Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (8 iunie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sărbătoarea Rusaliilor comemorează revărsarea Duhului Sfânt asupra apostolilor adunați în cenacol. Ca și Paștele, este un eveniment care a avut loc în timpul sărbătorii ebraice preexistente și care aduce o împlinire surprinzătoare. Cartea Faptele Apostolilor descrie semnele și roadele acelei revărsări extraordinare: vântul puternic și limbile de foc; frica dispare și lasă loc curajului; limbile se dezleagă și toți înțeleg vestea. Acolo unde ajunge Duhul lui Dumnezeu, totul renaște și se transfigurează. Evenimentul de la Rusalii marchează nașterea Bisericii și manifestarea sa publică; și ne uimesc două trăsături: este o Biserică ce surprinde și tulbură.

Un element fundamental al Rusaliilor este surpriza. Dumnezeul nostru este Dumnezeul surprizelor, știm asta. Nimeni nu mai aștepta nimic de la discipoli: după moartea lui Isus erau un mic grup nesemnificativ, niște înfrânți orfani de Învățătorul lor. În schimb are loc un eveniment neașteptat care trezește uimire: oamenii sunt tulburați pentru că fiecare îi auzea pe discipoli vorbind în propria limbă, povestind marile opere ale lui Dumnezeu (cf. Fap 2,6-7.11). Biserica ce se naște la Rusalii este o comunitate care trezește uimire deoarece, cu forța care îi vine de la Dumnezeu, vestește un mesaj nou - învierea lui Cristos - cu un limbaj nou - cel universal al iubirii. O veste nouă: Cristos este viu, a înviat; un limbaj nou: limbajul iubirii. Discipolii sunt îmbrăcați cu putere de sus și vorbesc cu curaj - cu puține minute înainte erau cu toții lași, dar acum vorbesc cu curaj și franchețe, cu libertatea Duhului Sfânt.

Așa este chemată să fie Biserica mereu: capabilă să surprindă vestind tuturor că Isus Cristos a învins moartea, că brațele lui Dumnezeu sunt mereu deschise, că răbdarea sa este mereu acolo și ne așteaptă pentru a ne vindeca, pentru a ne ierta. Tocmai pentru această misiune Isus înviat l-a dăruit Bisericii pe Duhul său.

Atenție: dacă Biserica e vie, trebuie mereu să surprindă. Este propriu Bisericii vii să surprindă. O Biserică ce nu are capacitatea de a surprinde este o Biserică slabă, bolnavă, muribundă și trebuie să fie internată în secția de reanimare, cât mai repede!

Cineva, la Ierusalim, ar fi preferat ca discipolii lui Isus, blocați de frică, să rămână închiși în casă pentru a nu crea tulburare. Și astăzi mulți vor asta de la creștini. În schimb Domnul înviat îi trimite în lume: "Așa cum m-a trimis Tatăl, așa vă trimit și eu pe voi" (In 20,21). Biserica de la Rusalii este o Biserică ce nu se resemnează să fie inofensivă, prea "distilată". Nu, nu se resemnează cu asta! Nu vrea să fie un element decorativ. Este o Biserică ce nu ezită să iasă afară, să întâlnească oamenii, pentru a vesti mesajul care i-a fost încredințat, chiar dacă acel mesaj deranjează sau neliniștește conștiințele, chiar dacă acel mesaj aduce, probabil, probleme și chiar, uneori, ne duce la martiriu. Ea se naște una și universală, cu o identitate precisă, dar deschisă, o Biserică ce îmbrățișează lumea dar nu o capturează; o lasă liberă, dar o îmbrățișează asemenea colonatului din această piață: două brațe care se deschid ca să primească, dar nu se închid pentru a reține. Noi creștinii suntem liberi și Biserica ne vrea liberi!

Ne adresăm Fecioarei Maria, care în acea dimineață de Rusalii era în cenacol și Mama era cu fiii. În ea puterea Duhului Sfânt a făcut într-adevăr "lucruri mari" (Lc 1,49). Ea însă a spus asta. Ea, Mama Răscumpărătorului și Mama Bisericii, să ne obțină cu mijlocirea sa o reînnoită revărsare a Duhului lui Dumnezeu asupra Bisericii și asupra lumii.

_______________

După Regina Coeli

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe toți, romani și pelerini: familiile, grupurile parohiale, asociațiile și pe fiecare credincios. Îndeosebi, salut studenții din Dieceza de Valencia (Spania), pelerinajul promovat de Congregația Preasfântului Răstignit din Vittoria, copiii de la prima Împărtășanie din Borgo a Buggiano (Pistoia), grupul Apostolii Milostivirii din Bitonto, tinerii din Latina Scalo și participanții la adunarea automobilelor "Ferrari".

Așa cum știți, în această seară în Vatican președinții Israelului și Palestinei se vor uni cu mine și cu Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, fratele meu Bartolomeu, pentru a invoca de la Dumnezeu darul păcii în Țara Sfântă, în Orientul Mijlociu și în lumea întreagă. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care, personal sau în comunitate, s-au rugat și se roagă pentru această întâlnire și se vor uni spiritual cu implorarea noastră. Mulțumiri! Multe mulțumiri!

Tuturor doresc o duminică frumoasă! Rugați-vă pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat