Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Creștinii și musulmanii să lucreze frățește "pentru dreptate, pace și respectarea drepturilor și demnității fiecărei persoane"

Creștinii și musulmanii sunt "frați" și "chiar fiind conștienți de diferențe" sunt chemați "să lucreze împreună pentru dreptate, pace și respectarea drepturilor și demnității fiecărei persoane". Este ceea ce afirmă mesajul Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios trimis musulmanilor din lume cu ocazia sfârșitului Ramadanului ('Id al-Fitr 1435 H. / 2014 A.D.), care se celebrează la 27/28 iulie.

Intitulat "Spre o fraternitate autentică între creștini și musulmani", documentul, semnat de președintele și de secretarul Consiliului Pontifical, cardinalul Jean-Louis Tauran și Pr. Miguel Ángel Ayuso Guixot, M.C.C.J., invită să se lucreze împreună "pentru a construi punți de pace și a promova reconcilierea în special în zonele înc are musulmanii și creștinii îndură împreună oroarea războiului".

Mesajul amintește că "anul trecut, primul din slujirea sa, Papa Francisc a semnat personal Mesajul adresat vouă cu ocazia lui Id al-Fitr. Cu o altă ocazie, v-a și salutat ca «frați ai noștri» (Angelus, 11 august 2013). Noi toți recunoaștem pregnanța acestor cuvinte. De fapt, creștinii și musulmanii sunt frați și surori din unica familie umană, creată de unicul Dumnezeu".

"Amintim ceea ce a spus Papa Ioan Paul al II-lea câtorva conducători religioși musulmani în 1982: «Noi toți, creștini și musulmani, trăim sub soarele unicului Dumnezeu milostiv. Credem cu toții într-un singur Dumnezeu Creator al omului. Aclamăm domnia lui Dumnezeu și apărăm demnitatea omului ca slujitor al lui Dumnezeu. Îl adorăm pe Dumnezeu și mărturisim o supunere totală lui. În acest sens putem așadar să ne numim unii pe alții frați și surori în credința într-un singur Dumnezeu» (Kaduna, Nigeria, 14 februarie 1982).

Aducem mulțumire Celui Preaînalt pentru tot ceea ce avem în comun, deși suntem conștienți de diferențele noastre. Noi percepem importanța promovării unui dialog rodnic bazat pe respectul reciproc și prietenie. Inspirați de valorile noastre împărtășite și întăriți de sentimentele noastre de fraternitate genuină, suntem chemați să lucrăm împreună pentru dreptate, pace și respectarea drepturilor și demnității fiecărei persoane. Ne simțim deosebit de responsabili față de cei mai nevoiași: săracii, bolnavii, orfanii, migranții, victimele traficului uman și toți cei care suferă din cauză oricărei forme de dependență.

Așa cum știm, lumea actuală trebuie să înfrunte provocări grave care cer solidaritate din partea persoanelor de bunăvoință. Aceste provocări cuprind amenințările la adresa ambientului, criza economiei globale și nivele înalte de șomaj în special printre tineri. Aceste situații generează un sentiment de vulnerabilitate și o lipsă de speranță în viitor. Nu trebuie să uităm nici problemele înfruntate de atâtea familii care au fost separate, lăsându-i pe cei dragi ai lor și adesea chiar copii mici.

De aceea, să lucrăm împreună pentru a construi punți de pace și a promova reconcilierea în special în zonele în care musulmanii și creștinii îndură împreună oroarea războiului.

Fie ca prietenia noastră să ne inspire mereu să cooperăm în înfruntarea acestor numeroase provocări cu înțelepciune și prudență. În acest mod vom putea ajuta să se reducă tensiunile și conflictele, făcând să înainteze binele comun. Vom demonstra și că religiile pot să fie izvor de armonie în folosul întregii societăți.

Să ne rugăm ca reconcilierea, dreptatea, pacea și dezvoltarea să rămână primele noastre priorități, pentru bunăstarea și binele întregii familii umane.

Cu Papa Francisc, vă adresăm urările noastre cordiale pentru o sărbătoare bucuroasă și o viață de prosperitate în pace".

(După AsiaNews, 18 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat