Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (15 iunie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi celebrăm solemnitatea Preasfintei Treimi, care prezintă contemplației și adorației noastre viața divină a Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt: o viață de comuniune și de iubire desăvârșită, origine și țintă a întregului univers și a fiecărei creaturi, Dumnezeu. În Treime recunoaștem și modelul Bisericii, în care suntem chemați să ne iubim așa cum ne-a iubit Isus. Iubirea este semnul concret care manifestă credința în Dumnezeu Tată, Fiu și Duh Sfânt. Iubirea este distinctivul creștinului, așa cum ne-a spus Isus: "Prin aceasta vor recunoaște toți că sunteți discipolii mei: dacă aveți dragoste unii față de alții" (In 13,35). Este o contradicție să ne gândim la creștini care se urăsc. Este o contradicție! Și diavolul caută mereu asta: să ne facă să urâm, pentru că el seamănă mereu neghina urii; el nu cunoaște iubirea, iubirea este a lui Dumnezeu!

Toți suntem chemați să mărturisim și să vestim mesajul că "Dumnezeu este iubire", că Dumnezeu nu este departe sau insensibil față de evenimentele noastre umane. El este aproape de noi, este mereu alături de noi, merge cu noi pentru a împărtăși bucuriile noastre și durerile noastre, speranțele noastre și trudele noastre. Ne iubește mult și până acolo încât s-a făcut om, a venit în lume nu pentru a o judeca, ci pentru ca lumea să se mântuiască prin intermediul lui Isus (cf. In 3,16-17). Și aceasta este iubirea lui Dumnezeu în Isus, această iubire care este atât de greu de înțeles, dar pe care noi o simțim atunci când ne apropiem de Isus. Și el ne iartă mereu, el ne așteaptă mereu, el ne iubește mult. Și iubirea lui Isus pe care noi o simțim este iubirea lui Dumnezeu.

Duhul Sfânt, dar al lui Isus înviat, ne comunică viața divină și astfel ne face să intrăm în dinamismul Treimii, care este un dinamism de iubire, de comuniune, de slujire reciprocă, de împărtășire. O persoană care-i iubește pe alții prin însăși bucuria de a iubi este reflexie a Treimii. O familie în care se iubește și se ajută unii pe alții este o reflexie a Treimii. O parohie în care se iubește și se împărtășesc bunurile spirituale și materiale este o reflexie a Treimii.

Iubirea adevărată este fără limite, dar știe să se limiteze, pentru a merge în întâmpinarea celuilalt, pentru a respecta libertatea celuilalt. În toate duminicile mergem la Liturghie, celebrăm Euharistia împreună și Euharistia este ca "rugul care arde" în care cu umilință locuiește și se comunică Treimea; pentru aceasta Biserica a pus sărbătoarea Corpus Domini după sărbătoarea Treimii. Joia viitoare, conform tradiției romane, vom celebra sfânta Liturghie la "Sfântul Ioan din Lateran" și apoi vom face procesiunea cu preasfântul Sacrament. Îi invit pe romani și pe pelerini să participe pentru a exprima dorința noastră de a fi un popor "adunat în unitatea Tatălui și a Fiului și a Duhului Sfânt" (sfântul Ciprian). Vă aștept pe toți joia viitoare, la 19.00, pentru Liturghia și procesiunea de Corpus Christi.

Fecioara Maria, creatură perfectă a Treimii, să ne ajute să facem din toată viața noastră, în micile gesturi și în alegerile mai importante, un imn de laudă către Dumnezeu, care este iubire.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Urmăresc cu vie îngrijorare evenimentele din aceste ultime zile în Irak. Vă invit pe voi toți să vă uniți cu rugăciunea mea pentru iubita națiune irakiană, mai ales pentru victime și pentru cei care suferă mai mult consecințele creșterii violenței, îndeosebi pentru multele persoane, între care atâția creștini, care au trebuit să părăsească propria casă. Doresc pentru toată populația siguranța și pacea și un viitor de reconciliere și de dreptate în care toți irakienii, oricare ar fi apartenența lor religioasă, să poată construi împreună patria lor, făcând din ea un model de conviețuire. S-o rugăm pe sfânta Fecioară Maria, toți împreună pentru poporul irakian.

Bucură-te, Marie...

Vreau astăzi să anunț că, primind invitația episcopilor și autorităților civile albaneze, intenționez să merg la Tirana în ziua de duminică, 21 septembrie. Cu această scurtă călătorie doresc să întăresc în credință Biserica din Albania și să mărturisesc încurajarea și iubirea mea unei țări care a suferit îndelung drept consecință a ideologiilor din trecut.

Și acum vă salut pe voi toți, dragi pelerini prezenți astăzi: grupuri parohiale, atâtea, familii și asociații. Îndeosebi îi salut pe militarii din Columbia, pe credincioșii veniți din Taiwan și Hong Kong, din Avila și La Rioja, în Spania, din Venado Tuerto, în Argentina, din Cagliari, Albino, Vignola, Lucca și Battipaglia.

Salut Mișcarea Pro Sanctitate, la centenarul nașterii fondatorului, slujitorul lui Dumnezeu Guglielmo Giaquinta: dragi prieteni, vă încurajez să duceți înainte cu bucurie apostolatul sfințeniei. Îi salut pe copiii din Casaleone care au primit Mirul și pe angajații de la Grupul IDI Sănătate din Roma.

Un gând special se îndreaptă astăzi spre colaboratoarele casnice și îngrijitoarele, care provin din atâtea părți ale lumii și desfășoară o slujire prețioasă în familii, în special în sprijinul bătrânilor și al persoanelor non-autosuficiente. De atâtea ori noi nu valorizăm cu dreptate marea și frumoasa muncă pe care ele o fac în familii. Multe mulțumiri vouă!

Și tuturor doresc duminică frumoasă și poftă bună. Și nu uitați să vă rugați pentru mine. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat