Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Campionatul Mondial să fie o sărbătoare de solidaritate"

Nu numai o "sărbătoare a sportului", ci mai ales și o "sărbătoare de solidaritate între popoare". Este ceea ce se dorește de către Papa Francisc pentru Campionatul Mondial de Fotbal care începe astăzi, în Brazilia. Într-un video-mesaj transmis de canalul tv brazilian "Rete Globo", Sfântul Părinte urează ca acest Campionat Mondial "să se poată desfășura cu toată seninătatea și liniștea, mereu în respect reciproc, în solidaritate și în fraternitate între bărbații și femeile care se recunosc membri ai unei familii unice".

De fapt, "sportul - adaugă Pontiful - este un instrument pentru a comunica valorile care promovează binele persoanei umane și ajută la construirea unei societăți mai pașnice și fraterne. Să ne gândim la lealitate, la perseverență, la prietenie, la împărtășire și la solidaritate".

Valori cărora le corespund trei atitudini esențiale - "antrenamentul", "fair play" și respectarea adversarilor - care, spune Papa, oglindesc în practica sportivă "o metaforă a vieții noastre".

"În viață - explică Francisc - este necesar să luptăm, «să ne antrenăm», să ne angajăm pentru a obține rezultate importante. Spiritul sportiv ne trimite în felul acesta o imagine a sacrificiilor necesare pentru a crește în virtuțile care construiesc caracterul unei persoane". Așa cum atletul pune la încercare corpul său, fiecare persoană are nevoie, așadar, de un "antrenament" intens și continuu pentru a se îmbunătăți. Apoi, și mai multă angajare va trebui să fie investită "pentru a ajunge la întâlnirea și la pacea dintre indivizi și dintre popoarele «îmbunătățite»!".

Oprindu-se îndeosebi asupra fotbalului, Papa Francisc evidențiază apoi importanța "fair play"-ului, pentru că - subliniază el - "fotbalul poate și trebuie să fie o școală pentru formarea unei culturi a întâlnirii, care să aducă armonie și pace între popoare". "Pentru a învinge - adaugă el - trebuie depășit individualismul, egoismul, toate formele de rasism, de intoleranță și de instrumentalizare a persoanei umane". Nu se poate juca fotbal și să se fie "individualiști", pentru că asta ar prejudicia succesul însuși al echipei, afirmă Sfântul Părinte. În același, "dacă suntem «individualiști» în viață, ignorând persoanele care ne înconjoară, primește un prejudiciu întreaga societate".

Ultimul element este apoi cel mai important, ba chiar pentru Papa Bergoglio este "secretul victoriei în teren, dar și în viață": adică "a ști să-l respect pe colegul meu de echipă, precum și pe adversarul meu". "Nimeni nu învinge singur, nici pe teren, nici în viață!", remarcă Episcopul de Roma, și își dorește deci "ca nimeni să nu se izoleze și să se simtă exclus!". Deoarece - conclude el - "dacă este adevărat că la sfârșitul acestui Campionat Mondial, numai o echipă națională va putea să ridice cupa ca învingătoare, învățând lecțiile pe care sportul ni le învață, cu toții vom fi învingători, întărind legăturile care ne unesc" (S.C.).

(După Zenit, 12 iunie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat