Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Varșovia (Polonia): Întâlnirea Europeană pentru Vocații

"Educația cristocentrică în slujba vocațiilor, astăzi" a fost tema sub care la Varșovia (Polonia) s-a desfășurat, în perioada 3-6 iulie 2014, Întâlnirea Europeană pentru Vocații. Anul acesta au participat 46 de delegați din 19 țări, care au reprezentat Conferințele Episcopale și Centrele Vocaționale Naționale. Din partea României au participat pr. Marius Bucevschi și pr. Daniel-Nicu Butacu.

Organizația Europeană pentru Vocații, cea care a organizat acest eveniment, este o adunare a Serviciului Național pentru Vocații a țărilor europene, care se desfășoară sub directa grijă a Consiliului Conferinței Episcopale Europene. Acest organism a fost înființat la Lubliana (Slovenia) în anul 1999.

La întâlnirea de anul acesta de la Varșovia a participat și Mons. Jorge Carlos Patron Wong, secretarul pentru seminarii din cadrul Congregației pentru Cler. Au fost prezenți Mons. Oscar Cantoni, episcop de Crema și președinte al Comisiei pentru Vocații din cadrul Consiliului Conferinței Episcopale Europene, Mons. Marek Solarczyk, episcop auxiliar de Varșovia-Praga și delegat al episcopilor poloni pentru vocații, Mons. Nico Dal Molin, coordonator al Organizației Europene pentru Vocații, și don Michel Remery, vicesecretar general al Consiliului Conferinței Episcopale Europene și reprezentanți ai conferințelor episcopale și centrelor vocaționale din Europa și un reprezentant din SUA.

La această întâlnire s-a pus mult accent pe mărturii, de aceea și conferințele prezentate au fost impregnate de numeroase mărturii. Joi, 3 iulie, și vineri, 4 iulie, în programul de seară a fost inclusă prezentarea din partea fiecărei țări a activităților vocaționale desfășurate în timpul scurs de la ultima întâlnire, ce a avut loc la Roma. Am avut ocazia să urmărim activitățile multiple desfășurate de țări cu o bogată tradiție creștin catolică. Am prezentat și activitățile ce se desfășoară pe plan vocațional în România, în mod special în Dieceza de Iași. Mărturia ministranților, a tinerilor, a adulților, la diferitele întâlniri avute și, în mod cu totul special, mărturia dată de episcopul martir Anton Durcovici, beatificat la 17 mai 2014. Am scos în evidență că a fost un moment de har pentru credincioșii din Dieceza de Iași și pentru întreaga Românie, iar mărturia dată de ministranți, tinerii care au participat, voluntarii, seminariștii și toți coriștii, împreună cu toată mulțimea credincioșilor a avut un impact special și sperăm că trăirea credinței să se cunoască pe plan vocațional mai departe.

Celebrând zilnic sfânta Liturghie și rugându-ne împreună Breviarul, momentele de comuniune de la masă au avut darul ca să facă să simțim în noi Biserica vie adunată. Chiar dacă în mod normal vorbim diferite limbi, am reușit cu ajutorul rugăciunii să găsim limbajul cel mai simplu să i ne adresăm lui Dumnezeu. Rugăciunea pentru vocații, pentru vocația noastră și pentru multă înțelepciune au scos din noi acea înțelepciune necesară unei astfel de întruniri.

În aceste zile a fost scos în evidență faptul că esența tuturor vocațiilor este Isus Cristos. Au fost menționate și cuvintele papei Francisc, care vorbea despre o pedagogie vocațională, ce duce la o pedagogie a sfințeniei: întâi uimirea, apoi mulțumirea, urmează adorația ce duce la îndeplinirea misiunii.

Mons. Jorge Carlos Patron Wong spunea că chemarea lui Dumnezeu și drumul vocațional trebuie să cuprindă toate aspectele vieții. Trebuie să înțelegem și să îi învățăm pe ceilalți că inima vieții creștine nu este o teorie, ci o persoană: Isus Cristos. Astfel înțelegem că este necesar să îl punem pe Cristos în centru, pentru ca astfel să fim educați la inima creștină. Apoi a prezentat trei dimensiuni importante: să arătăm cu disponibilitate fața lui Cristos, să educăm la interioritate și să fim martori ai iubirii vocaționale.

A fost evidențiată importanța pe care trebuie să o dăm tinerilor și găsirea unor oameni pregătiți care să îi însoțească mai aproape, cursuri vocaționale și campusuri pentru vară. Se pare că evanghelizarea este doar în teorie. A fost dat și un exemplu grăitor în această direcție, care recunosc că mi-a captat atenția: Un profesor învață, dar nu înseamnă că elevii vor și începe să învețe. Un profesor bun, caută să adapteze textul și, astfel, elevul, înțelegând, poate învăța mai ușor. Experiența celui evanghelizat este foarte importantă.

S-a întărit ideea că viața creștină trebuie să se desfășoare în Biserică, nu în afara ei! Și în aspectele vocaționale trebuie să trecem de la teorie la practică, iar pentru aceasta este nevoie de un limbaj specific pentru a denumi experiența spirituală interioară. Este necesar de oferit și o formare a unei culturi vocaționale pentru toate categoriile de persoane.

Se pare că în zilele noastre tinerii nu mai vor să ia o decizie pentru toată viața, ci doar temporar. Se despart de Dumnezeu, căci nu vor ceva mereu, ci doar ceva de moment, trecător. Credința, comuniunea și ascultarea sunt necesare pentru cei responsabili cu pastorația vocațională și, desigur, cu tinerii.

Un participant la această întâlnire a lansat o provocare, ce necesită un răspuns în fiecare dintre noi, pentru ca apoi să fim mărturisitori: Ce are de spus Isus Cristos astăzi pentru ca tânărul să îl vadă ca și salvator al său? Sfântul Paul dă răspunsul în Scrisoarea către Filipeni capitolul 2, versetul 5: "Să aveți în voi acea atitudine care este în Cristos Isus".

Sâmbătă, 5 iulie, am avut posibilitatea cu toți membrii participanți să participăm la vizitarea unor obiective turistice și la celebrarea sfintei Liturghii împreună cu Mons. Henryk Hoser, episcopul titular de Varșovia-Praga. În timpul acestei vizite prin Varșovia am poposit mai mult timp la mormântul fericitului martir pr. Jerzy Popiełuszko, urmând aceeași linie principală: mărturia dată de înaintași, ca exemplu pentru fiecare dintre noi. Capelanul Jerzy Popiełuszko a fost confesor (duhovnic) al muncitorilor metalurgiști din Varșovia. În predicile sale a criticat instituirea legii marțiale (1981) și interzicerea sindicatului liber Solidaritatea. Popiełuszko a fost asasinat de lucrători ai serviciului Securității statului. Trei ofițeri de Securitate l-au răpit la 19 octombrie 1984, l-au torturat, bătut, i-au legat pietroaie de picioare și l-au înecat într-un lac de acumulare, pe cursul fluviului Vistula. Trupul i-a fost găsit la 30 octombrie 1984. Procesul de beatificare a fost inițiat la 8 iulie 1997 de către papa Ioan Paul al II-lea; succesorul său, papa Benedict al XVI-lea, a hotărât beatificarea acestuia, astfel încât, la 6 iunie 2010, Popiełuszko a fost beatificat la Varșovia, cu participarea a peste 100 000 de oameni și în prezența mamei sale, în vârstă de 100 de ani. Fericitul Jerzy Popiełuszko este sărbătorit liturgic, în calendarul romano-catolic, la 19 octombrie.

În ziua de duminică, 6 iulie, s-a hotărât unde va avea loc următoarea întâlnire a Organizației Europene pentru Vocații: la Praga, în Cehia, în perioada 6-9 iulie 2015.

Pr. Daniel-Nicu Butacu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-6 iulie: Varșovia (Polonia): Întâlnirea Europeană pentru Vocații


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat