Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

China: Pechin, seminariștii boicotează acordarea diplomelor: Nu celebrăm Liturghia cu episcopii ilegitimi

Seminariștii din Pechin au boicotat ceremonia de acordare a diplomelor prevăzută pentru sfârșitul lunii iunie și au refuzat să concelebreze Liturghia prezidată de episcopi ilegitimi sau implicați în hirotonirile ilegitime din anii trecuți. Seminarul național din capitală a încercat mai întâi să medieze cu studenții dar apoi a fost constrâns să anuleze ceremonia.

Într-un prim moment cel care trebuia să celebreze liturghia de încheiere era episcopul ilegitim Iosif Ma Yinglin, rector al seminarului din 2010 și hirotonit episcop de Kunming în 2006 fără aprobarea Papei. După câtva timp, Ma a fost excomunicat de Sfântul Scaun. După primele proteste vehemente, conducerea seminarului l-a propus pe episcopul Ioan Fang Xingyao, membru al conducerii seminarului și președinte al Asociației patriotice (definită de Benedict al XVI-lea "incompatibilă" cu credința catolică în Scrisoarea către catolicii chinezi din 2007). Prelatul conduce dieceza de Linyi și a fost hirotonit episcop în 1997 cu aprobarea Sfântului Scaun, dar cu timpul s-a apropiat tot mai mult de guvern. Și această propunere a fost respinsă de seminariști, care au subliniat că monseniorul Fang a participat la diferite hirotoniri episcopale ilegitime.

O sursă din interiorul seminarului spune la Ucan: "De când Ma a devenit rector, seminarul a prezentat doar certificate de diplomă fără a celebra liturghia. Noutatea i-a luat prin surprindere pe studenți, care au refuzat să participe. Însuși episcopul Ma nu voia ceremonia: vice-rectorul său voia să fie pe placul superiorilor săi". La sfârșit, cei doi episcopi nu au participat la ceremonia din 29 iunie, dar nici nu au conferit seminariștilor diplomele: conform unor surse, cursurile avansate pentru preoți și călugărițe prevăzute pentru începutul lunii septembrie vor fi suspendate.

Nu este prima dată când seminariștii din Pechin își ridică glasul împotriva impunerilor Asociației patriotice. La 6 ianuarie 2000, întregul corp studențesc din Seminarul național - în acea vreme peste 130 de studenți - a refuzat să participe la hirotonirea ilegitimă a 12 (reduși apoi la 5) episcopi ilegitimi. Ceremonia trebuia să se desfășoare în catedrala Neprihănitei (Ia Nantang) din Pechin ca un "contra-altar" al celei celebrate în Vatican de Ioan Paul al II-lea, dar s-a dovedit un eșec datorită prezenței foarte scăzute de credincioși și datorită neprezentării studenților.

Repercusiunea nu s-a lăsat așteptată: toți studenții au fost trimiși acasă fără diplomă și fără posibilitatea de a se întoarce în seminar. O scrisoare deschisă semnată de studenți a explicat gestul: "Nu vrem să mergem împotriva Papei, chiar dacă acest lucru va însemna să nu mai devenim preoți. Cel puțin vom fi curați în suflet, în comuniune cu Biserica universală și uniți în iubirea lui Cristos".

Contestările față de Asociația patriotică și față de manipulările guvernului asupra Bisericii catolice sunt tot mai frecvente. Și seminariștii din Shanghai s-au opus prezenței episcopilor ilegitimi în timpul hirotonirii episcopale a episcopului auxiliar Ma Daqin, prelat eroic care imediat după hirotonirea sa a anunțat demisia din Asociația patriotică și care pentru aceasta este închis în sanctuarul marian din Sheshan fără a putea exercita slujirea sa. Pentru opoziția lor, seminariștii au fost alungați din seminar (care după aceea a fost închis).

(După AsiaNews, 18 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat