Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Femeia de serviciu din casa Bergoglio la care papa se gândește în fiecare seară

De Andrea Tornielli

În ziua de 15 iunie, la Angelus, vorbise despre femeile de serviciu și despre îngrijitoare, amintind slujirea lor "prețioasă" în familii și deplângând că "de atâtea ori noi nu valorizăm cu dreptate munca mare și frumoasă pe care o fac". Acum Francisc povestește că poartă mereu cu sine, în buzunar, o medaliuță a Preasfintei Inimi, dăruită lui în momentul morții de colaboratoarea de familie care a ajutat-o pe mama sa când el era copil: o văduvă de origine siciliană, "decedată cu zâmbetul pe buze" și cu "demnitatea" celui care a muncit mereu.

Revelarea este conținută în colocviul cu Bergoglio care este publicat astăzi în suplimentul săptămânal "Viva" al cotidianului argentinian "El Clarín", într-un număr special dedicat primelor 500 de zile de pontificat. Jurnalistul Pablo Calvo, primit la "Sfânta Marta" la 7 iulie, i-a spus lui Francisc că a rămas uimit de faptul că un papă, obișnuit să primească șefi de stat și regine, în timpul lui Angelus a amintit de munca femeilor de serviciu. Francisc în acel moment a început să desfacă nasturii de la reverendă și apoi a scos o medaliuță din buzunarul de lângă inimă.

"Era a unei doamne care o ajuta pe mama mea să spele rufele, când nu erau mașini de spălat și se făcea totul manual - a povestit Bergoglio. Noi eram cinci, mama era singură și această doamnă venea de trei ori pe săptămână pentru a o ajuta. Era o femeie siciliană, văduvă cu doi copii, emigrată în Argentina după ce soțul ei murise în război. A venit fără să aibă nimic, dar a muncit și a întreținut familia sa. Eu aveam zece ani, apoi părinții mei s-au mutat și am încetat s-o văd".

După mult timp, când de acum Jorge Mario devenise preot iezuit, o regăsește: "Am cerut mereu harul de a o putea întâlni din noi, pentru că în timp ce spăla rufele, ne învăța multe lucruri: vorbea despre război, despre cum se cultiva pământul în Sicilia. Era o femeie șireată ca foamea, păstra fiecare centimă, nu se lăsa înșelată. Avea multe caracteristici bune. Îmi vorbea cu jumătatea sa italiană și jumătatea spaniolă".

Calea viitorului papă și cea a bătrânei femei de serviciu sunt destinate să se intersecteze iarăși. "Am însoțit-o alți zece ani, până la moarte. Cu câteva zile înainte de a muri, a scos din buzunar această medaliuță, mi-a dat-o și mi-a spus: «Vreau ca s-o luați dumneavoastră». În fiecare seară, când mi-o dau jos și o sărut, și în fiecare dimineață, când mi-o pun din nou, îmi apare imaginea acestei femei. Era o persoană anonimă, nimeni n-o cunoștea, se numea Concepción Maria Minuto. A murit fericită, cu zâmbetul pe buze și cu demnitatea celui care a muncit. Pentru aceasta simt multă simpatie față de femeile de serviciu, pentru îngrijitoare, care trebuie să aibă recunoscute toate drepturile lor sociale, toate. Și care nu trebuie să fie obiect de exploatare sau maltratări. Ceea ce am spus pentru ele, la Angelus în urmă cu o lună, nu era în textul pregătit, mi-a venit din inimă".

În colocviul cu "Viva", papa Francisc a tratat diferite teme. A invitat să nu se țină televizorul deschis când sunt la masă în familie: "Uneori consumismul ajunge să acapareze timpul și să nu-l împărtășească. Știu bine că a vedea televizorul este un ajutor, sunt știrile... dar a sta la masă cu televizorul pornit nu-ți permite să comunici". A spus că împărtășește vorba "trăiește și lasă să trăiască", considerând-o "primul pas spre pace și fericire". A vorbit despre războaie și despre angajarea pentru pace.

Jurnalistul l-a întrebat ce ar face cu banii în cazul în care ar câștiga Premiul Nobel pentru pace. Francisc a spus în această privință: "Este o temă care nu intră în agenda mea, spun adevărul. Deși nu arăt niciun dispreț, n-am voit niciodată să primesc doctorate sau premii. Cu toată sinceritatea, nici nu mi se întâmplă vreodată să mă gândesc la asta și cu atât mai puțin să mă gândesc la ce aș face cu banii de la premiu. Însă, făcând abstracție de premiu, cred că toți trebuie să se angajeze pentru pace, să facă tot ceea ce se poate, ceea ce eu pot să fac de aici. Pacea este limbajul care trebuie să se vorbească".

Vorbind despre imigrare, papa a elogiat cazul Suediei care în ultimii ani a primit 800 de mii de migranți în fața unei populații de 9 milioane și jumătate de locuitori și l-a comparat cu atitudinea țărilor vecine comentând: "Europei îi este frică". Jurnalistul i-a dus lui Francisc o cataramă mică ce a aparținut unui soldat care a luptat în Falkland-Malvinas în timpul războiului din 1982. Papa a sărutat-o.

(După Vatican Insider, 27 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat