Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Consiliului Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului 2014 - 11 iulie 2014

Publicăm în continuare Mesajul Consiliului Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului care, ca de obicei, va fi celebrată la 27 septembrie, anul acest cu tema: "Turism și dezvoltare comunitară":

1. La 27 septembrie, cu tema "Turism și dezvoltare comunitară", se celebrează Ziua Mondială a Turismului, promovată ca în fiecare an de Organizația Mondială a Turismului (OMT). Conștient de importanța socială și economică a turismului în momentul actual, Sfântul Scaun vrea să însoțească acest fenomen din domeniul care-i este propriu, îndeosebi în contextul evanghelizării.

În Codul Etic Mondial, OMT afirmă că turismul trebuie să fie o activitate benefică pentru comunitățile de destinație: "Populațiile locale vor fi părtașe de activitățile turistice și vor împărtăși în mod egal beneficiile sale economice, sociale și culturale, îndeosebi în ceea ce privește crearea directă și indirectă de ocupație"1. Asta înseamnă că trebuie să se instaureze între cele două realități o relație de reciprocitate, care să ducă la o îmbogățire reciprocă.

Noțiunea de "dezvoltare comunitară" este strâns legată de un concept mai amplu care este parte a doctrinei sociale a Bisericii, adică acela de "dezvoltare umană integrală", de la care pornind îl citim și-l interpretăm pe primul. În această privință sunt iluminante cuvintele Papei Paul al VI-lea, care în enciclica Populorum progressio afirma că "dezvoltarea nu se reduce la simpla creștere economică. Pentru a fi dezvoltare autentică, trebuie să fie integrală, ceea ce înseamnă îndreptată spre promovarea fiecărui om și a omului întreg"2.

Cum poate turismul să contribuie la această dezvoltare? Pentru a răspunde la această întrebare, dezvoltarea umană integrală și, prin urmare, dezvoltarea comunitară în domeniul turismului trebuie să fie îndreptate spre obținerea unui progres echilibrat care să fie sustenabil și să respecte trei domenii: economic, social și ambiental, înțelegând cu asta atât sfera ecologică cât și contextul cultural.

2. Turismul este un motor fundamental de dezvoltare economică, datorită contribuției importante pe care o aduce la PIB (între 3% și 5% la nivel mondial), la angajare (între 7% și 8% din locurile de muncă) și la exporturi (30% din exporturile mondiale de servicii)3.

În momentul prezent, în care se întâlnește o diversificare a destinațiilor, fiecare loc al planetei devine o țintă potențială. Pentru aceasta, sectorul turistic se evidențiază ca una dintre opțiunile cele mai realizabile și sustenabile pentru a reduce nivelul de sărăcie din zonele mai înapoiate. Dacă este dezvoltat în mod adecvat, el poate să fie un instrument prețios de progres, de creare de locuri de muncă, de dezvoltare de infrastructuri și de creștere economică.

Suntem conștienți că, așa cum a afirmat Papa Francisc, "demnitatea omului este legată de muncă", și că prin urmare ne este cerut să înfruntăm problema șomajului cu "instrumentele creativității și solidarității"4. În această linie, turismul apare ca unul dintre sectoarele cu mai mare capacitate de a genera un tip de angajare "creativă" și diversificată, de care pot beneficia cu mai mare facilitate grupurile mai dezavantajate, din care fac parte femei, tineri și unele minorități etnice.

Este esențial ca beneficiile economice ale turismului să ajungă la toate sectoarele societății locale și să aibă un impact direct asupra familiilor și, în același timp, trebuie să se folosească la maxim resursele umane locale. Este fundamental, de asemenea, ca pentru a obține aceste beneficii să se urmeze criterii etice, care să respecte, înainte de toate, persoanele, atât la nivel comunitar cât și de fiecare individ, fugind de "o concepție economicistă a societății, care caută profitul egoist, în afara parametrilor dreptății sociale"5. De fapt, nimeni nu poate construi propria prosperitate pe cheltuiala celorlalți6.

Beneficiile unui turism în favoarea "dezvoltării comunitare" nu pot să fie reduse exclusiv la aspectul economic, ci există alte dimensiuni de importanță egală sau mai mare. Între acestea apar îmbogățirea culturală, oportunitatea întâlnirii umane, construirea de "bunuri relaționale", promovarea respectului reciproc și a toleranței, colaborarea între instituțiile publice și private, potențarea țesutului social și asociativ, îmbunătățirea condițiilor sociale ale comunității, stimularea la o dezvoltare economică și socială sustenabilă și promovarea formării profesionale a tinerilor, ca să cităm câteva.

3. Dezvoltarea turistică cere ca protagonistul principal să fie comunitatea locală, care trebuie să și-o însușească, prin prezența activă a partenerilor sociali, instituționali și a instituțiilor civice. Este importat să se creeze structuri oportune de participare și coordonare, favorizând dialogul, asumând angajamente, integrând eforturile și determinând obiective comune și soluții bazate pe consens. Nu este vorba de a face ceva "pentru" comunitate, ci "cu" comunitatea.

În afară de asta, o destinație turistică nu este numai un peisaj frumos sau o infrastructură confortabilă, ci este, înainte de toate, o comunitate locală, cu contextul său fizic și cultura sa. Trebuie promovat un turism care să se dezvolte în armonie cu comunitatea care primește, cu ambientul, cu formele sale tradiționale și culturale, cu patrimoniul său și stilurile sale de viață. Și, în această întâlnire respectuoasă, populația locală și vizitatorii pot să instaureze un dialog rodnic care să încurajeze toleranța, respectul și înțelegerea reciprocă.

Apoi, comunitatea locală trebuie să se simtă chemată să salvgardeze propriul patrimoniu natural și cultural, cunoscându-l, simțindu-se orgolioasă de el, respectându-l și revalorizându-l, pentru ca să-l poată împărtăși cu turiștii și transmite generațiilor viitoare.

În sfârșit, și creștinii locului trebuie să fie capabili să arate arta lor, tradițiile, istoria, valorile morale și spirituale, dar mai ales credința care este la originea tuturor acestora și le dă sens.

4. Pe acest drum spre o dezvoltare integrală și comunitară, Biserica, expertă în umanitate, vrea să contribuie oferind propria viziune creștină de dezvoltare, propunând "ceea ce are propriu: o viziune globală despre om și despre omenire"7.

Pornind de la credința noastră, noi putem oferi sensul persoanei, sensul de comunitate și de fraternitate, de solidaritate, de căutare a dreptății, de a ne ști păzitori (și nu proprietari) ai creației și, sub acțiunea Duhului Sfânt, să continuăm să colaborăm cu opera lui Cristos.

Urmând ceea ce cerea Papa Benedict al XVI-lea celor care lucrează în pastorația turismului, trebuie să înmulțim eforturile noastre cu scopul de "a lumina acest fenomen cu doctrina socială a Bisericii, promovând o cultură a turismului etic și responsabil, în așa fel încât să ajungă să respecte demnitatea persoanelor și a popoarelor, accesibil tuturor, drept, sustenabil și ecologic"8.

Cu bucurie deosebită vedem cum în diferite părți ale lumii Biserica a recunoscut potențialitățile sectorului turistic și a pus în mișcare proiecte simple dar eficace.

Tot mai numeroase sunt asociațiile creștine care organizează călătorii de turism responsabil în zone aflate în dezvoltare, precum și cele care promovează așa-numitul "turism solidar sau de voluntariat", în timpul căruia persoanele profită de timpul vacanțelor pentru a colabora la proiecte de cooperare în țările în curs de dezvoltare.

Apoi, sunt vrednice de amintit acele programe de turism sustenabil și solidar, promovate de Conferințele episcopale, dieceze sau congregații călugărești în zone dezavantajate, care însoțesc comunitățile locale ajutându-le să creeze spații de reflecție, promovând formarea și autodeterminarea, sfătuind și colaborând la redactarea de proiecte și favorizând dialogul cu autoritățile și alte grupuri. Acest lucru a dus la crearea unei oferte turistice gestionate de comunitățile locale, prin asociații și micro-firme dedicate turismului (cazare, restaurant, ghizi, producție artizanală, etc.).

În afară de asta, numeroase sunt parohiile din zonele turistice care primesc vizitatorul oferind propuneri liturgice, formative și culturale, cu dorința ca vacanțele "să fie rodnice pentru creșterea lor umană și spirituală, convinși că nici în acest timp nu putem să-l uităm pe Dumnezeu, care niciodată nu uită de noi"9. De aceea, ele caută să dezvolte o "pastorație a amabilității", care să permită primirea cu un spirit de deschidere și fraternitate, arătând fața unei comunități vii și primitoare. Și pentru ca ospitalitatea să fie mai eficace, devine necesară o colaborare efectivă cu celelalte sectoare implicate.

Aceste propuneri pastorale sunt în fiecare zi mai semnificative, în special când crește un tip de "turist experiențial", care încearcă să instaureze legături cu populația locală și dorește să se simtă membru al comunității gazdă, participând la viața sa zilnică, valorizând întâlnirea și dialogul.

Grija eclezială în domeniul turismului s-a concretizat, de aceea, în numeroase proiecte, care au origine dintr-o mulțime de experiențe născute din efortul, din entuziasmul și din creativitatea atâtor preoți, călugări și laici care doresc să colaboreze, în acest mod, la dezvoltarea socio-economică, culturală și spirituală a comunității locale și s-o ajute să privească la viitor cu speranță.

Conștientă de faptul că prima sa misiune este evanghelizarea, Biserica vrea de aceea să ofere colaborarea sa adesea umilă, pentru a răspunde la situațiile concrete ale popoarelor, în special ale celor mai nevoiași. Ea face asta convinsă că "evanghelizăm atunci când încercăm să înfruntăm diferitele provocări care pot să apară"10.

Cetatea Vaticanului, 1 iulie 2014

Cardinal Antonio Maria Vegliò
președinte

+ Joseph Kalathiparambil
secretar

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note
1 Organizația Mondială a Turismului, Codul Etic Mondial pentru Turism, 1 octombrie 1999, art. 5 § 1.
2 Paul al VI-lea, Enciclica Populorum progressio, 26 martie 1967, nr. 14.
3 Cf. Organizația Mondială a Turismului (OMT) și Consiliul Mondial al Călătoriilor și Turismului (WTTC), Scrisoare deschisă către conducătorii de stat și de guvern despre călătorii și turism.
4 Francisc, Discurs adresat conducătorilor și muncitorilor din oțelăriile din Terni și credincioșilor din dieceza de Terni-Narni-Amelia, 20 martie 2014.
5 Francisc, Audiență generală, 1 mai 2013.
6 "Țările bogate au demonstrat că au capacitatea de a crea bunăstare materială, dar adesea pe cheltuiala omului și a categoriilor sociale mai slabe" (Consiliul Pontifical al Dreptății și Păcii, Compendiu de Doctrină Socială a Bisericii, 2 aprilie 2004, nr. 374).
7 Paul al VI-lea, Enciclica Populorum progressio, 26 martie 1967, nr. 13.
8 Benedict al XVI-lea, Mesaj cu ocazia celui de-al VII-lea Congres mondial de pastorație a turismului, Cancún (Mexic), 23-27 aprilie 2012.
9 Al VII-lea Congres mondial de pastorație a turismului, Declarație finală, Cancún (Mexic), 23-27 aprilie 2012.
10 Francisc, Exortația apostolică Evangelii gaudium, 24 noiembrie 2013, nr. 61.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat