Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
"Pentru a evangheliza trebuie să primim provocările noilor mijloace de comunicare"

De Federico Cenci

Exortația apostolică Evangelii gaudium este "scrisă în lumina bucuriei pentru a redescoperi izvorul evanghelizării în lumea contemporană". Cu această expresie monseniorul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, rezumă conținutul documentului pe care Papa Francisc îl oferă Bisericii. Impulsul de "a redescoperi acest izvor" va fi acceptat cu inițiativa Proiectul pastoral din Evangelii gaudium, organizat chiar de Dicasterul prezidat de monseniorul Fisichella și care se va ține de la 18 la 20 septembrie în aula "Paul al VI-lea".

* * *

Excelență, cum s-a născut ideea de a propune o întâlnire de acest tip?

Mons. Fisichella: S-a născut din lectura lui Evangelii gaudium, despre care Papa a spus în mod explicit că este programul pontificatului său. Așadar, întâlnirea din septembrie are obiectivul de a traduce acest text într-o autentică acțiune pastorală, care să permită diferitelor Biserici răspândite în lume să exprime o dublă realitate: o evanghelizare genuină și bogăția propriilor tradiții ecleziale și culturale prin metodologii și experiențe proprii ale fiecărei comunități.

Care sunt principalele și originalele stimulente conținute în Evangelii gaudium față de cel care se ocupă de noua evanghelizare?

Mons. Fisichella: Așa cum este în stilul său, Papa ne-a dăruit cu această exortație apostolică o bogăție enormă de sugestii în așa fel încât să facă să apară inițiative. Noi am adunat elementele care sunt mai inerente pentru noua evanghelizare: în mod deosebit mă gândesc la exprimările unei "pastorații urbane", mă gândesc la temele despre evlavia populară, la chestiunile legate de familie. Dar nu putem uita referințele continue ale Papei la vestirea kerigmatică, adică a restabili primatul vestirii lui Isus Cristos. Vestire care trebuie făcută cu conștiința a ceea ce este noul limbaj al mijloacelor de comunicare socială, prin opere pastorale vii, dinamice și capabile să mărturisească iubire și milostivire.

Denumirea comună a acestor elemente este atenția pastorală față de cei săraci. Pentru aceasta vom începe întâlnirea noastră cu mărturia lui Jean Vanier, unul dintre cei mai mari profeți ai prezenței printre "cei din urmă" pentru a le transmite lor bucurie și speranță.

Cine sunt în mod deosebit destinatarii acestei inițiative?

Mons. Fisichella: Toți lucrătorii pastorali. La această întâlnire, la care au aderat deja peste o mie de persoane, am invitat de fapt episcopi, responsabili ai oficiilor comisiilor pastorale, preoți, diaconi, cateheți... Toți cei care sunt implicați în drumul de evanghelizare.

Mai înainte ați făcut referință la "noul limbaj al mijloacelor de comunicare". În epoca digitală, cât de important este a ști să se exploateze și aceste instrumente?

Mons. Fisichella: Eu sunt puternic convins că nu mai putem gândi la aceste forme numai ca la niște instrumente. Astăzi suntem în fața unei provocări culturale, de aceea trebuie să abandonăm o mentalitate incapabilă să citească progresul care se află în comunicarea de astăzi. Așa cum în trecut creștinismul s-a întâlnit cu cultura greacă, cu culturile din Africa, din Asia, știind să le perceapă trăsăturile pozitive și să depășească limitele lor în vederea bogăției Evangheliei, astăzi trebuie să primim aceeași provocare în fața comunicării. Cu ea sunt corelate un nou limbaj, dar și noi comportamente. Și acest lucru îl vedem realizat în noile generații: este suficient să observăm copiii care vin la catehism pentru Prima Împărtășanie pentru a înțelege cât s-a modificat comportamentul lor. Eu mă tem că suntem în mare întârziere în această perspectivă, iată pentru ce avem nevoie de o întâlnire genuină pentru a pătrunde în această nouă cultură, a percepe pozitivul și a arăta limitele.

Întocmai, care sunt limitele și cursele pe care le are această nouă cultură?

Mons. Fisichella: Cu privire la toate mă gândesc la o temă care pentru noi nu este deloc secundară, adică raportul dintre comunicarea via internet și beneficiarii săi. Adesea, în mijlocul atâtor știri neverificate și de toate tipurile, devine dificil să știi să percepi adevărul. Așadar este cerută și o atenție profundă cu privire la aceste teme.

Mai în general, care sunt cele mai mari piedici pe care societatea contemporană le pune în calea noii evanghelizări?

Mons. Fisichella: Obstacolul cel mai mare, legat tot de tema comunicării, este lipsa întâlnirii personale. Credința s-a transmis mereu pentru că două persoane s-au întâlnit și s-au privit în ochi: astăzi devine tot mai greu, pentru că există tendința de a se închide în sfera privatului. Deci este opusul evanghelizării, care în schimb cere să mergem în afară noastră și să participăm cu ceilalți la experiența bucuroasă a întâlnirii cu Isus. Așadar o altă mare limită, în afară de cea semnificativă a raportului cu adevărul, este acest "circuit" tot mai privat care sărăcește.

În cursul inițiativei va fi și o întâlnire cu Papa...

Mons. Fisichella: Papa va veni să "ne provoace" încă o dată să devenim complet lucrători bucuroși ai evanghelizării și pastorației. Deci așteptăm cu mare curiozitate dar și speranță această întâlnire și ascultarea cuvintelor sale care, ca întotdeauna, vor ieși din inimă și vor lovi auditoriul dând entuziasm pentru a întreprinde un drum, cel al evanghelizării, care este foarte angajant și cere deci un mare sprijin.

Ați spus că acesta este numai prima dintr-o serie de întâlniri programate. Puteți să ne dați vreo anticipare?

Mons. Fisichella: În anul 2015, Dicasterul pentru Noua Evanghelizare este deja bogat în inițiative. Cu Conferințele Episcopale au fost organizate întâlniri despre tema catehezei, apoi organizăm o întâlnire cu toți responsabilii sanctuarelor pentru a da temei evlaviei populare o față concretă de nouă evanghelizare. Apoi avem în program diferite inițiative cu responsabilii comunicării și ai pastorației. În acest sens am vrea să extindem "Misiunea Metropolă" pe care am făcut-o în 2011 pentru a o transforma în inițiativă mai generală pentru diferitele Biserici. Apoi vom repropune, pentru 13 și 14 martie, experiența "24 de ore pentru Domnul", care va fi o celebrare cu papa, dar și deschiderea nocturnă a bisericilor pentru ca sacramentul reconcilierii să fie trăit ca un spațiu de milostivire.

(După Zenit, 29 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat