Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (13 iulie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (Mt 13,1-23) ni-l arată pe Isus care predică pe țărmul lacului Galileii și pentru că o mare mulțime îl înconjoară, El urcă într-o barcă, se îndepărtează puțin de mal și predică de acolo. Când vorbește poporului, Isus folosește multe parabole: un limbaj comprehensibil tuturor, cu imagini luate din natură și din situațiile vieții zilnice.

Prima pe care o povestește este o introducere la toate parabolele: este aceea a semănătorului, care fără economie aruncă sămânța sa pe orice tip de teren. Și adevăratul protagonist al acestei parabole este tocmai sămânța, care produce mai mult sau mai puțin rod în funcție de terenul pe care a căzut. Primele trei terenuri sunt neproductive: pe marginea drumului sămânța este mâncată de păsări; pe terenul pietros mugurii se usucă imediat pentru că n-au rădăcini; în mijlocul tufișurilor de spini este sufocată de spini. Al patrulea teren este terenul bun și numai acolo sămânța încolțește și aduce rod.

În acest caz, Isus nu se limitează să prezinte parabola, o și explică discipolilor săi. Sămânța căzută pe drum indică pe cei care ascultă vestirea Împărăției lui Dumnezeu dar n-o primesc; astfel vine Cel Rău și o ia. De fapt, Cel Rău nu vrea ca sămânța Evangheliei să încolțească în inima oamenilor. Aceasta este prima comparație. A doua este aceea a seminței căzute pe pietre: ea reprezintă persoanele care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl primesc imediat, dar superficial, pentru că nu au rădăcini și sunt nestatornice; și când vin dificultățile și suferințele, aceste persoane se dărâmă imediat. Al treilea caz este cel al seminței căzute printre spini: Isus explică faptul că se referă la persoanele care ascultă cuvântul însă, din cauza grijilor lumești și a seducției bogăției, este sufocat. În sfârșit, sămânța căzută pe teren fertil reprezintă pe cei care ascultă cuvântul, îl primesc, îl păstrează și îl înțeleg și el aduce rod. Modelul perfect al acestui pământ bun este Fecioara Maria.

Această parabolă vorbește astăzi fiecăruia dintre noi, așa cum vorbea ascultătorilor lui Isus în urmă cu două mii de ani. Ne amintește că noi suntem terenul unde Domnul aruncă neobosit sămânța Cuvântului său și a iubirii sale. Cu ce dispoziții o primim? Și putem să ne punem întrebarea: cum este inima noastră? Cu ce teren se aseamănă: cu un drum, cu loc pietros, cu un tufiș? Depinde de noi să devenim teren bun fără spini și fără pietre, ci desțelenit și cultivat cu grijă, pentru ca să poată aduce roade bune pentru noi și pentru frații noștri.

Și ne va face bine să nu uităm că și noi suntem semănători. Dumnezeu seamănă semințe bune, și aici putem să ne punem întrebarea: ce tip de sămânța iese din inima noastră și din gura noastră? Cuvintele noastre pot să facă atâta bine și chiar atâta rău; pot să vindece și pot să rănească; pot să încurajeze și pot să deprime. Amintiți-vă: ceea ce contează nu e ceea ce intră, ci ceea ce iese din gură și din inimă.

Sfânta Fecioară Maria să ne învețe, cu exemplul său, să primim Cuvântul, să-l păstrăm și să-l facem să rodească în noi și în ceilalți.

_______________

După Angelus

APEL

Adresez vouă tuturor un apel din inimă să continuați să vă rugați cu insistență pentru pace în Țara Sfântă, în lumina evenimentelor tragice din ultimele zile. Încă am în memorie amintirea vie de la 8 iunie cu Patriarhul Bartolomeu, cu președintele Peres și cu președintele Abbas, împreună cu care am invocat darul păcii și am ascultat chemarea de a frânge spirala urii și a violenței. Cineva ar putea crede că această întâlnire a avut loc în zadar. În schimb nu! Rugăciunea ne ajută să nu ne lăsăm învinși de rău, nici să ne resemnăm că violența și ura au succes asupra dialogului și a reconcilierii. Îndemn părțile interesate și pe toți cei care au responsabilități politice la nivel local și internațional să nu precupețească rugăciunea și să nu precupețească niciun efort pentru a face să înceteze orice ostilitate și să obțină pacea dorită pentru binele tuturor. Și vă invit pe voi toți să vă uniți în rugăciune. În tăcere, toți, să ne rugăm. (Rugăciune în tăcere). Acum, Doamne, ajută-ne Tu! Dă-ne Tu pacea, învață-ne Tu pacea, condu-ne Tu spre pace. Deschide ochii noștri și inimile noastre și dă-ne curajul de a spune: "să nu mai fie niciodată război!"; "cu războiul totul este distrus!". Revarsă în noi curajul de a face gesturi concrete pentru a construi pacea... Fă-ne disponibili de a asculta strigătul cetățenilor noștri care ne cer să transformăm armele noastre în instrumente de pace, fricile noastre în încredere și tensiunile noastre în iertare. Amin.

_______________

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe toți cordial, romani și pelerini!

Astăzi este "Duminica mării". Îndrept gândul meu spre lucrători de pe mare, spre pescari și spre familiile lor. Îndemn comunitățile creștine, îndeosebi cele de coastă, ca să fie atente și sensibile față de ei. Îi invit pe capelanii și pe voluntarii Apostolatului Mării să continue angajarea lor în îngrijirea pastorală a acestor frați și surori. Pe toți îi încredințez, în special pe cei care se află în dificultăți și departe de casă, ocrotirii materne a Mariei, Steaua mării.

Mă unesc în rugăciune cu păstorii și credincioșii care participă la pelerinajul Familiei Radio Maria la Jasna Góra, Czestochowa. Vă mulțumesc pentru rugăciunile voastre și vă binecuvântez din inimă.

Salut acum cu mare afect pe toți fiii și fiicele spirituale ale sfântului Camil de Lellis, de la cărui moarte se împlinesc mâine 400 de ani. Invit Familia camiliană, la apogeul acestui an jubiliar, să fie semn al Domnului Isus care, ca bun samaritean, se apleacă asupra rănilor trupului și spiritului omenirii suferinde, vărsând peste ele untdelemnul consolării și vinul speranței. Vouă celor veniți aici în Piața "Sfântul Petru", precum și lucrătorilor sanitari care prestează serviciu în spitalele voastre și casele de îngrijire, vă doresc să creșteți tot mai mult în carisma de caritate, alimentată de contactul zilnic cu bolnavii. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Tuturor doresc duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat