Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cei șase patroni povestesc Europa unită în diversitate

Actualitatea mesajului lui Benedict, Ciril, Metodiu, Brigita, Ecaterina și Edith

De Michel Remery, vicesecretar general CCEE

Sfinții patroni ai Europei sunt șase, trei bărbați și trei femei. Trei dintre ei - italianul Benedict de Norcia (+547) și frații greci Ciril (+869) și Metodiu (+885) - au trăit în primul mileniu; celelalte trei - suedeza Brigita (+1373), italiana Ecaterina de Siena (+1380), germana de origine ebraică Edith Stein, Tereza Benedicta a Crucii (+1942) - în al doilea mileniu. Împreună reprezintă epoci, teritorii și culturi europene foarte diferite. Toți acești sfinți au văzut schimbându-se lumea din timpul lor chiar în fața ochilor lor. Dar ce mesaj pot oferi Europei de astăzi?

Este înainte de toate binecunoscută complexitatea societăților și comunităților care populează bătrânul continent și este corect să ne întrebăm dacă există realmente această unică Europă despre care se aude adesea vorbindu-se. Și sfinții patroni ai Europei sunt foarte diferiți între ei, așa cum sunt alegerile lor individuale. Această diversitate o regăsim în panorama europeană: de fapt, străbătând continentul este posibil să întâlnim țări, popoare și culturi foarte diferite. Această diversitate face parte în mod intrinsec dintre persoanele care locuiesc Europa, este scrisă în istoria lor; și numai respectând aceste diferențe indivizii vor fi cu adevărat liberi să aleagă calea pe care simt că trebuie s-o urmeze în adâncul inimii lor. Așadar avem atâta nevoie de o sfântă ca Ecaterina care să dialogheze cu responsabilii Europei noastre, amintindu-le datoria slujirii binelui comun, pentru libertatea fiecăruia, pentru o politică care să știe să meargă dincolo de interesele personale.

Mesajul celor șase sfinți patroni pune în același timp un accent pe diversitate și pe unitate. Ciril și Metodiu au adus de exemplu în Europa de est scrierea și Biblia. Amândoi au contribuit în manieră decisivă la unificarea popoarelor din această regiune a continentului, pornind de la o judecată clară: punctul de referință al fiecărui om este Isus care spune "Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cine rămâne în mine și eu în el, aduce roade multe, pentru că fără mine nimic nu puteți face" (In 15,5).

Sfânta Brigita explica aceste cuvinte cu metafora unicului staul în care toate oile pot găsi odihnă. Pentru sfinții noștri, toți sunt invitați să intre în această relație cu Cristos, pentru că numai El este centrul unității și al comuniunii dintre oameni. Și El dorește să fie acest "centru" și pentru toți oamenii care locuiesc Europa de astăzi.

Adeziunea la Cristos aduce cu sine o comuniune care nu tinde însă la uniformitate. Fiecare om rămâne liber să aleagă dacă să-l urmeze sau nu și fiecare are timpul său stabilit și propriul mod pentru a face asta. De fapt unitatea se naște din conștiința de a aparține aceleiași familii, deși rămâne adevărat că fiecare membru al acestei familii europene este liber să fie persoana care este, cu propriile sale alegeri și decizii. În căutarea unității în Europa, respectarea acestei libertăți personale este fundamentală.

Edith Stein a murit la Auschwitz prin mâna unui regim care nu respecta libertatea și unicitatea persoanelor. Nu mai vrem niciodată să trăim din nou aceste timpuri. Însă încă nu trăim într-o lume în care fiecare este liber să guste pe deplin viața pe care o alege. Există țări în care lipsa de libertate derivă din alegeri politice care nu respectă drepturile universale ale omului. Persecuțiile pe care le îndură creștinii și alte minorități sunt exemplele cele mai clare. Există și un mod mult mai subtil prin care libertatea de alegere individuală este amenințată și asta se întâmplă ori de câte ori majoritatea intenționează să impună modul său de a vedea lucrurile, încercând să forțeze voința celuilalt, fără a-l lăsa liber să aleagă și să trăiască alegerea sa religioasă în libertate deplină.

Oare este o întâmplare că Europa are cel mai mare număr de sfinți patroni decât toate celelalte continente? În acest timp auzim vorbindu-se mult despre unire în continentul european și despre unitate în interiorul Uniunii Europene însăși. Însă privind la realitatea contemporană nu putem spune că găsim un continent pacificat și unit: să ne gândim pur și simplu la Ucraina sau la Bosnia-Herțegovina. Atâtea situații vor trebui încă să fie rezolvate înainte de a putea ajunge la o pace stabilă și durabilă; pentru a contempla o unitate stabilă este așadar încă mult de făcut.

Să lucrăm deci pentru unitate, o muncă așa de îndrăgită de sfinții patroni ai Europei, având în minte formula sfântului Benedict: "ora et labora", roagă-te și muncește. Acesta este și motoul CCEE (Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa), în al cărui secretariat, la St. Gallen în Elveția, ne rugăm în fiecare zi în fața icoanei sfinților patroni ai Europei, unde sunt reprezentați în rugăciune și laudă adusă lui Cristos, care este așezat pe genunchii Mariei, Mama sa și a noastră. Putem lucra pentru unitatea continentului numai dacă în același timp încredințăm această lucrare cu încredere lui Dumnezeu în rugăciune, punând cauza unității juste în continent mijlocirii celor șase sfinți patroni ai Europei.

(După agenția SIR, 30 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat