Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Novena în cinstea sfintei Fecioare Maria de pe muntele Carmel - 16 iulie

7-15 iulie

Ziua întâi

1. O, Marie, dintotdeauna Biserica te-a cinstit ca Mamă a lui Isus. Noi, la rândul nostru, te cinstim ca Mamă a noastră de când Fiul tău, Isus, ne-a încredințat ție, sub cruce.

Pe cruce a avut loc acel eveniment al iubirii, care a mers până la capăt și prin care am renăscut.

La acest sacrificiu de durere și de iubire, tu ai participat consimțind prin ascultare.

Noi, precum apostolul Ioan, dorim să te păstrăm în casa noastră care e Biserica și, cinstindu-te ca Mamă prin vorbă și laudă, fă ca și prin viața noastră să te onorăm cu o purtare demnă de fi adevărați.

Păstrează în noi acele sentimente de dăruire, de recunoștință și de încredere în Tatăl, care sunt caracteristicile proprii fiilor ce se simt iubiți și fă astfel încât să învățăm de la tine, Mamă, cât de primitoare și unită este casa unde Dumnezeu este Tatăl, iar tu ești mamă.

Așa te rugăm prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie ...

Ziua a doua

2. O, Mamă Sfântă, când ne gândim la originea ta, noi vedem cum lucrează în tine puterea crucii Fiului tău care a umplut de har zămislirea ta.

Tu ești chiar de la început plină de har, tu ești zămislită din milostivire, tu în întregime ești partea lui Dumnezeu.

Prin tine, Domnul și-a arătat marile lucrări pe care numai harul său știe să le împlinească.

Ceea ce Dumnezeu a împlinit în tine într-un mod atât de minunat, chiar de la început, ne este dăruit și nouă la botez: și noi atunci ne naștem din har și din milostivire.

Învață-ne, deci, o, tu care ești cu desăvârșire sfântă, să-i fim recunoscători lui Dumnezeu care ne iubește înainte și dincolo de orice merit al nostru și fă-ne să înțelegem demnitatea și frumusețea de a fi copiii lui Dumnezeu.

Iar când noi, cei slabi din cauza păcatului, uităm și irosim această bogăție, tu, Marie, zămislită fără de păcat, adu-ne înapoi pacea și împăcarea în milostivirea Fiului tău, Isus Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie ...

Ziua a treia

3. O, Marie, la vestirea Îngerului, ai văzut cum cerul, ferecat din cauza neascultării lui Adam, și-a deschis porțile prin ascultarea ta neprihănită.

O, Marie, așa cum numai o Mamă știe să primească, tu ai primit Cuvântul care cerea să se facă trup în sânul tău.

O, Marie, tu nu te-ai împotrivit coborârii Duhului Iubirii, învață-ne să-l primim pe Isus așa cum l-ai primit tu. Învață-ne, de asemenea, să-l ocrotim și să-l îngrijim, pentru ca el să poată crește tot mai mult în noi. Iar când primim Euharistia și-l purtăm pe Isus în noi, fă, o, Marie, să înțelegem cât de mult putem fi asemenea ție.

Când ne rugăm, fă să învățăm de la tine, o, Mamă, cât de puternică și intimă, cât de concretă poate fi rugăciunea creștină care reunește încă o dată cerul și pământul în îmbrățișarea încrederii.

Așa te rugăm prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie ...

Ziua a patra

4. O, Fecioară Marie, meditând la răspunsul omului dat lui Dumnezeu, noi vedem realizată în tine imaginea perfectă a discipolului care îl urmează pe Domnul său pe căile hotărâte de el.

Tu ești Fecioara cu totul dăruită lui Dumnezeu și statornică în răspunsul tău fidel și iubitor, până sub cruce.

Reînnoiește în noi acea încredere care înfrumusețează și revigorează viața creștinului și pe care noi de multe ori o pierdem preferând și urmând propriile noastre proiecte și gânduri fără rost.

Din păcate și rugăciunea noastră este prea săracă, atunci când prin ea îi sugerăm Domnului ce este mai bun pentru noi cum și când ar fi mai bine să-l urmăm.

Fă-ne părtași la neprihănirea ta, la încrederea ta de copil și de neclintit în cel care o merită în cea mai mare măsură: Isus Cristos, Fiul Tău, care viețuiește și domnește în vecii vecilor. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a cincea

5.O, Fecioară Marie, în tradiția carmelită ai fost și ești invocată cu un nume nou și dulce: Soră. Tu ești sora noastră și noi suntem frații tăi. Dorim să descriem prin această denumire înrudirea ta cu noi și pe a noastră cu tine, sensibilitatea comună, apropierea, solidaritatea în nevoia pe care frații o aduc sub acoperișu1 aceleiași case: Biserica.

Dă-ne, așadar, sufletul tău, gingășia, inima și ochii tăi pentru a-l vedea pe Fiul tău și pe oamenii pe care El îi iubește, și de asemenea și evenimentele care ni se întâmplă și pe cele care chinuiesc lumea.

Totul este har pentru cel care, ca și tine, îl poartă în suflet. Așa te rugăm, prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie ...

Ziua a șasea

6. O, Marie, viața noastră de fii e făcută din venerație, imitație și iubire față de tine, care ne ești Mamă. Dar fiii sunt mici și slabi, iar în încercările lor îți strigă adesea nevoia lor de a fi ajutați și întăriți.

Cui oare putem să-i adresăm strigătul nostru stăruitor de ajutor dacă nu ție, care ești mamă și căreia ne-am încredințat cu încredere?

În încrederea noastră, îndrăznim să-ți spunem: noi te-am cinstit, tu ajută-ne, arată-te, mamă și stăpână.

Cu glasul de fii ai Bisericii îți repetăm: sub ocrotirea ta găsim scăparea, sfântă Născătoare de Dumnezeu. Nu disprețui rugăciunile în nevoile noastre, ci ne mântuiește pururea de toate primejdiile, Fecioară slăvită și binecuvântată. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a șaptea

7. O, Marie, toți sfinții și sfintele te-au cinstit și toți au învățat de la tine să stea în fața Fiului tău și cu cât s-au apropiat mai mult de el, cu atât mai mult și-au însușit în viața lor atitudinea ta maternă.

La fel și în Carmel, sfinții și în special femeile sfinte, au retrăit, de-a lungul veacurilor, purtarea plină de grijă specifică femeii față de Dumnezeu și de om. Păstrează cu prețuire în noi această atitudine de disponibilitate, de maternitate și de cinstire a lui Dumnezeu și a omului, pe care numai o mamă o poate avea. Fă astfel încât, o Marie, viața noastră să devină asemenea cu a ta.

Așa te rugăm, prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie ...

Ziua a opta

8. O, Mamă, tu ai primit în pântece Cuvântul care s-a făcut Fiu al tău și cu el ai împletit acel dialog de iubire pe care fiecare mamă îl are cu copilul ei;

Tu ai vorbit cu Tatăl precum o fiică:

Tu ai iubit iubirea ca o mireasă.

O, Marie, noi dorim să imităm și să continuăm rugăciunea ta: intensitatea, spontaneitatea, precizia și necesitatea ei.

Dorim să-i oferim timp, în mod dezinteresat, lui Isus, dorim să-l cunoaștem tot mai bine, cu acea cunoaștere pe care numai iubirea, ochii minții și ai trupului știu să o aibă.

Dă-ne, o, Mamă, rugăciunea ta.

Așa te rugăm prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie ...

Ziua a noua

9. O, Mamă, care răspunzând rugăciunilor fiilor tăi aflați în încercare, le-ai dat într-o zi mantia ta ca semn al ocrotirii sigure, înveșmântează-ne pe fiecare dintre noi cu atitudinea ta interioară, cu rugăciunea ta, cu iubirea ta de Mamă, de fiică, de mireasă și de soră.

Scapularul tău, pe care îl purtăm cu devotament, să ne amintească făgăduințele de la botez; reînnoiește în noi dorința de a-ți semăna în iubire, în slujirea lui Cristos și a fraților.

Păstrează în noi o adevărată viață de rugăciune și o rugăciune adevărată care să nu ne îndepărteze de realitate, dar care să ne îmbrățișeze cu ochii tăi de Fecioară, de mamă, de mireasă și de soră.

Fă ca viața noastră să devină cânt de laudă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Amin.

Bucură-te, Marie ...

Pr. Augustin Folner O.Carm.


 

lecturi: 80.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat