Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Se apropie vizita

"Coreea de Sud speră ca papa să deschidă o fereastră de dialog"

De Maria Chiara Biagioni

Programul fost deja definit în toate detaliile și motoarele mașinii de organizare sunt încălzite. Coreea îl așteaptă pe Papa Francisc cu bucurie și speranța foarte mari. Călătorie este programată de la 14 la 18 august și s-a încheiat de puțină vreme a doua cercetare în Coreea de Sud a delegației vaticane condusă de responsabilul organizării călătoriilor internaționale ale Pontifului, Alberto Gasbarri. Papa Francisc în Coreea: un vis care s-a realizat în ziua în care a fost dată vestea la Angelus din Duminica Floriilor. Acum - este inutil să se ascundă asta - se speră că visele pot să devină minuni. Și această ținut împărțit în două, străbătut de amenințarea teribilă și constantă a unui război nuclear, chiar are nevoie de minuni. Monseniorul Lazarus You Heung-sik, episcop al diecezei de Daejeon, a fost cel dintâi care l-a invitat pe Papa în Coreea. Orașul său va găzdui de la 13 la 17 august a VI-a Zi a Tineretului Asiatic și la 15 august, pe stadionul din Daejeon, Papa va celebra o Liturghie.

Mons. Lazarus You, cum a fost?

"În octombrie i-a scris o scrisoare Sfântului Părinte cerându-i o binecuvântare și rugăciune pentru Ziua tinerilor asiatici și după aceea îi scriam: «Dacă ați putea să veniți dumneavoastră în Coreea, ar fi foarte bine». Papa a citit-o și a decis să vină. Au pornit apoi pregătirile care i-au implicat pe toți episcopii din Conferința episcopală, pe nunțiu și departamentele de la Sfântul Scaun. La 24 aprilie am avut o audiență de 40 de minute cu Papa".

Despre ce ați vorbit?

"I-am spus Sfântului Părinte: «Sanctitate, desigur că nu mă așteptam ca dumneavoastră să veniți în Coreea. Primesc această veste ca pe o minune a lui Dumnezeu». Și Papa mi-a destăinuit: «Dar, monseniore, dumneavoastră sunteți cel care mi-a scris. Și eu, citind scrisoarea dumneavoastră, am simțit în inimă un glas puternic din cer care îmi spunea: trebuie să mergi în Coreea». Deci este o călătorie născută din cer. Atunci i-am spus Papei: «primesc această veste ca pe o minune». Papa mi-a răspuns: «În Coreea laicii au fost cei care au dus Evanghelia. Aceasta este o minune. Și atâția coreeni și-au dat viața pentru a vesti și a mărturisi Evanghelia. Acum cerul face o altă minune și aceea e ceea ce mă duce în Coreea». Și a adăugat: «facem atâtea minuni ale lui Dumnezeu în Coreea»".

Dar ce ați scris Papei în acea scrisoare pentru a-l convinge să vină?

"Sfântului Părinte i-am spus că Biserica noastră este o Biserică născută pe martiri și că o treime dintre martirii coreeni s-au născut în dieceza mea. Atâția și-au dat viața și atâția au fugit pentru a-și salva viața refugiindu-se pe un munte și au trăit creștinismul, ajutându-se reciproc și trăind iubirea reciprocă. Sunt martiri, sunt coreeni, sunt creștini care au făcut să coincidă viața și credința. Și pentru aceasta sunt astăzi modele de creștinism pentru Coreea. Sper ca tinerii din Asia, venind aici, să poată cunoaște această mărturie și să urmeze exemplul lor și astfel să devină misionari ai unui creștinism autentic și constructori ai păcii în Asia. Această scrisoare a atins inima Papei. Primul scop al călătoriei este participarea Papei la Ziua Tineretului Asiatic. Apoi va beatifica 124 de martiri coreeni și se va ruga pentru reconcilierea și pacea între cele două Coree".

Cum trăiesc coreenii diviziunea țării?

"Este o diviziune care durează de aproape 70 de ani cu două guverne și două sisteme. Se trăiește în pericol: cele două părți au îndreptate armele una împotriva alteia cu amenințarea unui război care poate să provoace chiar dispariția Coreei de pe pământ. Acum situația dintre cele două guverne nu este ușoară. Noi sperăm să se deschidă vreo mică stradă".

Care?

"Actuala situație dintre cele două Coree nu face ușoară să se nască vreo inițiativă. Dar se poate lucra, de exemplu, pentru a cere ca guvernul Coreei de Nord să dea câtorva tineri și câtorva catolici permisiunea de a veni atunci când este Papa. Această prezență a lor poate să reprezinte o mică fereastră pentru viitor. Pentru aceasta mă rog în fiecare zi. Sperăm. Batem la uși. Dacă o ușă se deschide...".

Câți catolici sunt în Coreea de Nord?

"Statistic spun că sunt câteva sute de persoane. Există. Am mers la Pyongyang de patru ori pentru ajutor umanitar dat copiilor, bătrânilor, bolnavilor".

Și cum este situația?

"Este dramatică. Multora le este foame, mulți sunt bolnavi, mulți au nevoie de toate pentru a supraviețui. Este o situație care are nevoie de o asistență umanitară".

Papa mergând la Ierusalim a reușit să-i ducă în Vatican pe liderii palestinian și israelian. Așteptările sunt mari și pentru Coreea?

"Cât de frumos ar fi. Mă rog mult ca să se întâmple curând ceva asemănător și în Coreea".

Ce sperați?

"Ca împreună cu Papa să se înceapă un raport nou. Să se deschidă o mică fereastră de dialog. Mă rog ca Papa, chiar dacă situația este dificilă, să indice o nouă cale, un drum de parcurs, pe care toți coreenii o așteaptă pentru a trăi împreună".

(După agenția SIR, 19 iunie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat