Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sunt obosite primele clasificate

Costa Rica este singura surpriză adevărată a campionatului mondial de fotbal care a ajuns la sferturile de finală

De Damiano Tommasi

Totul a mers cum a fost prevăzut: au rămas în cursă cele opt echipe care au câștigat grupele de calificare. Deci, surprizele sunt cele de săptămâna trecută, sau mai bine zis, surpriza. De fapt, Costa Rica poate să se onoreze în mod liniștit cu titlul de echipa revelație de la Brazilia 2014 și nu numai pentru că a obținut cu sferturile de finală cea mai bună clasificare din istoria fotbalului, ci pentru că s-a calificat, deși era considerată cenușăreasa unicei grupe care avea trei națiuni câștigătoare ale unui campionat mondial: Italia, Anglia și Uruguay.

Ne așteaptă acum patru meciuri care prevăd deja un parcurs bine definit spre finală. Costa Rica și Belgia vor încerca pe de o parte să demonteze probabila semifinală Argentina-Olanda și de cealaltă parte Columbia și Franța vor încerca să le blocheze pe pluridecoratele Brazilia și Germania.

Cum sunt pretendentele? Sunt obosite. Pentru a doua oară după 1938, cinci partide din opt în acest turneu s-au terminat după prelungiri. Echipa care a alergat mai puțin (luând în considerare kilometrii parcurși într-un meci) este Columbia, care este singura care a câștigat toate meciurile în cele nouăzeci de minute regulamentare. Olanda, cel mai bun atac și cea mai slabă apărare, va întâlni Costa Rica, cea mai bună apărare și cel mai slab atac: meci cu un rezultat care nu e deloc sigur. Printre naționalele care mai sunt în întrecere, cea mai cotată în ranking-ul FIFA este Germania (a doua) și, imediat după, Brazilia. Germania a fost până acum și echipa cea mai corectă, cu numai 37 de faulturi comise în patru partide. În schimb Franța este naționala care s-a schimbat mai mult față de campionatul mondial din 2010: numai patru jucători de atunci, față de unsprezece jucători din echipa Germaniei. Curios cum opt din cei unsprezece folosiți în meciul Germania-Algeria era pe teren și în optimile de la mondialul din 2010. Cifrele spun multe, dar nu totul. Brazilia, mare favorită, se va afla, de fapt, în fața unui adversar complicat: emotivitatea tinerilor săi. Și Argentina trebuie încă să înțeleagă dacă este Messi-dependent și, în acest caz, cât de sus poate să o ducă acest campion al său. Și apoi sunt referințele istorice. Partea tabloului în care se află Germania pare, de exemplu, să fie cea corectă, aceea de unde în ultimele zece ediții ale mondialelor de opt ori a ieșit învingătoarea. Aici, în afară de Brazilia și Franța este Columbia, iar astăzi (2 iulie) este a douăzecea aniversare a asasinării lui Andrés Escobar, fotbalistul "vinovat" de autogolul care a eliminat naționala sa de la mondialul jucat în Statele Unite. Ar putea să fie asta pentru cafeteros arcul în plus pentru a face să viseze marea masă de suporteri veniți în Brazilia?

Personal eram și rămân convins că această ediție a mondialului va fi o surpriză. Brazilia care, așa cum am spus, are probabil cel mai de temut adversar al său în interiorul vestiarului său, are o întreagă națiune care împinge și nu mai trebuie să se teamă de fantoma albastră a Uruguayului, deja eliminată. Echipa gazdă este dată ca favorită, dar în fapte încă nu a convins pe deplin: prea multe partide au rămas în suspans până la sfârșit și calitățile tehnice și tactice ale echipelor au apărut nivelate spre sus. Mă gândeam la asta deja înainte de campionatul mondial. Columbia și Belgia (împreună cu Elveția) le indicasem ca posibile noutăți. Și un prieten expert în fotbal internațional mă avertizase odinioară: Columbia și Belgia sunt echipele cu cel mai bun raport între vârstă și calitate a echipei. Tineri și fenomene deci. Însă totul se poate întâmpla și, dată fiind experiența albaștrilor (italienilor, n.t.), nimeni nu va putea sta liniștit nici în tratarea de acum fostei cenușărese Costa Rica.

Gândindu-ne bine, s-ar putea întâmpla și ca să intre în istorie o finală cât privește suporterii săi speciali. Dacă Barack Obama s-a fotografiat în Air Force One în timp ce urmărea SUA-Germania și fotbalul a invadat țara baseball-ului, a baschetului și a fotbalului american, și dacă ideea despre susținerea contrapusă a Papei Francisc și a Gărzilor elvețiene a înflăcărat în mod simpatic ajunul meciului Argentina-Elveția, probabil că adevărata surpriză ar putea să vină de la suporterii "speciali" ai finalei mondiale. De fapt, tabloul ne-ar putea dărui un Argentina-Germania care, cu doi suporteri de excepție ca Francisc și Benedict al XVI-lea, ar intra pe drept în istoria fotbalului.

(După L'Osservatore romano, 3 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat