Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat Cucerniciei sale Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury, și suitei

Luni, 16 iunie 2014

Cucernicia voastră,

Domnule cardinal Nichols,

Domnule cardinal Koch,

Iubiți frați și surori,

"Iată cât de bine și frumos este ca frații să trăiască împreună!" (Ps 133,1). Încă o dată, Cucernicia Voastră, ne întâlnim ca tovarăși de călătorie care îl urmează pe Domnul, colaboratori în via sa, pelerini pe drumul spre Împărăția sa. Adresându-vă bun venit din inimă Dumneavoastră și distinșilor membri din delegație, îl rog pe Domnul ca întâlnirea de astăzi să contribuie la întărirea legăturilor noastre de prietenie și la întărirea angajării noastre pentru marea cauză a reconcilierii și a comuniunii dintre cei care cred în Cristos.

Și pe noi se pare că ne întreabă Domnul: "Despre ce vorbeați pe drum?" (Mc 9,33). Când Isus a pus această întrebare discipolilor săi, ei au rămas în tăcere pentru că au simțit rușine, deoarece au discutat între ei care era cel mai mare. Și noi ne simțim încurcați datorită distanței care există între chemarea Domnului și răspunsul nostru sărac. În fața privirii sale milostive nu putem să ne prefacem că diviziunea noastră nu este un scandal, un obstacol în calea vestirii lumii a Evangheliei mântuirii. Vederea noastră este întunecată adesea de povara cauzată de istoria diviziunilor noastre și voința noastră nu este întotdeauna liberă de acea ambiție umană care uneori însoțește chiar și dorința noastră de a vesti Evanghelia conform poruncii Domnului (cf. Mt 28,19).

Ținta unității depline poate să pară un obiectiv îndepărtat, dar rămâne mereu ținta spre care trebuie să orientăm fiecare pas al drumului ecumenic pe care-l parcurgem împreună. Găsesc încurajare în exortația din Decretul despre Ecumenism al Conciliului al II-lea din Vatican, care ne cheamă să ducem înainte relațiile noastre și colaborarea noastră fără a împiedica drumurile Providenței și fără a aduce prejudiciu viitoarelor impulsuri ale Duhului Sfânt (cf. Unitatis redintegratio, 24). Progresul nostru spre comuniunea deplină nu va fi pur și simplu rezultatul acțiunilor noastre umane, ci darul liber al lui Dumnezeu. Duhul Sfânt ne dă forța de a nu ne descuraja și ne invită să ne încredem cu deplină încredere în acțiunea sa puternică.

Ca discipoli care se străduiesc să-l urmeze pe Domnul, știm că credința a venit la noi prin mulți martori. Suntem datori față de mari sfinți, față de învățători și comunități care ne-au transmis credința în decursul secolelor și care ne atestă rădăcinile noastre comune. Ieri, Solemnitatea Preasfintei Treimi, Cucernicia Voastră a celebrat vesperele în biserica "Sfântul Grigore la Celio", de unde Papa Grigore cel Mare l-a trimis pe călugărul Augustin și pe însoțitorii săi ca să evanghelizeze popoarele din Anglia, dând origine unei istorii de credință și sfințenie de care aveau să beneficieze după aceea multe alte neamuri europene. Un drum glorios, a cărui urmă profundă rămâne în instituții și tradiții ecleziale pe care le împărtășim și care constituie un fundament solid pentru fraternitatea noastră.

Pe aceste baze privim cu încredere la viitor. Comisia internațională anglicană-catolică și Comisia internațională anglicană-catolică pentru unitate și misiune constituie locuri deosebit de semnificative pentru a examina, în spirit constructiv, vechile și noile provocări ale angajării ecumenice.

Când ne-am întâlnit pentru prima dat, Cucernicia Voastră, am vorbit despre preocupările comune și despre durerea noastră în fața relelor care chinuiesc familia umană. Îndeosebi, am exprimat aceeași oroare în fața plăgii traficului de ființe umane și a diferitelor forme de sclavie modernă. Mulțumesc Cucerniciei Voastre pentru angajarea pe care o demonstrați în a vă opune acestei intolerabile crime împotriva demnității umane. În acest vast domeniu de acțiune, care se prezintă în toată urgența sa, au fost demarate semnificative activități de cooperare fie în domeniul ecumenic, fie cu autorități civile și organizații internaționale. Multe sunt inițiativele caritative născute din comunitățile noastre și conduse cu generozitate și curaj în diferite părți ale lumii. Mă gândesc îndeosebi la rețeaua de acțiune împotriva traficului de femei creată de numeroase institute călugărești feminine. Ne angajăm să perseverăm în lupta împotriva noilor forme de sclavie, având încredere că putem contribui să aducem alinare victimelor și să contrastăm acest comerț tragic. Ca discipoli trimiși să vindece lumea rănită, îi mulțumesc lui Dumnezeu care ne-a făcut capabili să facem front comun împotriva acestei plăgi foarte grave, cu perseverență și determinare.

(Papa Francisc)

Don't forget the three "p" [Nu uitați de cei trei "p"]:

(Welby)

Three "p" [Trei de "p"]:

(Papa Francisc)

Prayer, peace and poverty. We must walk together [Rugăciune, pace și sărăcie. Trebuie să mergem împreună].

(Welby)

We must walk together [Trebuie să mergem împreună].

Cucernicia Voastră, Vă mulțumesc iarăși pentru vizita Dumneavoastră. Îl rog pe Domnul să binecuvânteze din belșug slujirea Dumneavoastră, susținându-vă pe Dumneavoastră și pe cei dragi în bucurie și în pace. Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat