Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Dreptul la avort? Nu există în nicio legislație internațională

De Federico Cenci

Miza este foarte mare, la Consiliul pentru Drepturile Umane al Națiunilor Unite de la Geneva, unde Irlanda se află în fața unei bifurcații: să cedeze în fața presiunilor ONU și deci să abdice la cererile de "a atenua" legislația sa cu privire la avort sau să reziste pe frontul ocrotirii celui care trebuie să se nască.

A fost definit "dur" și "insistent" rechizitoriul Consiliului la care a fost supus la jumătatea lui iulie Frances Fitzgerald, ministrul irlandez al justiției. Motivul pledoariei: actuala legislație de la Dublin în materie de avort ar încălca normele internaționale despre drepturile umane.

Astfel Consiliul a considerat insuficientă angajarea făcută de Irlanda, anul trecut, când pentru a îndeplini cererile Națiunilor Unite a schimbat propria legislație cu privire la întreruperea sarcinii cu aprobarea unei legi denumite The Protection of Life During Pregnancy Act. Norma a confirmat restricțiile irlandeze în materie de avort, dar cu adăugarea unui pasaj referitor la riscurile pentru mamă.

Legea, conform celor anunțate în mod expres de guvern, avea ca scop să clarifice circumstanțele în care, din cauza unei condiții fizice precare a mamei, avortul poate să fie permis. În afară de asta, cu aprobarea legii accesul la avort a fost extins și acolo unde există riscul de sinucidere din partea femeii însărcinate. Însă pentru a proceda este necesară părerea unanimă a trei medici (un obstetrician și doi psihologi).

Este încă prea puțin pentru Consiliul pentru Drepturile Umane al Națiunilor Unite, conform căruia actuala legislație irlandeză continuă să "criminalizeze" femeile însărcinate negându-le lor să poată recurge la ceea ce - avortul - este definit un "drept". Yuval Sahny, raportor al rechizitoriului, a subliniat că Irlanda neagă astfel accesul la întreruperea sarcinii "și în circumstanțe în care noi statele (membre) considerăm că trebuie să existe obligația de a permite avortul sigur și legal".

ONU a găsit totuși interlocutori deloc dispuși, ba chiar capabili să apere dreptul irlandez de a menține propria legislație despre avort. A intervenit mai întâi Mary Jackson, funcționară la Departamentul Sănătății, care a revendicat ca legea dată de Parlamentul irlandez în urmă cu un an este conformă cu cererile ONU.

Prezent la discuția de la Geneva, și Lorcan Price, reprezentant și avocat al Pro Life Campaign, asociație irlandeză în apărarea vieții. Price a contestat interpretarea pe care Națiunile Unite o au despre conceptul de drepturi, afirmând: "Nu există niciun drept la avort în legislația internațională". Așadar, nu în Irlanda, ci în altă parte avocatul găsește disonanțe cu conceptul de drepturi umane. "Astăzi lobby-urile avortiste foarte bogate - a explicat el - vor încerca să înșele Comitetul pentru drepturile umane aici la Geneva, susținând că pruncii încă nenăscuți nu au dreptul de a trăi. Această afirmație este complet contrară legilor despre drepturile umane".

Lobby-uri care au nume și prenume. "Sper cu toată inima - a continuat Price - ca Comitetul să apere dreptul la viață și să respingă presiunea internațională a grupurilor din SUA, cum este Center for Reproductive Rights, care vor să impună cu orice preț regimul avortului în Irlanda". Națiunile Unite - a afirmat așadar președintele asociației pro-life - "știu că nu există un drept internațional cu privire la avort în legislație. Dacă ONU ar asuma o poziție în mod explicit în favoarea avortului, ar avea loc o daună incalculabilă adusă credibilității sale ca organism în apărarea adevăratelor drepturi umane".

Dur comentariul la Lifenews al lui Cora Sherlock, vice-președinte al Pro Life Campaign, care a definit audiența Comisiei față de Irlanda o "farsă", pentru că Națiunile Unite au demonstrat că sunt "în mod incredibil înclinate în favoarea avortului". Ca exemple, Sherlock a amintit că de la ONU "nici măcar o murmurare de preocupare n-a fost ridicată față de situația teribilă a unor țări ca Anglia, unde copiii care au supraviețuit unui avort nu primesc asistență medicală și sunt lăsați să moară în colțuri". Tot cu privire la Anglia, Consiliul "n-a avut nimic de spus cu privire la recentul caz documentat conform cărora cadavrele a 15 mii de copii avortați au fost incinerate pentru a produce căldură în spitale sau că, în Marea Britanie, sarcinile pot să fie întrerupte pentru motive de dezabilitate a fătului până în momentul nașterii".

O "farsă", pentru a o parafraza pe Sherlock, destinată să continue. Se așteaptă acum ca să se reunească din nou Consiliul, pentru a efectua o nouă verificare pe baza declarațiilor adunat și să emită astfel observațiile sale conclusive în termen de două săptămâni.

(După Zenit, 28 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat