Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Surpriză olandeză: cateheza se întoarce în comunități

De Sarah Numico

În ultimii ani numai Dieceza de Utrecht a închis sau a unit peste 350 de parohii și în Olanda se vorbește despre închiderea tot atâtor biserici în lunile și în anii care vin. Dificultăți economice, scăderea numărului de vocații, reducerea participării sunt cauzele evidente ale acestor decizii drastice ale episcopilor olandezi, uneori chiar contestate de laici. În sens contrar nu lipsesc eforturile pentru a susține inițiative sau pentru a încerca să se redea viață unui catolicism care arată semne de oboseală. Un domeniu care se reînnoiește este cel al catehezei. O demonstrează decizia de a porni chiar în Dieceza de Utrecht un curs de formare trienală pentru cateheți și mai mult o semnalează o nouă propunere pentru inițierea copiilor și tinerilor care revoluționează modul în care este gândită formarea creștină a celor mai tineri. SIR Europa i-a cerut lui John Marx, responsabil al noului proiect editorial, de acum aproape terminat, să explice noutatea lui "Lumină pe drumul nostru".

Care este noutatea acestui parcurs catehetic?

"Începând de la Conciliul al II-lea din Vatican în Olanda n-am mai avut nicio metodă completă pentru cateheză. Ultimul catehism pentru copii provenea din 1967. Și pentru că situația olandeză este de așa natură încât în comunități nu exista nicio propunere de catehism pentru copii: pregătirea la prima împărtășanie și la mir a fost făcută mereu în școli, în colaborare cu parohiile. Acum, într-un context cultural complet schimbat, este tot mai dificil pentru școli să propună cateheza, pentru că sunt împreună copii musulmani, creștini, atei. Pentru aceasta s-a născut necesitatea pentru comunitățile catolice să ia din nou în mână formarea creștină și să aibă la dispoziție o metodă completă de cateheză pentru copii și tineri. Este vorba despre un mod nou de a lucra în comunitățile noastre. Nu este pur și simplu formarea la prima împărtășanie și la mir care este propusă cu metoda nouă, este un parcurs care trebuie făcut în parohii, care umple un gol formativ care înainte exista înainte și după sacramente".

Care sunt punctele de forță în metoda în sine?

"Înainte de toate structura: este un parcurs în 5 momente, fiecare de trei ani, începând de la vârsta de 4 până la 19 ani. În fiecare fază este prezentat catehismul complet, pe măsura vârstei copilului, adică crezul, sacramentele, Biblia, cele zece porunci și rugăciunea, conform tradiției Catehismului Bisericii Catolice. Și tocmai acesta cred că este un alt element interesant, adică tot catehismul este propus copiilor, în mod ciclic. Așa este posibil să se gândească motive de interacțiune între diferitele vârste, aprofundări succesive, pe baza dezvoltării persoanelor, dar permite și unui copil care se inserează mai târziu în parcurs sau la un moment dat îl abandonează, să aibă o viziune completă a crezului creștin. Broșurile au o prezentare foarte modernă, cu desene adecvate diferitelor vârste. Un alt lucru important este că sunt propuse referințe continue la viața personală, la propriile experiențe, pentru a nu face parcursul abstract sau distant".

Ce răspunsuri vă imaginați că pot să vină?

"Deja folosim noua metodă în circa patruzeci de comunități, dar nu este simplu, deoarece comunitățile nu sunt obișnuite, motiv pentru care trebuie implicați înainte de toate părinții, tinerii și cateheții pentru a începe. Prin experiența avută până aici nu este ușor a demara grupuri, dar când sunt în mișcare, este mare entuziasm. Și părinții răspund bine: cu copiii mai mici este cerută și o implicare mai mare a lor, de exemplu cu citirea de povești acasă".

Cum vă gândiți să faceți pentru a ajunge la persoane și a prezenta propunerea?

"Un punct de contact sunt momentele sacramentelor: de exemplu copiii după prima împărtășanie vor să știe mai mult, vor să continue parcursul de cateheză, deci se poate la acest punct să fie implicați în noua metodă. Același lucru după mir. Un alt punct de contact este întâlnirea periodică pe care parohiile le oferă pentru copiii mai mici și pentru părinții lor duminica".

Cum s-a ajuns la "Lumină pe drumul nostru"?

"Este o inițiativă a episcopului meu de Roermond, Frans Wiertz, care mi-a încredințat misiunea în 2008. A fost nevoie de timp pentru a pregăti proiectul și pentru a coordona, sub supervizarea episcopului auxiliar Everard de Jong, echipa de 48 de persoane care au lucrat în acești ani. Am pregătit deja cele cinci parcursuri, acum terminăm cele două materiale ajutătoare specifice pentru prima împărtășanie și mir. În afară de redactori, scriitori, editori, am implicat cinci ilustratori, pentru fiecare categorie de vârstă, un web-designer care a pregătit un sit de sprijin cu alte materiale, în afară de tipărituri. Apoi sunt melodii, cântece, povești, filme, multe linkuri pentru parcursuri ulterioare. Și ceilalți episcopi din Conferința episcopală olandeză au adoptat-o și noua metodă va fi utilizată și în diecezele din Belgia".

(După agenția SIR, 31 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat