Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (27 iulie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Scurtele asemănări propuse de liturgia de astăzi sunt concluzia capitolului din Evanghelia lui Matei dedicat parabolelor împărăției lui Dumnezeu (13,44-52). Între acestea sunt două mici capodopere: parabolele comorii ascunse în ogor și a mărgăritarului de mare valoare. Ele ne spun că descoperirea împărăției lui Dumnezeu poate să aibă loc pe neașteptate ca pentru agricultorul care, arând, găsește comoara nesperată; sau după lungă căutare, ca pentru negustorul de mărgăritare, care, în sfârșit, găsește mărgăritarul foarte prețios visat de mult timp. Dar și într-un caz și în celălalt rămâne realitatea primară că acea comoară și mărgăritarul valorează mai mult decât toate celelalte bunuri și de aceea agricultorul și mărgăritarul, când le găsesc, renunță la tot restul pentru a le putea dobândi. Nu au nevoie să facă raționamente sau să se gândească, să reflecteze: își dau seama imediat de valoarea incomparabilă a ceea ce au găsit și sunt dispuși să piardă totul numai să-l aibă.

Așa este pentru împărăția lui Dumnezeu: cine o găsește nu are îndoieli, simte că este ceea ce căuta, ceea ce aștepta și ceea ce răspunde aspirațiilor sale cele mai autentice. Și este într-adevăr așa: cine-l cunoaște pe Isus, cine-l întâlnește personal, rămâne fascinat, atras de atâta bunătate, atâta adevăr, atâta frumusețe, și totul într-o mare umilință și simplitate. A-l căuta pe Isus, a-l întâlni pe Isus: aceasta este marea comoară!

Câte persoane, câți sfinți și sfinte, citind cu inimă deschisă evanghelia, au fost așa de copleșiți de Isus, încât s-au convertit la el. Să ne gândim la sfântul Francisc din Assisi: el era deja un creștin, dar un creștin "sentimental". Când a citit evanghelia, într-un moment decisiv al tinereții sale, l-a întâlnit pe Isus și a descoperit împărăția lui Dumnezeu și atunci toate visele sale de glorie pământească s-au risipit. Evanghelia te face să-l cunoști pe Isus adevărat, te face să-l cunoști pe Isus viu; îți vorbește la inimă și îți schimbă viața. Și atunci, da, lași toate. Poți să schimbi efectiv tipul de viață sau să continui să faci ceea ce făceai înainte, ca tu ești un altul, ești renăscut: ai găsit ceea ce dă sens, ceea ce dă gust, ceea ce dă lumină la toate, chiar și trudelor, chiar și suferințelor și chiar și morții.

A citi evanghelia. A citi evanghelia. Am vorbit despre asta, vă amintiți? În fiecare zi, a citi un text din evanghelie; și chiar a purta o mică evanghelie cu noi, în buzunar, în geantă, oricum, la îndemână. Și acolo, citind un text, îl vom găsi pe Isus. Totul capătă sens atunci când acolo, în evanghelie, găsești această comoară, pe care Isus o numește "împărăția lui Dumnezeu", adică Dumnezeu care domnește în viața ta, în viața noastră; Dumnezeu care este iubire, pace și bucurie în fiecare om și în toți oamenii. Asta e ceea ce Dumnezeu vrea, e lucrul pentru care Isus s-a dăruit pe sine însuși până la moartea pe o cruce, pentru a ne elibera de puterea întunericului și a ne transfera în împărăția vieții, a frumuseții, a bunătății, a bucuriei. A citi evanghelia înseamnă a-l găsi pe Isus și a avea această bucurie creștină, care este un dar al Duhului Sfânt.

Iubiți frați și surori, bucuria de a fi găsit comoara împărăției lui Dumnezeu transpare, se vede. Creștinul nu poate ține ascunsă credința sa, pentru că transpare în fiecare cuvânt, în fiecare gest, chiar și în cele mai simple și zilnice: transpare iubirea pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o prin Isus. Să ne rugăm, prin mijlocirea Fecioarei Maria, pentru ca să vină în noi și în lumea întreagă împărăția sa, a iubirii, a dreptății și a păcii.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Mâine se împlinesc o sută de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, care a provocat milioane de victime și distrugeri imense. Acest conflict, pe care papa Benedict al XVI-lea l-a definit un "măcel inutil", s-a încheiat, după patru ani lungi, într-o pace rezultată mai fragilă. Mâine va fi o zi de doliu în amintirea acestei drame. În timp ce amintim acest eveniment tragic, doresc ca să nu se repete greșelile din trecut, ci să se țină cont de lecțiile istoriei, făcând să prevaleze mereu motivațiile păcii printr-un dialog răbdător și curajos.

În mod deosebit, astăzi gândul meu se îndreaptă spre trei zone de criză: cea medio-orientală, cea irakiană și cea ucraineană. Vă cer să continuați să vă uniți cu rugăciunea mea pentru ca Domnul să acorde populațiilor și autorităților din acele zone înțelepciunea și forța necesare pentru a duce înainte cu determinare drumul păcii, înfruntând orice neînțelegere cu tenacitatea dialogului și a negocierii și cu forța reconcilierii. În centrul fiecărei decizii să nu se pună interesele particulare, ci binele comun și respectarea fiecărei persoane. Să ne amintim că totul se pierde cu războiul și nimic nu se pierde cu pacea.

Frați și surori, să nu mai fie niciodată războiul! Să nu mai fie niciodată războiul! Mă gândesc mai ales la copii, cărora li se ia speranța unei vieți demne, a unui viitor: copii morți, copii răniți, copii mutilați, copii orfani, copii care au ca jucării rămășițe de război, copii care nu știu să zâmbească. Opriți-vă, vă rog! Vă cer asta cu toată inima. Este ceasul să vă opriți! Opriți-vă, vă rog!

Adresez un salut cordial vouă tuturor, pelerini care provin din Italia și din alte țări.

Salut grupul de brazilieni, parohiile din Dieceza de Cartagena (Spania), scoutiștii din Gavio (Portugalia), pe tinerii din Madrid, Asidonia-Jerez (Spania) și pe cei din Monteolimpino (Como), pe ministranții din Conselve și Ronchi Casalserugo, pe lupișorii din Catania și pe credincioșii din Acerra.

Tuturor, doresc duminică frumoasă! Și nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună! La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat