Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Uniunea Europeană și Bisericile

La căpătâiul unui continent neliniștit

De Gianni Borsa

"Rugăciunea poate să favorizeze construirea păcii". Recenta inițiativă a Papei Francisc de a-i face pe președinții palestinian și israelian să se întâlnească, rugându-se împreună pentru pace, a fost evocată la 10 iunie la Bruxelles, în sediul Comisiei UE, în timpul întâlnirii dintre instituțiile comunitare și reprezentanți ai comunităților religioase din Europa. La întâlnirea anuală, definită de articolul 17 din Tratatul de la Lisabona, s-a vorbit despre viitorul Europei și al integrării politice, despre raporturi dintre UE și "vecinătate" orientală și mediteraneană, despre criza șomajului și criza socială. Pe fundal, rolul Bisericilor și al comunităților religioase în spațiul public.

Politicienii și conducătorii spirituali. La începutul întâlnirii dintre exponenții instituțiilor comunitare și liderii religioși a fost păstrat un minut de tăcere "pentru a aminti victimele tragicului atac de la muzeul ebraic din Bruxelles" din 24 mai; în afară de asta a fost adoptată o declarație comună referitoare la Meriam Ibrahim, femeia creștină sudaneză condamnată la moarte pentru apostazie. Pentru UE erau prezenți președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cel al Executivului, José Manuel Barroso (pentru ambii, aproape la sfârșitul mandatului și care nu mai pot fi aleși, a fost vorba despre ultimul rendez-vous), și vicepreședintele Parlamentului European, László Surján. Pe versantul Bisericilor, delegația era condusă de cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de Freising-München și președinte al COMECE (Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană), însoțit de arhiepiscopul de Strasbourg Jean-Pierre Grallet și de Margare S. Archer, președinte al Academiei Pontificale de Științe Sociale. Alături de ei exponenți - la cele mai mari nivele - ai evreilor, musulmanilor, hindușilor, sikh și mormonilor.

Motive de preocupare, valori comune. Trasând un bilanț al discuției purtate între politicieni și conducătorii religioși, șeful Comisiei, José Manuel Barroso, a afirmat: "Toți s-au declarat convinși că momentul este delicat", fie datorită crizei economice și sociale prin care trece continentul, fie datorită răspândirii de atitudini naționaliste, xenofobe și extremiste de diferite tipuri. "Au fost amintite rezultatele alegerilor" pentru Parlamentul European, din care rezultă "multe motive de preocupare". Pe de altă parte, "au fost reafirmate valorile comune pe care se întemeiază Europa" - pace, solidaritate, dreptate, coeziune socială - pentru care credințele religioase desfășoară un rol de promovare deosebit de necesar. Același Barroso a semnalat după aceea alte teme evocate de diferite intervenții: situația din Ucraina, raporturile dintre UE și țările vecine, sărăcia multor familii, "nodul migrațiilor", apărarea ambientului, raporturile dintre Europa și celelalte continente.

Răspunsuri concrete date cetățenilor. Și cardinalul Reinhard Marx a oferit câteva chei de lectură a întâlnirii. După părerea sa, "UE va recuceri încrederea cetățenilor dacă va ști să găsească soluții concrete la problemele și la provocările actuale: șomajul, schimbarea climatică, migrația, negocierile cu privire la acordul transatlantic de schimb liber". Tocmai spre acordul transatlantic USA-UE, președintele COMECE și-a îndreptat atenția în intervenția sa în cadrul dezbaterii, punctând că "schimbul liber comportă întotdeauna posibilitatea unei prosperități mai mari, deci este un lucru bun. Însă piața are nevoie de reguli clare". Pentru aceasta, conform lui Marx, "cei doi parteneri transatlantici, care reprezintă Occidentul creat de creștinism, pot cu un asemenea acord să promoveze în economia globală norme clare, întemeiate din punct de vedere etic", așa încât acordul să devină "nu numai o oportunitate, ci o responsabilitate specială". Printre chestiunile etice care se ascund în spatele acordului comercial, semnalează președintele COMECE, este înainte de toate întrebarea cu privire la cine beneficiază de acordul însuși: el "slujește binele comun?"; beneficiază de el "numai națiunile bogate, cu beneficii și mai mari în dauna țărilor în curs de dezvoltare și subdezvoltate? Sau se reușește cu schimbul liber să se creeze beneficii pentru cei mai vulnerabili din lume?".

Apel pentru Meriam. "Exprimăm uluirea profundă și preocuparea față de soarta doamnei Meriam Yahya Ibrahim, condamnată la o sută de lovituri de bici și la moartea prin spânzurare cu acuza de apostazie și adulter". Președinții instituțiilor UE și toți liderii religioși prezenți la reuniunea de la Bruxelles au dat, la sfârșit, o declarație în care subliniază "obligația internațională a Sudanului de a ocroti libertatea de religie și de crez" și "în unanimitate invită autoritățile sudaneze responsabile și Curtea de Apel să revoce acest verdict inuman, eliberând-o imediat pe Meriam". Se cere apoi ca guvernul sudanez, "în linie cu drepturile umane universale", să abroge orice dispoziție legislativă care penalizează sau discriminează persoanele pentru convingerile lor religioase sau în cazul în care ar decide să schimbe credința religioasă.

(După agenția SIR, 11 iunie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat