Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Frumusețea prin ochii celei care privește

De ceva timp Praga este un altfel de cămin pentru mine. Prima lecție pe care mi-a oferit-o a fost toleranța. Apoi am observat respectul față de cel de lângă tine. Și nu în ultimul rând, am văzut responsabilitate la orice nivel. Șefii lor sunt împovărați de griji, nu te privesc de sus și muncesc la fel de mult ca subalternii lor. Sunt "jocuri" și aici, la fel cum sunt și "uscături", dar, odată ce intri în joc, te autoelimini dacă nu ești bine pregătit.

În rest, nu văd multe diferențe față de ceea ce facem noi. Ba cred că aș putea vedea mai multe lucruri bune - avem oameni frumoși, primitori și deschiși pentru noi începuturi.

Cele mai frumoase momente le-am simțit în biserica "Pruncul Isus de Praga". Biserica este în Malé Stranì din orașul vechi, nu foarte departe de o altă biserică catolică "Sfântul Thomas". Ești bine primit chiar de la intrare de când urci scările bisericii care o înalță în frumusețe și timp.

Duminică de duminică, după ce ascult slujba de la Radio Iași, merg la Liturghia de la ora 12 care este în limba engleză. Cred că frumusețea acestei Liturghii vine din diversitatea naționalităților ce ascultă cuvântul Domnului. O parte dintre ei lucrează în Praga și îi poți recunoaște cam în fiecare duminică, însă majoritatea vin în grupuri turistice. Unele grupuri sunt însoțite de păstorul lor ce participă la oficierea slujbei dând o nuanță de sărbătorire a momentului de a fi împreună.

Sub cupola bisericii sunt oameni evlavioși din Cehia, Filipine, Anglia, Spania, Japonia, India, țări africane și chiar Canada, SUA sau alte colțuri ale lumii, așa cum undeva în timp "parți, mezi, elamiți, locuitori din Mesopotamia, Iudeea, Capadocia, Pont, Asia, Frigia, Pamfilia, Egipt, părțile Libiei dinspre Cirena, oaspeți din Roma, iudei sau prozeliți, cretani și arabi, îi auzim vorbind în limbile noastre lucrurile minunate ale lui Dumnezeu!" (Fap 2,9-11).

Nu poți rămâne indiferent când părintele Louis prezintă evanghelia în cuvinte simple, dar mișcătoare prin retorică și când toți acești creștini răspund "Lord, have mercy" sau "Thanks be to God". Vibrația momentului e amplificată de orgă și cor care dau slujbei un farmec aparte în fiecare duminică.

După rostirea cu umilință a rugăciunii "Tatăl nostru" - unii cu brațele deschise înspre cer, iar majoritatea cu capul plecat - se oferă pacea: o mână albă strânge o mână neagră, o mână muncită strânge mâna unui cărturar și toate strângerile de mână sunt sub priviri zâmbitoare ale normalității de a fi cum suntem și fără vreo anume ierarhie.

Părintele încheie slujba cu mulțumiri și binecuvântare și apoi merge să ne aștepte la ieșirea din biserică pentru a da pacea fiecăruia dintre noi.

Un grup de tineri negri se salută bucuroși și se adună în jurul ambasadorului lor venit la slujbă cu soția și cei patru copii ai lor. Este o imagine a comunității care își păstrează integritatea așa cum sunt și comunitățile noastre de acasă și de oriunde în lume.

Devoțiunea la Pruncul de Praga este sărbătorită în primele zile ale lunii mai. Atunci se merge în procesiune cu statueta Pruncului Isus pe străzile înguste și pietruite din Praga aducând omagiu și mulțumire lui Dumnezeu și lucrărilor sale.

Frumusețea prin ochii celei care privește este o imagine a simplității, așa cum vine din însuși cuvântul care o definește, fără analiză și întrebări, doar ca o bucurie în iubirea lui Cristos. Alți vrednici slujitori ai Domnului au fost în măsură să aștearnă scrieri elaborate despre Pruncul Isus, la fel cum alții au devenit admiratorii lui cunoscuți - sfânta Tereza a Pruncului Isus, sfântul Francisc de Assisi și sfântul Anton de Padova.

Comportamentul ceh admirat la început se așează frumos în balanță lângă credința în Pruncul Isus vădit manifestată de către turiști alături de localnici în Praga.

Ce se poate simți printr-o prezentare în limba română a unei rugăciuni în engleză într-o biserică din Praga?

Să fie frumusețea universalitate în credință pe globul din mâna Pruncului Isus?

Simona-Grațiela Pîrțac


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat