Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Invocație pentru pace (duminică, 8 iunie 2014)

Intervențiile președinților Israelului și Palestinei

Intervenția Excelenței Sale președintele Israelului, Shimon Peres

Sanctitatea Voastră Papa Francisc,

Excelența Voastră președinte Mahmoud Abbas

(Mulțumiri)

Am venit din Cetatea Sfântă a Ierusalimului pentru a vă mulțumi pentru această invitație excepțională a dumneavoastră. Cetatea Sfântă a Ierusalimului este inima pulsantă a poporului ebraic. În ebraică, în limba noastră veche, cuvântul Ierusalim și cuvântul "pace" au aceeași rădăcină. Și de fapt pacea este însăși vederea Ierusalimului.

Așa cum se citește în Cartea Psalmilor (122,6-9):

"Rugați-vă pentru pacea Ierusalimului:

«Să fie în siguranță cei care te iubesc!

Pacea să locuiască între zidurile tale

și liniștea în palatele tale».

De dragul fraților și prietenilor meu,

eu spun: «Pace ție!».

De dragul casei Domnului Dumnezeului nostru,

mă rog pentru fericirea ta!".

În timpul vizitei dumneavoastră istorice în Țara Sfântă, ne-ați atins cu căldura inimii dumneavoastră, cu sinceritatea intențiilor dumneavoastră, cu modestia dumneavoastră, cu gentilețea dumneavoastră. Dumneavoastră ați atins inimile oamenilor - independent de credința și naționalitatea lor. Dumneavoastră v-ați prezentat ca un constructor de punți de fraternitate și de pace. Noi toți avem nevoie de inspirația care însoțește caracterul dumneavoastră și drumul dumneavoastră.

Mulțumesc.

Două popoare - israelienii și palestinienii - încă doresc cu ardoare pacea. Lacrimile mamelor asupra fiilor lor sunt încă imprimate în inimile noastre. Noi trebuie să punem capăt strigătelor, violenței, conflictului. Noi toți avem nevoie de pace. Pace între egali.

Invitația dumneavoastră de a ne uni cu dumneavoastră în această importantă ceremonie pentru a cere pacea, aici în Grădinile Vaticane, în prezența autorităților ebraice, creștine, musulmane și druze, reflectă în mod minunat viziunea dumneavoastră despre aspirația pe care o împărtășim cu toții: Pace.

În această ocazie emoționantă, umpluți de speranță și plini de credință, înălțăm cu dumneavoastră, Sanctitate, o invocație pentru pace între religii, națiuni, comunități, între bărbați și femei. Fie ca adevărata pace să devină moștenire a noastră curând și rapid.

Cartea Cărților ne impune calea păcii, ne cere să ne străduim pentru realizarea sa.

Spune Cartea Proverbelor: "Căile sale sunt căi de har și toate cărările sale sunt pace".

Așa trebuie să fie căile noastre. Căi de har și de pace. Nu este întâmplător că Rabbi Akiva a perceput esența Legii noastre cu o singură frază: "Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți". Noi toți suntem egali în fața Domnului. Noi suntem cu toții parte din familia umană. De aceea, fără pace noi nu suntem compleți și trebuie încă să împlinim misiunea omenirii.

Pacea nu vine cu ușurință. Noi trebuie să ne străduim cu toate forțele noastre pentru a o dobândi. Pentru a o dobândi curând. Chiar dacă asta cere sacrificii sau compromisuri.

Cartea Psalmilor ne spune: "Dacă iubești viața și dorești să vezi zile îndelungate, oprește-ți limba de la rău și buzele de la minciună. Depărtează-te de rău și fă binele, caută pacea și urmeaz-o".

Asta înseamnă că trebuie să urmărim pacea. În fiecare an. În fiecare zi. Noi ne salutăm cu această binecuvântare: Shalom, Salam. Noi trebuie să fim demni de semnificația profundă și exigentă a acestei binecuvântări. Chiar și atunci când pacea pare departe, noi trebuie s-o urmărim pentru a o face mai apropiată.

Și dacă noi urmărim pacea cu perseverență, cu credință, noi o vom dobândi.

Și ea va dura grație nouă, nouă tuturor, din toate credințele, din toate națiunile, așa cum a fost scris: "Ei vor transforma săbiile lor în pluguri și sulițele lor în seceri. Un popor nu se va mai ridica împotriva unui alt popor și nu se vor mai exercita în arta războiului".

Sufletul se înalță la citirea acestor versete de viziune veșnică. Și noi putem - împreună și acum, israelieni și palestinieni - să transformăm nobila noastră viziune într-o realitate de bunăstare și prosperitate. Este în puterea noastră să ducem pacea fiilor noștri. Aceasta este datoria noastră, misiunea sfântă a părinților.

Lăsați-mă să închei cu o rugăciune:

Cel care face pacea în ceruri să facă pace asupra noastră și asupra întregului Israel și asupra lumii întregi și să spunem: Amin.

* * *

Intervenția Excelenței Sale președintele statului Palestina, Mahmoud Abbas

În numele lui Dumnezeu, Preaiertător, Preamilostiv,

Sanctitatea Voastră Papa Francisc,

Excelența Voastră președinte Shimon Peres,

Preafericiri, stimați șeici și rabini,

Doamnelor și domnilor,

Este cu adevărat o mare onoare pentru noi să ne întâlnim cu Sanctitatea Sa Papa Francisc pentru a împlini invitația sa gentilă de a gusta prezența sa spirituală și nobilă și a asculta gândirea sa și înțelepciunea sa cristalină, care provin dintr-o inimă sănătoasă, dintr-o conștiință vibrantă, precum și dintr-un ridicat simț etic și religios. Eu mulțumesc Sanctității Voastre din adâncul inimii pentru că ați întreprins această importantă întâlnire aici în Vatican. În același timp, noi apreciem foarte mult vizita dumneavoastră în Țara Sfântă Palestina, și în mod specific cetatea noastră sfântă Ierusalim și la Betleem, cetatea iubirii și a păcii și leagănul lui Isus Cristos. Vizita este o expresie sinceră a credinței dumneavoastră în pace și o tentativă credibilă pentru a obține pacea între palestinieni și israelieni.

O, Dumnezeule, noi te lăudăm mereu pentru că ai făcut din Ierusalim poarta noastră pentru cer. Așa cum spune Sfântul Coran, "Glorie Lui, care a făcut ca slujitorul său să călătorească noaptea de la locul sacru al adorației la cel mai înalt loc al adorației, în împrejurimile căruia noi am binecuvântat". Tu ai făcut pelerinajul și rugăciunea în acest loc actele cele mai bune pe care credincioșii le pot săvârși în cinstea ta și ai exprimat promisiunea ta fidelă cu cuvintele: "Să intre în Masjid așa cum au făcut pentru prima dată". Dumnezeul Atotputernicul a spus adevărul.

O, Dumnezeu al cerului și al pământului, acceptă rugăciunea mea pentru realizarea adevărului, a păcii și a dreptății în patria mea Palestina, în regiune și în lumea întreagă.

Te implor, o, Doamne, în numele poporului meu, poporul din Palestina - musulmani, creștini și samariteni - care dorește cu ardoare o pace justă, o viață demnă și libertatea; te implor, o, Doamne, să faci viitorul poporului nostru prosper și promițător, cu libertate într-un stat suveran și independent. Dăruiește, o, Doamne, regiunii noastre și poporului său siguranță, mântuire și stabilitate. Salvează cetatea noastră binecuvântată Ierusalim; prima Kiblah, a doua Sfântă Moschee, a treia dintre cele două Sfinte Moschei, și cetatea binecuvântărilor și a păcii cu tot ceea ce o înconjoară.

Reconcilierea și pacea, o, Doamne, sunt ținta noastră. Dumnezeu, în Cartea sa Sfântă, a spus credincioșilor: "Faceți pace între voi!". Noi suntem aici, Doamne, orientați spre pace. Fă statornici pașii noștri și încoronează cu succes eforturile noastre și inițiativele noastre. Tu ești promotorul virtuții și cel care previne viciul, răul și agresiunea. Tu vorbești și tu ești cel mai adevărat. "Și dacă ei se înclină spre pace, înclină-te și tu spre ea și ai încredere în Allah. Iată! El este cel care ascultă, cel care cunoaște". Așa cum spune profetul Muhammad, "Răspândiți pacea între voi".

Astăzi, noi repetăm ceea ce Isus Cristos spune adresându-se Ierusalimului: "Dacă tu ai fi cunoscut astăzi calea păcii!" (Lc 19,42). Amintim și cuvintele sfântului Ioan Paul al II-lea, când a spus: "Dacă pacea se realizează la Ierusalim, pacea va fi mărturisită în lumea întreagă". Și în același timp, în rugăciunea noastră de astăzi, am proclamat în mod repetat pentru cei care se angajează pentru pace: "Fericiți făcătorii de pace!"; și "Cereți pace pentru Ierusalim", așa cum se spune în Sfintele Scripturi.

De aceea noi îți cerem, Doamne, pacea în Țara Sfânt, Palestina, și în Ierusalim împreună cu poporul său. Noi îți cerem să faci din Palestina și Ierusalim îndeosebi o țară sigură pentru toți credincioșii și un loc de rugăciune și de cult pentru adepții celor trei religii monoteiste - ebraismul, creștinismul, islamul - și pentru toți cei care doresc s-o viziteze așa cum este stabilit în sacrul Coran.

O, Doamne, tu ești pacea și pacea provine de la tine. O, Dumnezeu al Gloriei și al Maiestății, dăruiește-ne siguranță și mântuire și alină suferința poporului meu în patrie și în diaspora.

O, Doamne, adu o pace înțelegătoare și dreaptă țării noastre și regiunii așa încât poporul nostru și popoarele din Orientul Mijlociu și din lumea întreagă să se poată bucura de rodul păcii, al stabilității și al coexistenței.

Noi dorim pacea pentru noi și pentru vecinii noștri. Noi căutăm prosperitatea și gânduri de pace pentru noi ca și pentru ceilalți. O, Doamne, răspunde la rugăciunile noastre și dă succes inițiativelor noastre pentru că tu ești cel mai drept, cel mai milostiv, Stăpâne al lumilor.

Amin!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat