o față de ceilalți va fi folosită și față de noi. Să-i cerem Sfintei Fecioare Maria, Mama noastră, să ne ajute să creștem în răbdare, în speranță și în milostivire față de toți frații.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Am aflat cu preocupare veștile care vin de la comunitățile creștine din Mossul (Irak) și din alte părți ale Orientului Mijlociu, unde ele, încă de la începutul creștinismului, au trăit cu concetățenii lor oferind o contribuție semnificativă la binele societății. Astăzi sunt persecutate; frații noștri sunt persecutați, sunt alungați, trebuie să-și lase casele fără a avea posibilitatea de a lua ceva cu ei. Acestor familii și acestor persoane vreau să exprim apropierea mea și rugăciunea mea constantă. Preaiubiți frați și surori atât de persecutați, eu știu cât suferiți, eu știu că sunteți despuiați de toate. Sunt cu voi în credința în Cel care a învins răul! Și vouă, aici în piață și celor care ne urmăresc prin intermediul televiziunii, adresez invitația de a aminti în rugăciune aceste comunități creștine. În afară de asta, vă îndemn să perseverați în rugăciune pentru situațiile de tensiune și de conflict care persistă în diferite zone ale lumii, în special în Orientul Mijlociu și în Ucraina. Dumnezeul păcii să trezească în toți o dorință autentică de dialog și de reconciliere. Violența nu se învinge cu violența. Violența se învinge cu pacea! Să ne rugăm în tăcere, cerând pacea; toți, în tăcere... Marie, Regina păcii, roagă-te pentru noi!

Adresez un salut cordial vouă tuturor, pelerini care provin din Italia și din alte țări.

Salut corul diecezei din Killala (Irlanda), Surorile Benedictine ale Providenței Divine și Surorile Carității ale Sfintei Ioana Antida, pe credincioșii din Pescara și Villanova din Padova, pe tinerii din Messina și pe copiii găzduiți în reședința de vară din Tivoli. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Tuturor doresc duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat