Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cu Instrumentum laboris

O nouă paradigmă îi conduce pe creștini la Sinodul despre familie

De Maurizio Calipari

Acum este timpul de a lucra cu mai multă angajare. După ce a fost publicat Instrumentum laboris (IL) al apropiatului Sinod despre familie, este și mai mult timp de reflecție, de aprofundare și de rugăciune. Pentru ca această a doua fază de pregătire a adunării sinodale să nu se transformă într-o așteptare sterilă, ci să folosească pentru a înțelege ce reînnoire vrea să facă Biserica, "ad intra" și "ad extra", pentru a vesti lumii cu franchețe Evanghelia iubirii conjugale și a familiei, și mai mult în fața provocărilor inedite și angajante care, în diferitele zone culturale și sociale ale planetei, cer răspunsuri coerente. Însă a vorbi despre reînnoire înseamnă, prin definiție, a face referință la vreo noutate și, în acest caz, la eventualele noutăți conținute în IL, capabile încă de pe acum să orienteze drumul celor care, catolici sau nu, îndrăgesc destinele familiei. Așadar, ce noutăți importante apar din paginile lui IL?

Fundamentul teologic. Din punct de vedere teologic, în pofida așteptărilor unei părți a opiniei publice și ale anumitor media mereu în căutare de senzaționalisme, nu pare că din document (partea I) apar noutăți de conținut demne de evidențiat. Cu alte cuvinte, nu rezultă schimbată învățătura catolică post-conciliară referitoare la căsătorie și familie, deși sunt evidențiate teme (de exemplu, legea morală naturală) care au nevoie de o reflecție reactualizatoare.

Abordarea pastorală. IL (partea a II-a și a III-a) dă amplă și sinceră primire multelor noi provocări care astăzi au impact asupra realității conjugale și asupra familiei, numind cu sinceritate problemele pe nume, în căutarea de soluții pastorale împărtășite. Dar și aici - luând în considerare că istoria umană, înaintând, pune noi problematici - suflul de fond pentru o pastorație eficace a familiei rămâne aceea atât de promovată și recomandată de Conciliul al II-lea din Vatican. Și din această perspectivă, deci, nu par să existe răsturnări substanțiale.

O nouă perspectivă. Dar, atunci, unde este noutatea? Dacă privim bine, IL în globalitatea sa indică un drum într-adevăr nou. Este vorba despre perspectivă "milostivirii", a milostivirii lui Dumnezeu, încontinuu vestită și mărturisită de Papa Francisc. Milostivirea lui Dumnezeu pe care Biserica o experimentează încontinuu asupra sa și pe care, cu recunoștință, este chemată s-o lase să transpară pe fața sa și în gesturile sale. Acest Sinod - a amintit monseniorul Bruno Forte - va trebui să dea o imagine a Bisericii ca "Mamă angajată să dea naștere, să însoțească și să susțină pe toți fiii lui Dumnezeu, nimeni nu este exclus, făcându-se pentru fiecare dintre ei față a milostivirii infinite a inimii divine". Așadar, în chemarea de a vesti astăzi Evanghelia familiei se repornește de aici, se repornește de la milostivirea divină primită, care devine și model și metodă pastorală, așa cum amintește premisa din IL: "Acest accent pe milostivire a trezit un impact relevant și asupra problemelor referitoare la căsătorie și familie, deoarece, departe orice moralism, confirmă și deschide orizonturi în viața creștină, orice limită s-ar fi experimentat și orice păcat s-ar fi comis. Milostivirea lui Dumnezeu deschide la convertirea continuă și la renașterea continuă".

O noutate în noutate. În acest moment cineva va spune: dar ce noutate e asta? Biserica încă de la începuturile sale a vestit mereu milostivirea lui Dumnezeu! Desigur că da. Însă IL merge mai departe, propunând o inversare a priorității în etapele "tradiționale" ale evanghelizării. O privire compătimitoare și înțelegătoare "este aceea care permite Bisericii să însoțească familiile așa cum sunt în realitate și să pornească de aici să vestească Evanghelia familiei după necesitățile lor specifice" (IL 31). Aceste cuvinte schițează o abordare evanghelizatoare complet nouă. Milostivirea care "însoțește" vine înainte de orice altă acțiune. Pentru că îl face să se simtă iubit pe cel care se află în dificultate, pentru că deschide inima sa și îl dispune la ascultare. Numai după aceea se va putea vesti Evanghelia familiei cu conținuturile sale doctrinale și, progresiv, exigențele morale care rezultă. Și în fața inevitabilelor incoerențe și căderi pe care fiecare le poate experimenta, tot milostivirea lui Dumnezeu, transpărând de pe fața Bisericii, ne va ridica și ne va pune din nou în mișcare. "Milostivirea, indulgența, iertarea greșelilor - a spus Papa Francisc - nu este ceva devoțional, intim, un paliativ spiritual, un soi de untdelemn care ne ajută să fim mai suavi. Nu! Este profeția unei lumi noi", este profeția - probabil singura - care poate să îngrijească multele răni ale iubirii conjugale și ale familiilor aflate în dificultate.

(După agenția SIR, 9 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat