Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tăcere și scepticism în Israel și Palestina

De Daniele Rocchi

În timp ce televiziunile și ziarele internaționale dădeau mare importanță întâlnirii istorice dintre președinții Israelului și Palestinei, Shimon Peres și Mahmoud Abbas, în Grădinile Vaticane, duminică, 8 iunie 2014, cu Papa Francisc, pentru a invoca pacea în Țara Sfântă, cele mai mari ziare și canale de televiziune israeliene, precum și diferite media palestiniene, nu i-au dedicat atenție deosebită, declasând-o de fapt la un eveniment secundar. Cu câteva excepții, în edițiile în limba engleză ale presei israeliene, pe când cele în ebraică au dedicat fotografii însoțite de scurte știri. Numai Israel Ha Yom, ziar filo-guvernamental, a dedicat un titlu important pentru a evidenția un amplu articol al trimisului său la Roma: "Shalom, Pace (în italiană), Salam", folosind astfel cele trei limbi ale reuniunii de la "Sfânta Marta". Mai interesantă pentru opinia publică și aflată în curs, probabil, sub aspectul mediatic, tăcerea rece cu care premierul Benjamin Netanyahu a comentat prezența în Vatican a fostului său președinte de acum, Peres - ieri Parlamentul izraelian a ales succesorul, Reuven Rivlin, din partidul Likud - sau acordul politic între Hamas și Fatah în teritoriile palestiniene.

Tot acest specticism mediatic induce la o reflecție: negocierea politică a eșuat nu numai pentru că politicienii din cele două părți sunt închiși, ci pentru că, așa cum au spus unii cunoscători experți ai realității medio-orientale, "nu există humusul corect în teritoriu în care să poată încolți speranța care provine din gesturi ca acestea dintre Peres, Abbas și Papa Francisc". Este exemplar în această privință titlul pe care cotidianul izraelian "Haaretz", în versiunea sa on-line, a dedicat-o, la 9 iunie, întâlnirii: "An empty prayer for peace at the Vatican", adică "O goală rugăciune de pace în Vatican". "Omul rugăciunii, Papa Francisc - se citește în articol - are puțin în comun cu doi pragmatiști duri precum Abu Mazen și Shimon Peres. Doi oameni care au construit state, dar care au familiaritate scăzută cu rugăciunile sale. Peres se va întoarce în Israel în noul său birou la Tel Aviv unde va încerca să repună pe picioare pe cetele risipite ale făcătorilor de pace israelieni; în timp ce Abu Mazen se va întoarce la Ramallah pentru a se angaja în tentativa precară de a ține în picioare reconcilierea cu islamico-radicalii din Hamas".

Dacă a fost "o rugăciune goală" se va vedea, și oricum este prea repede să se spună asta. Timpii rugăciunii nu sunt cei ale politicii. Rugăciunea, a spus custodele din Țara Sfântă, părintele Pierbattista Pizzaballa, în timp ce le ilustra jurnaliștilor invocația, "are alte respirații, folosește pentru a ne face să ne ridicăm privirea și pentru a sensibiliza opinia publică". Papa Francisc a voit, cu un gest inedit, să-i facă să se roage pe doi combatanți, cu momente distincte și aceleași spații. Chestiunile politice în teritoriu au rămas neschimbate, conflictele deschise, probabil chiar mai mult decât înainte. În fond, se va spune, strângeri de mână între liderii celor două popoare s-au văzut atâtea, ca aceea dintre Rabin și Arafat, care a avut loc într-o altă grădină, cea a Trandafirilor în Casa Albă, în 1993, cu privire la Acordurile de la Oslo. Erau alte timpuri și SUA erau conduse de Bill Clinton. Dar nici el, nici ceilalți președinți americani n-au reușit să dea de capăt încurcatei crize israeliano-palestiniene. "Vrei ca să reușească acum - comentariu veșnicilor sceptici - conducătorul acelui mic stătuleț care este Vaticanul, cu o invocație de pace în grădinile casei sale?".

Duminică 8 iunie "lumea s-a oprit pentru un scurt moment, Țara Sfântă încă nu". Din păcate, după cât se pare, și creștinii locali care deși au fost solicitați de Ordinariii catolici din Țara Sfântă să promoveze inițiative de însoțire spirituală a evenimentului din Vatican, nu s-au mobilizat. Din raporturile din aceste zile nu există știri în această privință. Dar sperăm să fim contraziși cât mai curând. Rugăciunea, capabilă să înfrățească credințe și populații, poate să fie și ignorată dar are o valoare pentru cel care o practică. "Rugăciunea poate totul. S-o folosim pentru a aduce pace Orientului Mijlociu și întregii lumi", afirma un tweet al Papei Francisc din 7 iunie. Astăzi n-a izbucnit pacea, dar poate că s-a reaprins un vis și s-a redeschis un drum trasat la umbra Cupolei, în Ziua de Rusalii.

(După agenția SIR, 11 iunie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat