Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cu ZMT în inimă

Din Brazilia în Polonia trecând prin Coreea

De Maria Chiara Biagioni și Daniele Rocchi

În urmă cu un an, la 28 iulie, se încheia la Rio de Janeiro, Ziua Mondială a Tineretului. Un Rio în sărbătoare, colorat, populată până la neverosimil de oameni de toate vârstele și condițiile sociale. A primit în brațele sale pe Francisc, Papa sud-american, și miile de tineri din toate țările lumii. Încă palpită esplanada Copacabana, fâșia lungă de nisip și mare care dă spre Oceanul Atlantic și care a fost martori a marilor evenimente de la ZMT. Celebrările braziliene cu momente de spectacol și altele în mod clar mai dramatice, cu un Papă fericit, intens, emoționat, capabil să înflăcăreze mulțimea tinerilor prin cuvinte precise, clare, pătrunzătoare. Trei milioane de tineri, dar nu numai, prezenți în oraș. Și totuși, în pofida cifrelor și a caracterului extraordinar al evenimentului, din ZMT Rio 2013 nu rămân masele și băncile cât mai degrabă raportul mereu personal și unic pe care Papa Francisc a știut să-l creee cu oamenii sfidând anonimatul mulțimii. În amintirea acelei călătorii trec îmbrățișările, lacrimile, cuvintele, chiar și cele șoptite la ureche, drăgălășeniile, istoriile unei voeți povestite într-o clipă de timp. Și fotografia asupra mulțimii devine mereu un prim plan.

Rio de Janeiro (Brazilia). Papa le-a cerut tinerilor să fie protagoniști ai schimbării, să coboare pe teren pentru a construi o lume mai bună. A rostit cuvinte puternice de încurajare - "tinerii sunt un motor puternic pentru Biserică și pentru societate" - și a făcut asta vorbind într-un oraș rănit de sutele de favelas care populează Rio de Janeiro. Favelas aici este sinonim cu marginalizare așa cum în Europa cuvântul "tineri" din păcate a devenit în ultimii ani sinonim cu șomaj și precaritate. Și atunci cum să se vorbească astăzi tinerilor despre viitor dacă acest prezent face totul pentru a-i refuza și a-i împiedica să ia în mână frâiele timpului lor? Este o întrebare care cu greu găsește răspunsuri. Și pentru că oricine încearcă să ofere căi de ieșire, aceste soluții, în afară de a fi concrete, trebuie să fie și convingătoare: adică trebuie să se nască precum rod al unei societăți care în toate componentele sale demonstrează voința de a îndrăgi viitorul noilor generații și de a se dedica pentru ele. S-a terminat timpul intențiilor bune.

Cracovia (Polonia). Miza este mare. Și în timp ce intelectuali și politicieni se pierd în plăcerea de a face șotii, pelerinajul ZMT adică al speranței pe pământ, merge înainte. Următoarea întâlnire este în 2016 la Cracovia, în ținutul polonez, patria sfântului Ioan Paul al II-lea, pe care Papa Francisc l-a numit patron al ZMT. El a fost cel care a inițiat în urmă cu 30 de ani marele pelerinaj tineresc care de atunci continuă să străbată cele 5 continente. Întregi generații au fost formate la învățătura sa. Atâtea persoane care în tăcerea operativă a vieților lor continuă să rămână coerente cu marile alegeri le care Wojtyła le-a indicat lor. La Cracovia se revine la origini: după Ioan Paul, după Benedict, iată-l pe Francisc, aceeași prospețime. Tinerii și Papa într-o alianță indisolubilă, astăzi ca în urmă cu 30 de ani, o alianță care este profeție în fața lumii și a istoriei.

Daejeon (Coreea). Mai au sens ZMT? Și ce lasă ca moștenire? Un lucru este sigur, cel puțin pentru cel care le-a trăit ca observator extern: ZMT nu trăiesc viață autonomă. Nu sunt întâlniri puse în calendar, nici manifestări, nici programe de întreținere. Trăiesc din viața tinerilor înșiși și a orașelor care le găzduiesc. Sunt trupul și sufletul unui popor. Fără această viață, fără acest popor, ZMT n-ar avea sens și n-ar lăsa nimic în urma sa. Faptul că este așa îl va demonstra peste câteva zile a VI-a Zi a Tineretului Asiatic care se va ține în dieceza coreeană de Daejeon. Tinerii din Asia, în 1991, au fost cei care au voit să găsească mijloace și canale pentru rămâne în contact între ei. O exigență - spun ei - care se naște într-o lume ca aceea asiatică, ce marginalizează și uneori chiar persecută pe cel care practică și crede în valorile creștine. Ei, tinerii, au fost cei care au organizat din 1999 până în 2009 întâlniri internaționale străbătând continentul trecând de la Filipine, de la Hong Kong, de la India și de la Taiwan. Așadar drumul care de la Rio duce la Cracovia trece prin Daejeon, prin extrema "periferie" orientală a planetei. Tinerii sunt pregătiți acolo să-l primească pe Francisc. Vor "să meargă la rădăcinile credinței lor", să cunoască martirii care "în istorie pentru Isus și-au dat viața" și "să meargă împreună, în lumea de astăzi, pentru a fi martori ai Evangheliei". Asupra Daejeonului pariul este mare pentru că fiind în afara reflectoarelor mediatice din Occident va demonstra că atât timp cât vor exista inimi care bat, ZMT au încă un sens.

(După agenția SIR, 31 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat